h

Essent is gered!

24 april 2009

Essent is gered!

Na een lange zit heeft Noord-Brabant eindelijk gekozen om hun 31% aandelen in Essent niet te verkopen. Daarmee is een totale verkoop van Essent aan het Duitse RWE van de baan! "We zijn de Brabanders veel dank verschuldigd!"

De verkoop van Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE is van de baan. Vandaag besliste de Provincie Noord-Brabant na een marathondebat dat de aandelen Essent niet worden verkocht.
Agnes Kant SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Agnes Kant is verheugd: "Dit is het begin van een nieuwe koers voor Nederland, een einde aan de liberaliseringen die ons land al zo lang teisteren. Ik roep de aandeelhouders van NUON en Eneco op het voorbeeld van Noord-Brabant te volgen en het publieke belang voorop te zetten, in plaats van de eurotekens van het snelle gewin."

Alexander VervoortDe gemeenteraad van Venlo stemde deze week voor de verkoop van de aandelen in Essent. Alexander Vervoort, voorzitter van de Venlose SP, reageerde verbijsterd: "Afgelopen woensdag kon iedereen nog tot drie keer toe een opmerkelijke politieke draai ervaren in de discussie rondom Essent. 1) De VVD stemde voor verkoop terwijl elke andere VVD-fractie in dit land anders koos. 2) De Lokale Democraten stemden verdeeld maar overwegend voor verkoop terwijl die partij(en?) zegt te luisteren naar de bevolking (die leugen kan nu ook in de boeken). 3) De PvdA, die eerst maar weer eens blijk gaf van haar liberale trekken, stemde ineens toch tegen de verkoop! De wethouder vatte dat goed samen dat "De PvdA de draai maakte onder druk van de SP." Laat dat een compliment zijn!"

Hoe dan ook stemde 'Venlo' deze week voor de uitverkoop van Essent, waar de provincie Limburg dat vorige vrijdag ook al deed. Het lot lag daarmee in handen van de provincie Noord-Brabant. En die gaf vandaag het verlossende woord: met 28 stemmen tegen en 26 voor werd besloten dat Brabant Essent niet gaat verkwanselen aan de hoogste bieder. Daar zijn ze wel verstandig en namen ze de enige juiste keuze. Vervoort: "De verkoop van Essent is daarmee helemaal van de baan! Namens de SP afdeling Venlo hebben we meteen na het bekend worden van dit geweldige nieuws de Brabantse SP-fractie een felicitatie gestuurd. Het is wel lullig om te moeten constateren en accepteren dat Brabanders er voor zorgden dat Essent in eigen handen bleef, maar liever dat dan verkoop!"

Thijs CoppusDe Limburgse Statenfractie van de SP is "enorm blij" met het besluit van de Provinciale Staten van Brabant om de aandelen Essent niet te verkopen. "Dit besluit betekent de redding van Essent, het is tijd voor een nieuwe koers voor Limburg en Nederland." Aldus fractievoorzitter Thijs Coppus.

ze zijn nuts Vervoort: "Opnieuw blijkt dat actievoeren loont. De SP heeft de afgelopen maanden het ongenoegen van ruim 75% van de bevolking op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. In Venlo hebben we de PvdA weer een schop naar links gegeven en ook is duidelijk geworden dat de Lokale Democraten inderdaad niets meer of minder zijn dan een slap aftreksel van de VVD, al spartelen enkele leden nog tegen. Aan iedereen die zich heeft ingezet om Essent te behouden spreek ik hierbij namens de SP grote dank uit!"

De SP voert al sinds het begin van dit jaar actie tegen de verkoop van Essent, Nuon en Eneco. Een petitie tegen de verkoop van de energiebedrijven heeft tot nu toe bijna 40.000 handtekeningen opgeleverd. Daarnaast zijn er via de actiewebsite www.zezijnnuts.nl duizenden e-mails verzonden aan volksvertegenwoordigers in verschillende provincies en gemeenten.

De SP wil de privatisering van de energiebedrijven voorkomen, omdat het niet in het belang is van de energiegebruikers.


24-4-2009: ZE BLIJVEN NUTS!
10-4-2009: De raad zelf is toe aan nieuwe energie
19-01-2009: Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

U bent hier