h

Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

19 januari 2009

Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

ze zijn nuts SP-ers uit het hele land verklaarden vandaag onder grote belangstelling van de pers samen met Agnes Kant energiereus Essent tot publiek bezit. De actie voor hun kantoor in Den Bosch is de start van de campagne om de verkoop van Essent aan de commerciële partij RWE te voorkomen.

Agnes Kant sloeg met de hamer een bord in de tuin van Essent en zette de eerste handtekening onder de petitie waarmee de SP de komende weken handtekeningen gaat ophalen om de provinciale en gemeentelijke aandeelhouders onder druk te zetten. Kant: “We moeten niet akkoord gaan met de verkoop omdat bestuurders dollartekens in hun ogen zien. Snel geld verdienen dient niet het algemeen belang. Betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening wel.”

19-1-2009 Essent Den Bosch1
Vandaag om vijf voor twaalf vond de aftrap plaats van deze grootse SP actie. Agnes Kant, fractievoorzitter voor de SP in de Tweede Kamer, plaatste een bord voor het gebouw van Essent in Den Bosch en verklaarde het bedrijf symbolisch tot publiek bezit.

19-1-2009 Essent Den Bosch2
Kant: “We moeten onze energie niet in de uitverkoop doen. Dat is niet in het belang van de mensen. Ik roep iedereen op om te tekenen op www.zezijnnuts.nl."

19-1-2009 Essent Den Bosch3
Ondanks het gure weer kwamen ongeveer 125 SP’ers uit het hele land naar Den Bosch om aanwezig te zijn bij de aftrap van de campagne. Ook de SP Venlo was met vijf mensen aanwezig en hielp tevens mee met flyers uitdelen op het station.

19-1-2009 Essent Den Bosch4
Ook Alexander Vervoort, afdelingsvoorzitter SP Venlo, zette zijn handtekening zoals zo velen voor hem en nog meer mensen na hem.

De komende maanden zal de SP in het hele land actie voeren tegen de voorgenomen verkoop van Essent.
Vanmiddag werd duidelijk dat de Limburgse Statenfracties van D’66, de Partij voor de Dieren en de SPD het voorstel van de SP voor een referendum over Essent steunen. CDA, PvdA en VVD zeggen geen behoefte aan een referendum te hebben.

Thijs CoppusSP Fractievoorzitter Thijs Coppus: "Het is erg jammer dat CDA, PvdA en VVD al zo snel hebben besloten dat ze een referendum niet ondersteunen. Ten tijde van de verkiezingen in 2007 was de mogelijke verkoop van de aandelen van Essent nog geen belangrijk punt, wanneer de Staten de uitkomst van een referendum overnemen is een Statenbesluit bindend. Limburg kan dan het voortouw nemen in het publieke debat over Essent en wanneer er in Limburg een referendum zal komen, heeft dit wellicht een domino-effect in andere provincies."

19-1-2009 Essent Den Bosch5

TEKEN DE PETITIE: www.zezijnnuts.nl
Kijk en luister hier voor een verslag van de actie door Omroep Brabant
20-01-2009: Boeteclausule in contract Essent is chantage
18-01-2009: SP wil referendum over verkoop aandelen Essent

U bent hier