h

Wat is de toekomst van Océ?

16 november 2009

Wat is de toekomst van Océ?

Oce logo De timing was natuurlijk briljant, Océ meldt twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen dat zij niet langer een Venloos bedrijf is maar op zal gaan in het Japanse Canon. Geen politicus die zonder enigszins goede achtergrondinformatie te hebben daarover, een uitspraak kan doen.

    Column door Alexander Vervoort en Ton Heerschop, kandidaat-raadsleden voor de SP

Vandaag maakte het printerbedrijf bekent dat ze wordt overgenomen door haar Japanse concurrent. Hiermee is de toekomst van Océ op korte termijn veilig gesteld, de aandeelhouders zijn ook ook best tevreden (al zijn de aandelen wel goedkoop verkocht) maar wat betekent dit voor Venlo, de toekomst van de stad, vele verenigingen die Océ als sponsor hebben en het belangrijkste: de werkgelegenheid?

Voor de SP blijven er veel vragen open. VVD-lijsttrekker Mark Verheijen moest als wethouder economische zaken natuurlijk wel een mening hebben. “Het minst slechte op korte termijn”, was zijn conclusie. Een opvallend terughoudende uitspraak voor iemand die bekend staat om zijn stevige en populistische uitspraken, en niet te flauw is eens stevig ongenuanceerd het debat in te gaan.

Kijkende naar de ontwikkelingen in de wereld is het de vraag of het een onverstandige keuze is geweest van Océ om met een andere partij in zee te gaan. Oce logo Océ heeft mooie en redelijk gewilde producten maar miste blijkbaar een goed verkoopnetwerk. Dat netwerk moet er door middel van Canon komen. Océ zou een divisie binnen het Japanse bedrijf blijven. Is dat goed en hoe zelfstandig blijft ze dan? Hoe hard zijn de garanties dat Océ haar onderzoekscentrum kan behouden? Een centrum waar dit bedrijf zo trots op is. Wat zijn de ontwikkelingen op langere termijn voor de werkgelegenheid in Venlo? Zonder twijfel de belangrijkste vraag, zeker met in het achterhoofd de grote ontslagrondes en reorganisaties van de afgelopen paar jaar!

In de provincie huilde CDA-gedeputeerde Hessels krokodillentranen want ”De 'BV Limburg' wordt uitverkocht”, was zijn redenering. Met medewerking van zijn provinciebestuur dan wel want het openbaar vervoer en Essent zijn toch echt door hen in de uitverkoop gegooid! Geen woord door Hessels over werkgelegenheid; prestige daar gaat het bij hem om.
Dan is de reactie van Verheijen meer afgewogen. Op de korte termijn behouden we in Venlo werkgelegenheid, de gemeente zal er echter voor moeten blijven zorgen een aantrekkelijke vestigingspartner te zijn voor Océ en dus Canon. Maar ook weer niet tot iedere prijs! Balanceren op het slappe koord, zal in dit kader een vereiste zijn voor de nieuwe wethouder economische zaken.

En dan verder, regeren is vooruitzien. Moet Venlo niet proberen om de lokale economie minder afhankelijk te laten zijn van enkele grote spelers? In de debatten naar aanloop van de verkiezingen vlogen de ideeën door de lucht. Venlo moest studie-, woon-, winkel-, horeca-, evenementen- en industriestad worden en dan vergeten we zonder twijfel nog behoorlijk wat andere vormen.
studenten Studiestad spreekt de SP nog het meeste aan. Halverwege twee belangrijke universiteitssteden kan Venlo een prachtig uithangbord worden voor zowel Nijmegen als Maastricht. Maar dan moet de stad ook wat te beiden hebben. Het uitgaansleven is te eenzijdig nu en daarnaast ontbreekt het aan bijvoorbeeld een discotheek, zwembad, bioscoop en voldoende studentenhuisvesting; zaken waar de SP zich al jaren hard voor maakt...

En als Venlo dan een levendige studentenstad wordt dan is de kans groot dat dit ook de belangstelling wekt van Canon. Studenten zijn immers jonge mensen met frisse creatieve ideeën die doorbraken kunnen forceren in de wetenschap en techniek. Weer een reden voor de japanners om de onderzoeksafdeling van Océ te behouden. Willen we dit bereiken dat moet het motto zijn om vlot de handen uit de mouwen te steken en aan de gang!

Laten we de zekerheid voor de korte termijn omzetten naar een zekerheid op langere termijn. Want bij bedrijfsovernames is het toch vaak het geval dat binnen afzienbare tijd er toch opnieuw reorganisaties, ontslagen en zelfs verhuizingen van hele gebouwen en hoofdkantoren plaatsvinden. Voor Venlo moet Océ behouden blijven als grootste en belangrijkste werkgever. Een echt Venloos bedrijf mag dan wel in buitenlandse handen komen maar dat mag niet betekenen dat men daarmee ook de ziel en eigenheid heeft verkocht.

Website L1: "Japanse Canon neemt Océ over" (verslag, reacties en toelichting)
Website Océ: persverklaring Canon/Océ (Engels)
12-01-2009: Dikdoen over de rug van de werkman
23-10-2008: Hoezo crisis? Het graaien gaat gewoon door!

U bent hier