h

Waarom ineens geen onderzoek naar effecten Floriade?

18 april 2014

Waarom ineens geen onderzoek naar effecten Floriade?

Waarom wil Venlo niet weten wat de Floriade opleverde? Afspraken dienen nagekomen te worden dus ook de afspraak dat onderzocht zou worden wat de economische spin-off van de Floriade is. Of zou men de uitkomst vrezen? De SP gaat hierover het college aan de tand voelen.

 

Vandaag, vrijdag 18 april, is in de media gekomen dat het Venlose gemeentebestuur een aanbeveling uit het rapport naar het Floriade-debacle niet wenst op te volgen.

Op woensdag 30 april worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd, die dan meteen aan de bak mogen om uit te leggen waarom Venlo (als enige) niet wenst te onderzoeken wat de economische effecten van de Floriade voor de Noord-Limburgse economie is.

 

We weten ongeveer wat de Floriade kostte (tussen 80-100 miljoen euro), er wordt schimmig gedaan over de verliezen (tussen 5,5 en 9 miljoen euro), en nu wil men niet meer weten wat het evenement opleverde? Dat is raar want voorspellingen vooraf waren louter lyrisch, de Floriade zou enkel profijt opleveren en tot ongekende spin-off voor de regio leiden.

 

SP-raadslid Ton Heerschop: “Het is goed te weten of de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2012 ook echt positieve uitwerking heeft gehad op het bedrijfsleven. Maar nu wil men de effecten daarop niet onderzoeken? Dat roept vragen op, de SP gaat die stellen aan het nieuwe college van B&W op 30 april aanstaande. Waarom speelt B&W verstoppertje, waarom mogen we niet weten wat de Floriade heeft opgebracht, waarom komt B&W haar toezegging niet na?”

 

In 2013 onderzocht de commissie-Hendrikx het financieel fiasco van de Floriade. In de gemeenteraden van alle vijf de gemeenten die meebetaalden aan de Floriade, werden de aanbevelingen uit het rapport van die commissie-Hendrikx overgenomen.

Heerschop: “Ook het Venlose college van B&W zei de aanbevelingen over te nemen en uit te voeren. Vandaag liet datzelfde college ineens aan de media (niet eens aan de gemeenteraad!) weten dat ze sommige aanbevelingen van de commissie niet gaat uitvoeren. Volgens de gemeente Venlo zouden de kosten niet in verhouding staan tot de opbrengst. Een hele vreemde zet, zeker er om maanden na de toezegging pas mee te komen, zou men de uitkomst van het onderzoek vrezen?”

De volgende drie vragen zal de SP tijdens de raadsvergadering op 30 april stellen:

  1. Klopt het dat het college zoals in mediaberichten is weergegeven geen onderzoek wenst te doen naar de opbrengst van de Floriade op lange termijn?
  2. Het college heeft bij de behandeling van het rapport van de commissie-Hendrikx aangegeven alle aanbevelingen serieus te nemen, waarom dan niet een onderzoek naar de belangrijkste motivatie om de Floriade hierheen te halen namelijk de positieve economische effecten op langere termijn?
  3. Bent u voornemens om de andere aanbevelingen wel over te nemen en uit te voeren? Zo niet, bent u dan bereid om de raad binnen een maand te rapporteren over welke aanbevelingen u wel en welke u niet wenst uit te voeren inclusief een onderbouwing van uw keuze? Zo nee, waarom niet?

Bovenstaande vragen zijn alvast aan de verantwoordelijk wethouder gestuurd zodat deze zich zorgvuldig kan voorbereiden op betreffende antwoorden. “De SP zal namelijk niet snel tevreden zijn. Als de wethouder geen goed verhaal heeft of alsnog de toezegging uitvoert dan heeft hij een groot probleem.”, zegt Heerschop.

 

Heerschop: “Mooie economische beloften voor aanvang van de Floriade maar wat is er waar, heeft het evenement geleid tot gouden bergen voor de regio, is het meetbaar, wat merken onze ondernemers en inwoners er van? Om dat te weten te komen zal er toch echt onderzoek en dan analyse moeten plaatsvinden, dan pas kan er een oordeel aan gegeven worden. Na alle hosanna-verhalen wil de SP gewoon weten wat ‪de Floriade opleverde.”

 

Gezien het gewicht van dit dossier zal het antwoord door het college zeer zorgvuldig door de SP gewogen worden. “Als iets niet waar is moet je het vooral niet onderzoeken dan blijft de zogenaamde roze olifant in de kamer staan. Een college dat start met het weigeren van aanbevelingen uit een rapport naar een evenement waar miljoenen aan gemeenschapsgeld in is gestoken op te volgen, maakt wat de SP betreft een valse start.”

 

Lees ook:

 

U bent hier