h

Ondanks stevige bezuinigingen veel gered

30 juni 2011

Ondanks stevige bezuinigingen veel gered

pof De kadernota, die richting geeft aan de begroting in het najaar, bevatte net als het jaar daarvoor vooral bezuinigingen. Waar gaat Venlo minder aan uitgeven en wat willen we in stand houden? Er is sinds het aantreden van de huidige coalitie al veel afgebroken of versoberd maar dit keer wist de raad aardig wat van de sloopkogel te redden.

Eind 2010 werd besloten voor 22 miljoen euro te gaan bezuinigen, vooral op sociale voorzieningen zoals ouderenactiviteiten, minimabeleid, armoedebeleid, voorlichting voor jongeren en gezinnen, groenonderhoud, en de sluiting van 3 stadswinkels. Daarnaast scheelde het maar weinig of ook het zwembad in Steyl werd gesloopt.
Voor volgend jaar dient Venlo nog eens 6-8 miljoen euro te bezuinigen. Bovenop die eerdere 22 miljoen dus.

Op een gegeven moment ben je uitbezuinigd en is de bodem in zicht maar het college is vindingrijk. Zo werd voorgesteld om naast een flinke reductie van het aantal ambtenaren ook te snijden in de kinderopvang, bibliotheekwerk, Kunstencentrum, Dierenambulance, Vluchtelingenwerk, VVV-winkel, Volksuniversiteit, het schoonmaken van de wijken, enzovoorts.
hijskraan Maar wel geld voor een volkomen onnodige parkeergarage in Blerick. Wel geld voor overbodige rotondes (per stuk kosten die een slordige vier ton!) en wel geld voor de miljoeneninvestering in het kazerneterrein en andere prestigeprojecten.

Nu geeft de kadernota richting maar dat is natuurlijk wel een bepalende richting. Voor de SP is de keuze duidelijk; minder geld naar beton, staal, glas en stenen; afblijven van de sociale ruggengraat en voorzieningen in de wijken. Eerder investeren in de sociale ruggengraat van de gemeenschap, in uw buurt en in uw straat.

De SP steunde de moties van andere partijen die opriepen om een wat zachtere bezuiniging of het geheel niet bezuinigen op de voorzieningen voor de mensen. De SP-motie voor het behouden van de huidige manier waarop de Dierenambulance functioneert, had draagvlak binnen de gehele gemeenteraad. dierenambulance Nog enkele moties die de bezuinigingen verzachten of schrapten haalden het (of net niet doordat andere fracties met VVD/CDA meestemden).
Het college heeft rekening te houden met deze moties bij het opstellen van de begroting, die in oktober/november in de gemeenteraad besproken wordt.

De coalitie, met name VVD en CDA, kwam met snoeiharde en asociale moties. Zo stelde men voor dat bijstandsgerechtigden, daklozen en veroordeelden maar moesten worden ingezet voor het ophalen van zwerfvuil. De SP reageerde hierop met de vraag hoe het dan kan zijn dat diezelfde VVD wel eist dat ondernemingen en burgers hun eigen straat schoon houden en dat dan ook nog een soort aan de schandpaal genagelde bijstandsgerechtigde onder het niveau van het minimumloon moet werken? Het is tenslotte pure werkverschaffing en mensen aan de schandpaal nagelen.
De VVD reageerde hierop dat deze mensen maar socialisme_is_mensenwerk “wat moeten terug doen” zonder dat ze onder een CAO, ARBO- en arbeidsvoorwaarden of eerlijke beloning zouden vallen. De VVD, en CDA en Lokalen in haar kielzog, maakt zo pulpbanen en moderne slavernij in plaats van mensen te behandelen als volwaardige mensen.

Het CDA ging verder met een motie om de woongelegenheden van gastarbeiders te reguleren onder andere via uitzendbureaus. Als hier in Nederland mensen langs de kant staan en wij in andere landen mensen halen puur om de Nederlandse arbeidsomstandigheden te ondermijnen, dan moet je volgens de SP niet die gastarbeiders afhankelijk maken van hun werkgever voor woonruimte. Immers, zonder werk geen woning en zonder woning geen werk.

Ook de verzorgingsstaat is niet langer heilig. Wat het CDA de afgelopen jaren zorgvuldig opbouwde wordt door de ouderen Venlose fractie compleet ontmanteld door ouderen afhankelijk te maken van zorg door de buren. Het CDA zegt feitelijk dat deze mensen geen recht meer hebben op fatsoenlijke zorg en het zich zelf maar mogen uitvissen.

De kille wind van ’zoek het maar uit want we gaan er niet meer over’ geldt overigens niet voor de Venlose gemeenteraad zelf. De SP gaf aan in november met voorstellen te komen om de riante raadvergoedingen en fractiebudgetten te korten. Bezuinigen betekent ook snijden in eigen vlees. Als de politiek tegen haar burgers zegt de broekriem nog een tandje aan te trekken, dan moet ze daar zelf het goede voorbeeld toe geven.

Belangrijk voor de SP was dat er geen domme beslissingen werden genomen.
Zo blijft de sociale ondersteuning voor het opbouwproject ‘de ruit’ in Venlo-oost doorgaan hoewel het project afloopt.
Met onze motie zal de Dierenambulance niet gekort worden, hoewel de wethouder bleef volhouden dat hij de bezuiniging verdedigbaar vond. De SP wees hem er fijntjes op brandweerredtkat dat de gehele raad daar toch anders over denkt. Het wordt wel erg duur om steeds voor een kat in de boom de Brandweer te moeten bellen. Zwerfdieren moeten gewoon van straat worden gehaald. Het was een ondoordachte domme bezuiniging.

De VVD liet zich ontvallen dat zij parkeergarages tot het publieke domein vindt behoren. Dat is nog eens een openbaring van deze in privatiseringen doorgeslagen partij. Onze parkeergarages zijn dus heilig, maar het openbaar vervoer, gezondheidszorg, telecom, post, nutsbedrijven, alles werd door de liberalen verpatst aan de hoogste bieder. En als de markt even niet mee wil doen om in megaprojecten te stappen, dan is de overheid ineens wel goed genoeg om de waanbeelden van VVD-bestuurders van geld te voorzien. De belastingbetaler mag meebetalen aan die waanbeelden maar in zijn gezondheidszorg wordt niet meer voorzien.

De SP is blij met de aanname van de moties over Dierenambulance, VVV-winkel en het wijzigingsvoorstel voor cultuur. vvd-munten Maar ronduit verdrietig is het om te zien dat de menselijke maat in Venlo drie keer klappen krijgt, van zowel de VVD-wethouders, de VVD-gedeputeerden en de VVD-ministers. In alle gevallen gesteund door het CDA. Kapitaal en kerk regeren en het volk mag ontberen.

Omroep Venlo bestempelde het debat als eentje zonder vuurwerk. Klopt als de liberale wind gewoon toegeeft de sociale voorzieningen te bestempelen als nutteloos, en mensen die er gebruik van maken als lui. Dan geven ze in ieder geval aan waar ze staan.
De nieuwe wethouder Satijn gaf in een reactie aan meer debat te hebben verwacht van de oppositie. Hij begrijpt waarschijnlijk nog niet dat dit de richting is die men uitzet. handophouder Laat hem zijn mouwen maar opstropen en zijn jasje uitdoen want de uitdaging die hij uitte is voor de SP-fractie een rode lap op een stier. Dat debat gaan wij namelijk altijd en overal aan, zeker met mensen die de beschaving uitkleden!

Waar we half juni de vrees uitspraken dat er bij de kadernota voor de oppositie waarschijnlijk weer niets te halen viel en we er waarschijnlijk voor spek en bonen bij zouden zitten, zo ontstond er een ander debat. Misschien doordat we de voortekenen al ‘kaldgesteld’ hadden.
De binnengehaalde moties waren voor de SP winst. De aangenomen moties die de solidariteit aantasten een reden temeer om het verzet te gaan organiseren!

Nu is de tijd! Word lid van de SP!
29-06-2011: Beschouwing SP op de kadernota
05-11-2010: Bijdrage SP in de begrotingsbehandeling

U bent hier