h

Beschouwing SP op de kadernota

29 juni 2011

Beschouwing SP op de kadernota

Eurobiljetten Vanavond werd de kadernota behandeld in de gemeenteraad. Deze nota stelt zogenaamde kaders die de raad aan het college van B&W mee geeft om in het najaar de begroting mee uit te werken. Er komen opnieuw bezuinigingen aan, voor minstens 7 miljoen euro bovenop de 20 miljoen die dit jaar ten koste van veel sociale zaken werden doorgevoerd. De SP wenst niet de heggenschaar te zetten in nog meer afbraak van voorzieningen.


Hieronder leest u de bijdrage van de SP-fractie, zoals die vanavond in de gemeenteraad werd besproken.

 

Voorzitter,

Voor ons ligt de kadernota. Aardig wat boekwerken om aan te geven waar we als Venlo momenteel staan en hoe het College denkt de schatkist op orde te brengen richting de begroting in het najaar. Het zal u niet verbazen dat de SP moeite heeft met enkele bezuinigingsvoorstellen.

Het jaar 2011 kende al ongekende bezuinigingen a dik 20 miljoen euro, 2012 lijkt daar nog een flinke schep bovenop te doen met nog eens 7 miljoen euro, en wie weet wat Venlo de komende tijd nog meer voor ellende vanuit het Rijk kan verwachten.
Het ‘magische jaar’ 2012 is een ijkpunt, want voor april van dat jaar moet zo’n beetje alles af zijn.  Dat wil zeggen alles wat ruikt naar beton, staal en glas. Want 2012 wordt het jaar van de Floriade, voor de promotie van Venlo als ‘stad met toekomst’. Maar een toekomst voor wie? Wat merkt de burger er nou werkelijk van, wat levert het hem concreet op buiten de ‘pracht en praal’ van allerlei bouwwerken?

De Venlose bevolking kent een hoog aandeel aan lager opgeleiden. Dit wordt als een minpunt weggezet in plaats van dit gegeven als kans te zien en daaraan te werken door verdere scholing, ontwikkeling en werkgelegenheid te creëren, lijken we alles wat juist ondersteuning geeft aan de bevolking in negatieve zin aan te pakken. Extra bijdrage van de burger als men lid is van een vereniging, extra bijdrage als men wil werken en tegelijk kinderen heeft die naar de kinderopvang moeten, extra bijdrage voor de bibliotheek en het kunstencentrum. Maar wel diezelfde organisaties vragen om drastisch te snijden, inkomsten te verhogen, én de cultuur binnen onze stad aan te jagen. Dat staat natuurlijk haaks op elkaar en werkt destructief.

De SP heeft het al vaker gezegd; als de aanwezigheid van cultuur een gemeente aantrekkelijker maakt om in te gaan wonen en werken, dan moet je dat koesteren, er gebruik van maken en het inzetten bij de promotie van Venlo. In plaats daarvan hanteert het College liever de slopershamer. U doet ons imago daarmee geen goed, en een tonnen kostende imagocampagne maakt dit ook niet meer goed.

Afgelopen week nam deze raad namelijk het nieuwe cultuurbeleid aan. Veel fracties gaven daarbij de opdracht om nu door te pakken en uit te voeren.  Met de voorgestelde bezuinigingen op de kunst- en cultuursector maakt het College het zich lastig om deze opdracht uit te kunnen voeren. Enkele moties, die de SP van harte steunt, kunnen worden ingediend om dit te voorkomen. Graag reactie daarop van het College.

Het is een lange lijst geworden met bezuinigingen op verschillende programma’s maar soms slaat de kadernota de plank finaal mis. Als er verschillende e-mails aan moeten worden gewijd om uitleg te geven aan de bezuiniging, zoals op de Dierenambulance, dan doe je iets fout. Zeker als dan blijkt dat we hier spreken over een contract met een vrijwilligersorganisatie die ook nog eens een wettelijke taak afdekt.
We nemen aan dat dit een vergissing is en dat de wethouder zal inzien dat deze maatschappelijk belangrijke vrijwilligersorganisatie korten meer schade op zal leveren dan dat ze opbrengt. Sterker nog, meer kosten voor de gemeente zal hebben (door het zelf uitvoeren van taken) dan dat de Dierenambulance nu contractueel kost.
De SP heeft een motie klaarliggen om deze vergissing recht te trekken. Deze motie wordt mee ingediend door alle overige partijen en daarmee raadsbreed ondersteunt. Graag vernemen we de reactie van de wethouder, en of het nodig is de motie werkelijk in te dienen.

Voorzitter,

Een andere vergissing lijkt ons de bezuinigingen op de sociale investering gedaan op project ‘de ruit’ want die lijkt dubbel ingeboekt. Kan de wethouder dit bevestigen en wordt deze bezuinigingspost daarmee uit deze kadernota geschrapt?

Voorzitter,

De mensen begrijpen het niet. Als we spreken over investeringen in de Maasboulevard, het nieuwe VVV-stadion en de Floriade, spreken partijen in deze raad vaak over investeringen in het belang van Venlo. Venlo moet op de kaart worden gezet. En als iemand dan iets roept over de kosten wuift men dat weg met het verhaal dat Venlo ruim 120 miljoen euro als reserve heeft.
Een terecht veel gestelde vraag is,  waarom dan deze bezuinigingen moeten? Het verhaal gaat dan ineens zeer technisch worden met inkomensposities die aangetast worden en reserves die moeten worden vastgehouden.
Feit is dat het allemaal gaat om het maken van keuzes. Politieke keuzes voor beton en staal, zoals het College doet, of de keuze voor de mensen die deze gemeente dagelijks maken tot wat ze is en moet worden. De SP investeert liever in de menselijke factor.

Onder het huidige gedoogkabinet worden veel mensen aan de onderzijde van de samenleving snoeihard gepakt. Daarnaast kiepert diezelfde minderheidsregering verantwoordelijkheden, zoals die voor de jeugdzorg en sociale werkplaatsen, heel eenvoudig over de muur naar gemeenten om ze vervolgens te voorzien van een budget waarvan een kind van vier kan begrijpen dat dit niet toereikend zal zijn. Aankloppen in ‘Den Haag’ levert steevast de komende jaren het antwoord op: “regel het maar, daar gaan wij niet meer over”.
De SP is niet tegen het dichter bij mensen brengen van overheidstaken. Maar als wij er hier in deze raad wel over gaan, dan kunt u er van op aan dat deze SP-fractie u zal aanspreken over deze taken. En let wel, als men het wil dan gaat de politiek en ook deze raad overal over!.
We hebben al veel zeggenschap uit handen gegeven, te veel naar onze mening. Termen als “daar gaan we niet over” en “kan niet” zijn dan ook te vertalen als “wil niet, geen zin, bekijk het”.

Opnieuw willen wij u meegeven dat het opstapelen van bezuinigingen landelijk en lokaal een zeer zorgelijke ontwikkeling is. Afgelopen najaar waarschuwden we al dat korten op ouderenvoorzieningen en diverse andere bezuinigingen die daarop gestapeld worden, er toe kunnen leiden dat deze mensen voor financiële problemen gesteld worden waarin ze keuzes moeten maken om niet meer deel te nemen aan de samenleving,  en daarmee in een isolement en zorgvraag terecht komen. Als Venlo graag naar haar toekomst kijkt dan is dat een ongewenste ontwikkeling. Vooruitstrevendheid zit hem niet in de stenen die op elkaar worden gestapeld maar in het potentieel aan mensen; de inzet en kracht van onze bevolking.

Voorzitter,

De ontwikkelingen van de bezuinigingen lijken naar de burger te gaan in een richting van “neem uw verantwoordelijkheid en zoek het zelf maar uit”. De vraag is dan vervolgens wel waarvoor wij hier in deze zaal dan betaald worden? Voor het benadrukken van de verantwoordelijkheid van de burger of het nemen van besluiten en besturen? En zou het niet zo moeten zijn dat als wij offers vragen van onze burgers wij als raad voorbeeldgedrag zouden moeten vertonen? Hebben we nog wel een echte noodzaak voor de internetvergoeding of kunnen bijvoorbeeld de fractiebudgetten niet wat minder? De SP zal hier vandaag nog geen motie over indienen, we wachten de definitieve begroting eind dit jaar af. Maar we willen deze gedachte wel meegeven aan de overige raadsfracties om eens bij de welverdiende vakantie over na te denken.

Voorzitter,

De VVV-winkel, Bibliotheek, kinderopvang, Kunstencentrum, Volksuniversiteit, en het lijstje is nog wat langer, worden opgescheept met een kortingsmaatregel waarvoor ze nauwelijks tijd krijgen om dit in te kunnen passen of dat halverwege hun seizoen moet in gaan, waarbij ze contractueel tegen extra verliezen kunnen aanlopen.
Het College heeft aangegeven op welke voorzieningen ze wil bezuinigingen, is het dan niet eerlijk en wenselijk om deze verenigingen en organisaties de kans te geven om dit uit te kunnen werken? Via enkele moties wordt het College gevraagd om meer tijd te gunnen, en de beslissing tot het najaar uit te stellen. Is het College hiertoe bereid?

Ten slotte voorzitter,

Vorig jaar hebben we mogen ervaren hoe destructief de sloopkogel van dit College gierde door het sociale hart en diverse voorzieningen van onze samenleving. Dit jaar komt daar een schepje bovenop. We vragen ons af welke voorzieningen volgend jaar aan de beurt zijn.
De SP heeft genoeg alternatieven in de kast staan, ik verwijs u graag naar de rapporten, zoals ‘De buurt de schaal voor de toekomstbuurt_schaaltoekomst waarin een helder alternatief staat voor de grootheidswaanzin die nu af en toe aanwezig lijkt te zijn. Daarnaast is er ons verkiezingsprogramma. Wat ons betreft staat het iedere fractie vrij om daaruit ideeën op te doen, en het College mag het gerust één-op-één overnemen. Daar doen wij niet moeilijk over. Sterker nog, u hoeft zelfs niet aan bronvermelding te doen.

Zoals gezegd trachten we via diverse moties te voorkomen dat we hier vanavond een vergissing begaan door roekeloos te gaan snijden in die zaken waar een verstandige overheid, en zeker een lokale overheid, niet in zou moeten wensen te willen snijden. We vragen steun voor deze moties en voorstellen.


Namens de SP voerde fractievoorzitter Alexander Vervoort het woord. (het gesproken woord geldt)

radiodebatIn het radioprogramma 'Markt 2' discussiëren VVD, CDA, Lokalen en SP (Alexander Vervoort) over de kadernota en de gemeentelijke bezuinigingen in de begroting van november. Het programma wordt uitgezonden op zaterdag 2 juli om 13.00 uur, en herhaalt op zondag 3 juli om 07.00 en 22.00 uur.

 
Lees ook:

 

U bent hier