h

Dikdoen over de rug van de werkman

12 januari 2009

Dikdoen over de rug van de werkman

Oce logo In oktober uitten we stevige kritiek op het nieuws dat bij kopieergigant Océ de nieuwe financiële topman een extra bonus van 450.000 euro van de aandeelhouders kreeg. Een cadeau terwijl hij nog moest beginnen. Vandaag komt het nieuws dat het bedrijf haar winstcijfers zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Boontje komt om zijn loontje? Maar ook staan er nog eens 250 banen op de tocht!

    Column door Alexander Vervoort, afdelingsvoorzitter SP Venlo

Terwijl burgemeester Bruls de sneeuwruimers bedankt voor hun werk in de afgelopen dagen tijdens het winterweer, verkeert een van de grootste werkgevers van Venlo in zwaar weer. Bijna 80 mensen waren in ploegendienst actief om de straten zo goed als mogelijk vrij te maken van ijs en aangevroren sneeuw. Het ging niet overal van een leien dakje en je kunt vraagtekens plaatsen bij de snelheid van handelen door het gemeentebestuur, maar goed, Koning winter zorgt voor werkgelegenheid terwijl de "prinsen van Venlo" hun natte droom van winst, winst, woekerwinst als een zeepbel uiteen zagen spatten. En wat doe je dan als bestuurder van een grote onderneming? Kosten besparen oftewel dreigen met ontslagen; liefst 250 extra banen moeten er nu weer verdwijnen!

Nog meer ontslagen bovenop de 1000 eerder aangekondigde ontslagen van afgelopen jaar. Bovenop de vele reorganisaties en ontslaggolven van de jaren daar weer voor. Past Océ de salamitactiek toe? Steeds weer een schijfje er af om de kosten te drukken en de aandeelhouders tevreden te houden? Het bedrijf moet toch begrijpen dat je met dat spelletje niet eeuwig door kan gaan. Toch?

Of is juist die houding van al die flamboyante zakenboys niet een reden waarom we nu tegen een economische recessie aanhikken? Geld maken op de pof gaat een keer fout. Winst maken en mooi weer spelen kan niet meer wanneer het raderwerk vast vriest.
En toch kreeg Hans Kerkhoven als nieuwe financiële topman van printerbedrijf Océ eenvoudigweg een extra beloning van 450.000 euro, in dezelfde week waarin een sociaal plan werd goedgekeurd voor talloze ontslagen arbeiders. Lekker statement en een stevige motivatieprikkel...

Intussen dendert de kredietcrisis door en merkt ook Océ dit in haar cijfers terwijl de aandeelhouders in de nek blijven hijgen en het eigen management uit grootverdieners bestaat. Een vicieuze cirkel want die hele kredietcrisis is veroorzaakt door grootverdieners en aandeelhouders die meer, meer, meer willen. En dan verwachten ze loyaliteit van de arbeiders die genoegen moeten nemen met een sociaal plan en verdere onzekerheid? Wordt een bedrijf daar beter van? Zonder de werknemer geen Océ, geen winst en geen dikdoenerij. Houd die groep mensen in ere, hier in Venlo.

Het protest van vakbond FNV maakte in oktober 2008 geen indruk bij de bedrijfstop. De mannetjesmakers bij Océ dreven hun zin door en kregen die van de aandeelhouders; vooral geldwolven die uit eigen belang bepalen en toprendement eisen. Let wel: over de ruggen van al die arbeiders die opnieuw moeten vrezen voor hun baan, hun inkomen en hun bestaanszekerheid! Ook nu zal men vast weer instemmen met een nieuwe ontslaggolf, in de hoop dat er meer winst gemaakt gaat worden.

Bijna tegelijk met het nieuws in oktober over het aanstellen van de nieuwe topman, maakte het bedrijf ook bekend dat er op de afdeling onderzoek en ontwikkeling zo'n 100 mensen ontslagen zullen worden.
Bij het nieuws vandaag over de winstverpulvering kwam ook de mededeling dat een ‘kostenbesparingsprogramma’ per jaar 130 miljoen moet gaan opleveren. Drie keer raden hoe daar mee begonnen wordt: men neme een salamiworst en een mes en begint plakjes te snijden…

Eurobiljetten450.000 euro. In guldens is dat een miljoen! Veel geld voor 1 meneertje. Hoeveel hardwerkende personeelsleden zou je van dat geld in dienst kunnen houden? Als Océ weer gaat snijden, doen ze dat dan ook in hun managerslaag of in hun riante "vergoedingen"? Zo maar een vraag die bij mij op komt als simpele jongen...
Als de 'hoge heren' enig fatsoen zouden hebben dan gaan ze mee in mijn alternatief door zelf ook loon in te binden. In het bijzonder aan Hans Kerkhoven doe ik de oproep om zijn riante bonus terug te geven. Als er pijn geleden moet worden dan ook evenredig de pijn verdelen!

Begrijp me niet verkeerd: Océ is een belangrijke werkgever in de regio en ik wens hen alle goeds. Maar wel in de juiste verhoudingen. Mag dat ook alsjeblieft?

12-01-2009: Omroep Venlo: "Océ schrapt extra banen"
12-01-2009: L1 website: "Winst printerconcern Océ flink gekelderd"
23-10-2008: Hoezo crisis? Het graaien gaat gewoon door!

U bent hier