h

Hoe hard is een principekwestie bij de lokale VVD?

22 april 2009

Hoe hard is een principekwestie bij de lokale VVD?

ze zijn nuts Vandaag wordt in de gemeenteraad besloten over de toekomst van de aandelen in Essent die Venlo bezit. De VVD is overal principieel tegen die verkoop, behalve in Venlo. De SP roept vandaag in een brief de lokale VVD tot de orde en vraagt zich af welk principe zij hanteren?

Onderstaande brief heeft de SP vanmiddag aan de VVD gestuurd:

Tijdens de commissievergadering economische zaken op 9 april jl. was de SP aanwezig bij het stadhuis en tijdens de vergadering. Vanzelfsprekend waren wij aanwezig omdat wij tegen de verkoop van de aandelen Essent zijn, net als de VVD.

VVD-raadslid Heuvelings hamerde er tijdens de vergadering enkele malen op dat er meer actie moest komen vanuit de overheid “nu de wereld in brand staat”. Wij delen de mening van de VVD dat ons land maar ook Venlo met grote problemen geconfronteerd wordt ten gevolge van de economische crisis. Afgelopen week is bekend geworden dat de regio Eindhoven, Helmond en Venlo extra hard getroffen wordt door de crisis. Voor de SP reden om de overheid van hoog tot laag op te roepen om op haar zaak te letten.

De VVD pleitte tijdens de commissievergadering voor verkoop van de aandelen Essent. Opvallend, omdat de VVD-Statenfracties in zowel Noord-Brabant en Limburg juist tegen deze verkoop zijn. Wij vragen ons af of de Venlose fractie enkel voor het gewin op korte termijn gaat?

Juist nu de toekomst voor veel mensen onzeker is, lijkt het ons zaak om toezicht en controle te kunnen houden op publieke diensten. Juist nu, ten tijde van crisis, moet beheersing van de prijsontwikkeling en toegankelijkheid tot energie gegarandeerd kunnen worden.

9-4-2009 Essent stadhuis 2 Aan het hekwerk van het stadhuis hing de SP op 9 april jl. spandoeken met een duidelijke oproep.

Raadslid Heuvelings sprak in de commissievergadering uit dat het netwerk in overheidshanden blijft en enkel de leverantie op de concurrerende markt gaat. Met maar vier energiebedrijven was de concurrentie al niet dusdanig interessant, over enkele jaren kan die enkel nog bestaan uit buitenlandse marktpartijen en het Nederlandse Delta. Dat lijkt ons niet de markteconomie zoals de VVD die graag ziet.

Daarnaast zouden de Essentonderdelen Enexis en Essent Milieu volgens Heuvelings “gewoon in Nederlandse handen blijven”. Vandaag kwam echter het nieuws dat juist Essent Milieu ook al een tijdje in de etalage te koop staat. Na de overhaast doorgedrukte en achteraf onnodige opsplitsing (Essent als netwerkbedrijf en leverancier moesten apart gaan, waar de SP en VVD tegen waren) is Essent verwoorden tot een tweedehands auto waarvan elk onderdeel te koop is.

VVD-partijprominent en oud-minister Hans Wiegel schreef op 21 januari jl. al dat bij verkoop van de energiebedrijven “de burger de rekening zal betalen”. Een scherp vooruitziende blik, zoals we van Wiegel gewend zijn. Vandaag schrijft Wiegel in dagblad De Pers het volgende: “Nederland dacht niet aan het nationale belang. Onze energiebedrijven werden zo hapklare brokken voor buitenlandse grootmachten. Wat een onvoorstelbaar dom beleid van Den Haag. De VVD heeft zich inmiddels ook tegen verkoop verklaard. Velen zouden dat niet hebben verwacht. Ik ben er blij mee.” De SP afdeling Venlo vraagt zich af hoe de lokale VVD-fractie haar tegenovergestelde houding gaat verklaren?

9-4-2009 Essent stadhuis 1 Deze uitspraken zeggen toch genoeg?

Wiegel schrijft verder in De Pers vandaag: “Net als het hoofdspoorwegennet, onze nationale luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam, zijn de energiebedrijven de ruggengraat van ons economisch bestel. Een uitverkoop van dit soort overheidsbedrijven van nationaal belang ondermijnt onze onafhankelijkheid. Essent en Nuon moeten niet voor een tas met geld worden uitverkocht. Dat is mijn principiële stelling. En wie voor praktische zaken gevoelig is, moet bedenken dat, als dat toch gebeurd, er een grote kans bestaat dat er in Den Haag een slimme man is, die zich van de inhoud van die tas meester zal proberen te maken.”

Den Haag gaf al te kennen te gaan korten op het provinciefonds. Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat wanneer provincies en gemeentes extra middelen verkrijgen door de verkoop van de aandelen Essent, Den Haag dat ongetwijfeld opnieuw zal gaan afromen. Zodoende is de verkoop van Essent een sterk staaltje snel cashen met als gevolg dat datzelfde geld van de toekomstige begrotingen wordt afgehaald. Een sigaar uit eigen doos?

De VVD geeft een erg onduidelijk, inconsequent en ook uiterst verwarrend signaal af door haar afwijkende houding binnen de Venlose raad. In hoeverre is de lokale VVD dezelfde principiële stelling toegedicht als haar evenknieën in de provincies, andere gemeenten, de Tweede Kamer en niet de minste partijprominent?

De vraag is dan ook hoe de VVD bekend wil komen te staan; als een fractie die lak had aan haar eigen partij en haar achterban of als een partij die na een juiste beoordeling van de verkoop van Essent aandelen zich realiseerde dat niet verkopen op de langere termijn beter is voor de bevolking van Venlo?

In de commissievergadering van 9 april jl. werd duidelijk dat er nog veel onzeker en onduidelijkheid is, enkele partijen komen vanavond pas met hun standpunt. De VVD kan een sterk standpunt afgeven door net als haar liberale principiële collega’s in den lande, niet in te stemmen met de aandelenverkoop. Of kent deze VVD een tegenovergestelde principiële opstelling?

De SP wenst u veel wijsheid toe. Met vriendelijke groet,
Bestuur Socialistische Partij (SP) afdeling Venlo

Bekijk de actiewebsite: www.zezijnnuts.nl
22-4-2009: column Hans Wiegel in De Pers: "Geen uitverkoop"
10-4-2009: De raad zelf is toe aan nieuwe energie
23-3-2009: SP roept GroenLinks en PvdA op tegen de verkoop te stemmen van onze aandelen Essent
19-01-2009: Agnes Kant: 'Essent is publiek bezit'

U bent hier