Onderzoek effecten van Floriade
Onderzoek effecten van Floriade
Waarom zou Venlo niet willen weten wat de Floriade oplevert? Afspraken dienen nagekomen te worden dus ook de afspraak dat onderzocht zou worden wat de economische spin-off van de Floriade is. Of zou men de uitkomst vrezen? De SP voelde hierover het college vanavond aan de tand.
Op 18 april verscheen in de media een bericht dat het Venlose gemeentebestuur een aanbeveling uit het rapport naar het Floriade-debacle niet wenste op te volgen.
De SP-fractie wilde opheldering wat hiervan klopt en vroeg op woensdag 30 april om uitleg waarom Venlo (als enige) niet wenst te onderzoeken wat de economische effecten van de Floriade voor de Noord-Limburgse economie is.
SP-raadslid Ton Heerschop: “We wilden weten of het klopt dat het college, zoals in mediaberichten staat, geen onderzoek wenst te doen naar de opbrengst van de Floriade op lange termijn.”
Het college heeft bij de behandeling van het rapport van de Commissie Hendrikx aangegeven alle aanbevelingen serieus te nemen.
“Waarom dan niet een onderzoek naar de belangrijkste motivatie om de Floriade hierheen te halen namelijk de positieve economische effecten op langere termijn?”, stelt Heerschop, “Daarnaast wilden we weten of B&W voornemens zijn om de andere aanbevelingen wel over te nemen en uit te voeren?”
Heerschop: “We gaven daarbij meteen aan dat, gezien het gewicht van dit dossier, het antwoord door het college zeer zorgvuldig door de SP gewogen zou worden. Een pas aangetreden college dat start met het weigeren van aanbevelingen, uit een rapport naar een evenement waar miljoenen aan gemeenschapsgeld in is gestoken, uit te voeren wat ze wel eerder toezegde te zullen doen, maakt wat de SP betreft een valse start.”
De reactie van burgemeester Scholten was helder: "De Commissie Hendrikx geconstateerde dat het moeilijk is om alle effecten te kunnen onderzoeken. B&W gaat nu bekijken of ze toch kan onderzoeken of zo'n onderzoek voor de langere termijn mogelijk is, wat nu over een jaar of 5-7 de positieve effecten zijn geweest. B&W heeft ervoor gekozen om dat niet door een extern bureau te laten doen. B&W wil wel blijven meten wat bij bedrijven de effecten zijn van de opgebouwde contacten."
Volgens de burgemeester kwam de Commissie Hendrikx zelf met twijfel of een onderzoek mogelijk is; "Ze wil wel dat de regio aantrekkelijk blijft met de Floriade als vliegwiel", aldus burgemeester Scholten vanavond.
De burgemeester gaf ook aan dat het geen onwil is niet te willen weten wat de effecten zijn, maar eerder de vraag wat nu de goede methode is om te weten te komen wat die effecten zijn.
De gemeenteraad kreeg de toezeggingen dat B&W blijft vragen aan bedrijven en rijksoverheid of de Floriade een reden is geweest om in onze regio te ondernemen. Ook zal het college van B&W blijven benoemen dat men dit gebied kent van de Floriade, en dat tevens gebruiken in het acquisitiebeleid. Daarnaast gaf het college aan dat ze alle belangrijke aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de Floriade zal overnemen en er mee aan de slag gaat.
Heerschop: “Dat is ze ook geraden maar fijn om die toezegging nogmaals helder te krijgen."
De SP had een motie achter de hand om de Rekenkamer te vragen de effecten van de Floriade te onderzoeken. Nu B&W de toezegging heeft gedaan, hoefde die motie niet in stemming te komen. We houden hem wel achter de hand als mocht blijken dat de effecten niet of niet goed onderzocht (kunnen) worden.
- L1 (18-04-2014): SP Venlo wil toch onderzoek naar effecten Floriade (incl. interview met Ton Heerschop)
- Dagblad de Limburger (18-04-2014): Floriade-adviezen genegeerd
- 20-12-2013: Tekortgeschoten bij Floriade
- 21-11-2013: De bittere nasleep van de Floriade
- Zie ook:
- Bestuur, Beleid en Inspraak