h

Venlo, pas op voor Organon-scenario

23 juli 2010

Venlo, pas op voor Organon-scenario

100717 Actie Organon Oss spandoeken Waar Oss grotendeels drijft op het bedrijf MSD-Organon, drijft Venlo op Océ. Het moederbrief van Organon maakte vorige week bekend dat ze de helft van de werknemers wil ontslaan. Dit is een drama voor Oss en omgeving want achter elke Organonner profiteert een (toe)leverancier of winkelier. Met het reduceren van Organon wordt dus ook de middenstand gereduceerd. Een waar drama voor deze stad. Zulke drama’s komen steeds vaker voor, dus Venlo; ben alert!

Laat Oss een waarschuwing zijn dat de werkgelegenheid en industrie zo maar ineens kan instorten. Venlo heeft de afgelopen jaren al enkele klappen mogen incasseren, vooral met transportbedrijven die failliet gingen maar ook doordat Océ keer op keer ontslagen doorvoerde.
Nu Océ in Japanse handen is gekomen is het maar de vraag wat ze in Tokio beslissen. En neem van mij aan dat de Japanners geen rekening houden met de regionale gevolgen bij een volgende ontslaggolf. Océ is een speelbal geworden waarbij winstmaximalisatie voorop staat, ten koste van alles.

Het Osse drama kan net zo goed Venlo treffen
Het is niet ondenkbaar dat de productie naar zogenaamde lagelonenlanden wordt overgeplaatst, de onderzoeksafdeling (R&D) moest al inkrimpen, afgelopen jaren moesten al vele honderden mensen het bedrijf verlaten. Daarom moet Venlo niet gaan afwachten wat Canon gaat beslissen maar zelf nu al in overleg treden om mogelijk desastreuze gevolgen te voorkomen.

Oce

Afgelopen week werd een prijs ingesteld voor het meest innovatieve en duurzame bedrijf. Deze prijs is vernoemd naar de grondlegger van Océ. Het zou meer dan pijnlijk zijn om in de nabije toekomst een prijs uit te reiken die de naam draagt van een bedrijf dat zich niet meer binnen de gemeentegrenzen bevindt of nog enkel in sterk afgeslankte vorm.

Een gemeente die prat gaat op haar logistieke functie moet ook kijken naar die andere reus binnen de gemeente. Grijp preventief in en eis een overleg met Canon, nog voordat het onafwendbare zich aandient en vele Océ’ers in de kaartenbakken van het Werkplein verdwijnen.


Deze column verscheen gisteren (22 juli) op de website VenloStedje.nl


Organon(research)-MSD(winst)

16-07-2010: Opinie Jan Marijnissen en Emile Roemer in de Volkskrant: "Organon wordt geofferd"
16-11-2009: Wat is de toekomst van Océ?
12-01-2009: Dikdoen over de rug van de werkman

U bent hier