h

Wietpassen houden geen kogels tegen

20 december 2010

Wietpassen houden geen kogels tegen

wietpas Na de verschrikkelijke golf van geweld in oost-Brabant, waarbij een burgemeester moest onderduiken en een machinegeweer is leeggeschoten op een woning, schreeuwt de politiek in Den Haag om harde actie. Er moet een pas komen om de verkoop van wiet te regulieren. Invoeren van de wietpas is echter geen oplossing voor de problemen rond softdrugs.

    Opinie door Ton Heerschop, SP-raadslid in Venlo

Op een dergelijke pas staan persoonsgegevens, dus alle softdrugsgebruikers zijn ineens bekend bij de overheid. Ook zij die af en toe, vanwege de hogere THC-gehalten, de medische wiet laten liggen en de nederwiet kopen. Dit vanwege de sterkere verdovende werking van de nederwiet.

Het probleem van de softdrugs ligt niet bij de gebruikers. Zij kunnen vergeleken worden met gebruikers van bier en wijn. wietpas Mensen die de zinnen even willen verzetten. Het probleem ligt bij de opslag in de verkooppunten en de aanlevering. Daar gaat de gedoogwereld van de softdrugs over in de criminele wereld van kweek en levering. Het is natuurlijk een krankzinnig idee om vast te houden aan de beperkte hoeveelheid die de koffieshops aan de Duitse grens bij Venlo in bezit mogen hebben voor verkoop als gelijktijdig honderden, veelal Duitse klanten vanaf de parkeerplaats komen inkopen.

Hennep is eigenlijk relatief eenvoudig te kweken en daarmee is het een lucratieve bron van inkomsten, ook voor criminelen. Wat is dan de oplossing? Verbieden is een optie, maar de behoefte van de klanten, ook uit Duitsland, zal blijven bestaan. Daarmee duikt de handel ondergronds en zal verdwijnen in de binnenstad en de woonwijken. drugs-dealen Pasjes invoeren en blijven gedogen? Dat is alleen registratie van de Nederlandse klant en laat de handel richting de Duitse klant ondergronds gaan. Daarnaast is het niet duidelijk wie toegang hebben tot deze registratie. Zorgverzekeraars zouden daar maar al te graag in willen neuzen, net als veel politiekorpsen.

Wietpassen bieden dus geen oplossing tegen het geweld rondom de softdrugs. Wietpassen houden geen kogels tegen. Wietpassen houden geen buitenlandse kopers tegen. Wietpassen maken de softdrugsgebruikers tot paria’s van onze samenleving. Kortom wietpassen zijn geen oplossing.
Wat wel een oplossing is, is het regelen van de kweek en de aanlevering aan de verkooppunten. hennep Het belangrijkste effect hiervan zal zijn dat de waarde van de softdrugs daalt en deze vorm van criminaliteit niet meer lucratief is voor de harde onderwereld. Die moet aangepakt worden door gericht politiewerk. Op die manier kan men in Venlo een binnenstad en woonwijken houden zonder overlast.

Alle andere oplossingen zijn voor de bühne omdat de geharde crimineel zich niets gelegen zal laten liggen aan de door de overheid verzonnen wietpas. Het is symboolpolitiek ingeven door politici die het contact met de werkelijkheid zijn verloren.


Deze opinie staat vandaag in Dagblad de Limburger, editie Noord-Limburg.


radiodebat In het radioprogramma 'Markt 2' discussieerden Frans Aerts (D'66), Hay Janssen (PvdA), Martin Camp (VVD) en SP'er Alexander Vervoort over de gevolgen voor Venlo wanneer buitenlanders in coffeeshops geweigerd moeten worden. Het programma werd uitgezonden op 9 en 10 oktober jl. Dit radiodebat kunt u hier downloaden en naluisteren (55 MB).

13-05-2009: Huidige drugsbeleid moet doorgaan en is beter dan het pasjesplan
21-11-2008: Oordelen over schimmige werelden

U bent hier