h

Veel aanpassingen nodig om de begroting te wijzigen

5 november 2011

Veel aanpassingen nodig om de begroting te wijzigen

bezuinigen Ondanks miljoenen euro’s aan bezuinigingen en/of het schrappen van bijdrages aan publieke voorzieningen, wist de gemeenteraad, ook op initiatief van de SP, een aantal zaken te redden of de pijn te verzachten. Toch kon de SP niet instemmen met de begroting die 4 november werd besproken, en uitte ze stevige kritiek op de gang van zaken.

Venlo zit in zwaar weer en opnieuw moet er gekort worden om de begroting sluitend te krijgen. Het zal niemand verbazen dat dit gepaard gaat met bezuinigingen en lastenverhogingen. De burgemeester zei al dat er geen bezuinigingen bestaan die niemand pijn doen. Echter kan dit ‘zeer’ wel verzacht worden. Het merendeel van de moties en wijzigingsvoorstellen kon de SP steunen, waarmee de pijn verminderd wordt en voorgestelde bezuinigingen afgezwakt of zelfs verdwenen. De begroting tot 2015 is sluitend gekregen maar hangt wel met plakband aan elkaar door behoorlijke risico’s voor lief te nemen.

Ondanks dat er zaken verbeterd zijn, kon de SP toch niet instemmen met de hele begroting. Alexander Vervoort Fractievoorzitter Alexander Vervoort: “De balans in de gemeentelijke uitgaven is zoek. Het schrapen langs de bodem van de Venlose schatkist houdt na dit jaar echt op. En volgend jaar zitten we hier weer, weer met een bezuinigingsopdracht vanwege een doorwoekerende crisis, oplopende tekorten, en ingeboekte risico’s. Een pas op de plaats maken en het bijstellen van ambities zou niet te veel gevraagd zijn, en heel goed uit te leggen, wetende wat daar tegenover staat en wat de burgers daarvoor terug krijgen.”

Vervoort: “Voor de SP staat vast dat de tunnelvisie voor de ontwikkelingen in te ambitieuze megaprojecten en het doorlopend pompen van miljoenen in grootschaligheid, ten koste gaat van de burgers en ondernemers van Venlo (een enkeling daar gelaten). In het bijzonder de plannen voor het kazerneterrein laten een financieel tekort zien van 65 miljoen euro! tijdbom Sterker, na 2015 moet ergens voor nog eens 24 miljoen euro aan ongedekt tekort worden gevonden. We gunnen VVV het allerbeste maar niet als de burger daar het gelag voor mag betalen. Een begroting met zoveel financiële gaten en risico’s kunnen we niet steunen.”

Er gebeurden vreemde dingen tijdens het debat over de begroting. Bewondering aan de ene kant en tegelijkertijd ferm taalgebruik aan de andere kant, zonder er een conclusie aan te verbinden.
Vervoort: “De VVD kwam superlatieven tekort om vrijdag de begroting toe te lichtten, waar ze in de vorige vergadering nog zei niet in te kunnen stemmen met deze begroting. Blijkbaar is er een stevige draai geweest of VVD-voorman John Heuvelings is in de war. Ik gaf Heuvelings maar een ludieke hint door hem te wijzen op psycholoog (en GroenLinks-raadslid) Huub van Eijck.”

Vervoort: “De coalitiepartijen vroegen in een motie om voortaan de raad tijdig te informeren en het budgetrecht van de raad te respecteren. Als dat nu niet gebeurt en men stelt daar vraagtekens bij, is dit volgens de SP vergelijkbaar met het niet goed kunnen vertrouwen van hun eigen college van B&W.” Afgelopen mei viel de coalitie al eens door een gebrek aan vertrouwen...
Vervoort: “Nog vreemder waren de grote woorden waarmee vooral CDA en VVD hun eigen wethouders neersabelden. verwarrend De VVD sprak woorden als “ontevreden, misleiding, te veel fouten, slecht en onvoldoende geïnformeerd worden”. Het CDA uitte z’n teleurstelling over “niet heldere voorstellen” en dat er “geen grip is”. De Lokalen zeiden dat “het lijkt of dit college niet ‘in control’ is.”, en vond het op het laatste moment nog toesturen van informatie “onbetrouwbaar” overkomen. Als deze raadsfracties zulke grote woorden spreken, dan moeten ze daar ook een consequentie aan verbinden. Anders zijn de strenge en teleurstellende bewoordingen niet meer dan een lege huls en vooral bedoeld voor de bühne.”


Een greep uit de aangenomen wijzigingsvoorstellen die de begroting ten goede veranderde:
De voorgestelde bezuinigingen op de OZB van 26 en 20 procent terug gebracht naar een stijging met de inflatiecorrectie van 1,8%. brief De subsidie en bijdrage aan integratie van allochtonen wordt geschrapt. Het Kunstencentrum wordt minder gekort. Er komt geen betaald parkeren tot 21.00 uur, de openstelling van parkeergarage Arsenaal in de weekenden wordt verruimd. De besparing op het wegenonderhoud is sterk verminderd. Initiatieven voor sneeuwruimen wordt toch gefaciliteerd. Ouderenorganisaties houden hun waarderingsubsidie. Er wordt gekeken hoe er energie bespaard kan worden op de openbare verlichting. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden, kosten, en (toeristische) meerwaarde van behoud en reconstructie van Fort St. Michiel.


Nu is de tijd! Word lid van de SP!
04-11-2011: Algemene Beschouwingen: “Bezuinigen waar kan, investeren waar moet”
30-06-2011: Ondanks stevige bezuinigingen veel gered
29-06-2011: Beschouwing SP op de kadernota

U bent hier