h

Bestuurders, Essent en RWE tonen zich nu al onbetrouwbare partners!

15 mei 2009

Bestuurders, Essent en RWE tonen zich nu al onbetrouwbare partners!

ze zijn nuts In Maastricht, Den Bosch en in Venlo heeft de SP Venlo meegedaan aan acties tegen de uitverkoop van energiebedrijf Essent. Keihard is gevochten om deze essentiële voorziening onder democratisch toezicht te houden. En laten we eerlijk zijn, vanaf het begin heeft RWE aangeven dat de deal alleen zou doorgaan als zij minimaal 80% van de aandelen zou krijgen. Brabant was daarmee de belangrijkste speler in het spel geworden met ruim 30% van de aandelen.

De houding in Limburg en Venlo was bij enkele partijen er eentje van 'het maakt niet uit wat wij beslissen, Brabant is de beslissende factor'. Onder druk van de SP-afdeling kon de PvdA nog aan de juiste kant van de scheidslijn worden gehouden, dit zeer tegen de zin van wethouder Verheijen die de PvdA terecht haar angst voor de SP verweet. Maar CDA en VVD alsmede een deel van de lokale partijen waren voor verkoop: op zoek naar het snelle geld en nog meer casinokapitalisme waar we juist in deze tijd zo’n last van hebben.

19-1-2009 Essent Den Bosch1 Agnes Kant, fractievoorzitter voor de SP in de Tweede Kamer, plaatste 19 januari jl. een bord voor het gebouw van Essent in Den Bosch en verklaarde het bedrijf symbolisch tot publiek bezit.

Twee weken geleden hielden de provinciale staten van Brabant een, wat zij zelf noemde, waardig debat met als uitkomst dat Essent niet verkocht mocht worden. Onze actie was geslaagd en het succes leek een nieuwe koers voor Nederland. Echter de achterkamertjes deden in twee weken weer hun ondemocratische werk. Vandaag diende het CDA samen met D66 in de provinciale staten een motie in tot verkoop van Essent.
Zelfs RWE en Essent zelf deden hun uiterste best om een nieuw kunstje op te voeren en kwamen met allerhande toezeggingen (die ze onder druk van de aandeelhouders waarschijnlijk niet waar kunnen maken). Ook gaf RWE aan ineens met minder dan 80% van de aandelen genoegen te nemen. Met andere woorden; "laat het contract maar we nemen de tent toch over". Het resultaat was een ongekend brutale draai van de VVD-fractie die om ging door die slappe toezeggingen. Essent is met name door de VVD verkwanseld tegen de wil van een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking.

Met deze enorme draai is de democratie een enorme dreun toegebracht.
Een samenspel tussen het grote geld van RWE, de bonusgretige bestuurders bij Essent en de bestuurders zonder enig gevoel voor democratie in de Brabantse staten. Maar ook de politici in de Limburgse staten en Venlo zijn schuld aan dit debacle. Met de houding van “onze paar procenten maken het verschil niet” hebben zij hun rol als volksvertegenwoordiger niet serieus genomen.
Er is nog een kans dat de verkoop niet door gaat want de minister moet er nog over beslissen en die zegt tegen verkoop te zijn. Maar die minister is van het CDA dus zal ook zij een draai gaan vinden om uiteindelijk om te gaan. Om te proberen haar in het gareel te houden en te herinneren aan haar uitspraken, heeft de SP een spoeddebat aangevraagd over deze kwestie.

kaarslicht

Vrijdag 15 mei 2009 gaat de boeken in als een zwarte dag voor het democratisch gehalte van ons land. En op zwarte dagen branden veel Brabanders en Limburgers een kaars, het enige licht waar ze vanaf vandaag nog zelf invloed op hebben...

Actiewebsite www.zezijnnuts.nl
24-4-2009: Essent is gered!
10-4-2009: De raad zelf is toe aan nieuwe energie
19-01-2009: Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

U bent hier