h

De transfer van de maand?

6 september 2010

De transfer van de maand?

wat valt er te kiezen Na haar vertrek bij het CDA stapt Bep Holla over naar de PvdA. Dit zorgt voor een interessante politieke ontwikkeling en nieuwe verhoudingen binnen de raad. Deze transfer legt namelijk een tijdbom onder de huidige coalitie, al beseft men dat blijkbaar nog niet.

Al eerder bleek de Venlose gemeenteraad een soort van transfermarkt waarbij ideologie en idealen minder belangrijk lijken dan persoonlijke belangen en het kunnen blijven zitten in de gemeenteraad. Maar laten we het ook niet te moeilijk maken, het feit dat Holla zo eenvoudig kan overstappen van CDA naar PvdA, en dat in het verleden leden van CDA overstapten naar de VVD, en nu in de raad zitten voor die partij, zegt wel iets. Ook leden van bijvoorbeeld GroenLinks en de voormalige lokale partij Samen verhuisden naar het CDA.

Het is haar goed recht een nieuwe metgezel te kiezen maar waarom (juist weer) een coalitiepartij? Bep-Holla ”Alleen het team verandert”, meldde Bep Holla. In Venlo en in Nederland maakt het niet meer uit of je op PvdA, CDA of VVD stemt, of voor die partijen een positie bekleedt, het zijn bijna dezelfde partijen geworden. Ze zitten iets meer links op het midden of rechts van het machtscentrum. Allen met maar 1 doel; behouden van macht of deze na het verlies zo snel mogelijk terugkrijgen.
Het zijn deze partijen en deze politici die verantwoordelijk zijn voor de staat van het land en van Venlo. Ze spiegelen de kiezers een rechts, links of op christelijke waarden gebaseerd programma voor, om vervolgens de dag na de verkiezingen zoveel water bij de wijn te doen dat het goedje niet meer te zuipen is.

We kunnen natuurlijk blijven zeuren over de inmiddels drie liberale middenpartijen, beter is het een analyse te maken van wat zich nu aan het aftekenen is. VVD en CDA hebben in Venlo geen vanzelfsprekende meerderheid meer. De PvdA heeft met het accepteren van Holla de coalitie in haar macht. Het is de PvdA die de coalitie nu naar links kan trekken. Dat wil zeggen als ze daar de kracht en de moed voor heeft. De afgelopen jaren bleek dat het vooral bij woorden bleef maar wat niet is zou nog eens kunnen komen natuurlijk.

Al eerder zagen we PvdA-fractievoorzitter Vera van de Wiel krokodillentranen huilen om Villa Flora: Villa_Flora “We wilden iets anders en dat het geld naar andere zaken had gemoeten”, was de zwanenzang van haar partij. Dit kan zij nu niet meer handhaven want een tegenstem van PvdA maakt CDA en VVD afhankelijk van de oppositie. Wat dat betreft kan slechts 1 oppositiestem bij cruciale beslissingen doorslaggevend zijn.
En dat is dan weer mooi want nu doen alle partijen er weer toe. De coalitie zal nadrukkelijker de oppositie tegemoet kunnen komen. Niet meer met vage toezeggingen of onuitvoerbare moties maar met harde eisen en dure cadeautjes.

De 'gestolen' zetel die Holla meebrengt kan wel eens een lont in een kruitvat zijn. De PvdA zou moeten weten dat niet iedere transfer zich ontwikkelt tot een sterspeler. Gaat de PvdA nu ook in daden op de sociale toer, en hoe lang blijft deze coalitie dan nog bestaan; gaat D’66 zich nog nadrukkelijker als partner profileren; behoudt Holla het vertrouwen van haar kiezers? Als SP-fractie kijken we met belangstelling naar de ontwikkelingen.

05-09-2010: Dagblad de Limburger: "Raadslid Holla stapt over naar PvdA"
14-07-2010: Binnenlands Bestuur: "CDA-raadslid weg om verplichte partijafdracht"

U bent hier