h

SP start actie 'Rood Sein voor de Ammoniaktrein' op station Venlo

11 oktober 2009

SP start actie 'Rood Sein voor de Ammoniaktrein' op station Venlo

Remi Poppe SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe start samen met Limburgse SP-afdelingen maandag 12 oktober om 11.00 de actie tegen ammoniaktreinen in Limburg. Op station Venlo reikt hij de eerste ammoniakkrant uit aan reizigers. Poppe: “Door de vorige actie is de rest van Nederland inmiddels gevrijwaard van mogelijke rampen. Enkel in Limburg gaat nog 61.000 ton ammoniak dwars door dichtbevolkte gebieden, terwijl er echt andere oplossingen zijn. Dat moet stoppen.”

Vanaf 1 januari 2010 rijden als gevolg van een overeenkomst tussen DSM en de overheid er geen treinen met ammoniak meer tussen Ijmuiden (Noord-Holland) en Geleen. Poppe: "Goed nieuws voor de mensen in Brabant, Utrecht en Noord-Holland die met succes actie voerden tegen die trein. Nu rest enkel Limburg nog. Wat de SP betreft brengt DSM de productie en verwerking van ammoniak bij elkaar, of legt zij buisleidingen aan voor het vervoer. Maar gezien de onveiligheid van de Nederlandse sporen moeten wij de Limburgers niet meer aan deze risico's willen blootstellen.

roodsein_ammoniak

Poppe gaat samen met de SP-ers komende weken speciale ammoniakkranten verspreiden. Daarnaast is een speciale website geopend waar mensen een manifest kunnen ondertekenen. Ook Burgemeesters en wethouders van gemeenten langs de route zijn uitgenodigd om het manifest mee te ondertekenen. Poppe: “Op deze manier is de chloortrein verdwenen en ook de ammoniaktrein naar IJmijden. Actie loont dus.”

soepexpress Tijdens de actie wordt naast de ammoniakkrant ook aan reizigers versgemaakte tomatensoep uitgedeeld.
De beroemde SoepExpress staat op de stoep bij de trappen van het NS-station Venlo.
De soep is vegetarisch, biologisch, bevat geen kleur- of smaakstoffen en wordt ter plekke vers gekookt.

Teken het manifest tegen ammoniakvervoer dwars door dichtbevolkte gebieden: www.sp.nl/roodsein
Bekijk de speciale ammoniakkrant (PDF)
30-09-2009: Volg de Brabanders en maak het spoor eindelijk veilig
17-07-2009: SP verwijt PvdA incidentenpolitiek en verzoekt om samen ten strijde te trekken tegen risicovervoer
08-03-2008: SP stelt vragen aan wethouder en DSM over ammoniaktransport
Dossier Ammoniaktrein

U bent hier