h

De raad heeft beslist voor het snelle geld

22 april 2009

De raad heeft beslist voor het snelle geld

ze zijn nuts Vanavond was de SP bij de raadsvergadering waar de bespreking plaats zou vinden over de verkoop van onze aandelen in Essent. Na maanden actievoeren zou vanavond het besluit vallen over de toekomst van onze energievoorziening; in eigen beheer en toezicht houden met jaarlijks een winstuitkering of verkopen aan de hoogste bieder, kortzichtig en voor het snelle geld?

SP'ers stonden voorafgaande aan de raadsvergadering de bezoekers van de publieke tribune en leden van de raad en gemeentebestuur op te wachten met nutsen en waxinelichtjes. Die laatste onder het mom 'dat dit mogelijk het laatste licht is waar u zelf nog wat over te zeggen hebt' als Essent verkocht gaat worden.

22-4-2009 Essent stadhuis 1 Geen ontsnappen aan, ook de CDA-fractievoorzitter moest de haag SP'ers door. Andere raadsleden waren buiten al met de vergadering begonnen, althans zo leek het.

De uitverkoop van Essent was het laatste agendapunt, dus lang wachten en zitvlees kweken. Want eerst moesten we door de raadsvoorstellen over Klavertje 4 en de OZB heen. Wat betreft het eerste onderwerp is het voor de SP nog steeds vreemd dat een gemeente bestaande boerenbedrijven vervangt door agrarische industrie. VVD-wethouder Verheijen gaf deze vergadering meerdere malen blijk geen idee te hebben wat de economische crisis veroorzaakt heeft omdat hij opnieuw het denken in 'groot grotere grootst' als een betere optie verklaarde dan een normaal boerenbedrijf runnen.

Hierna kwam het raadsvoorstel van VVD’er Heuvelings aan de orde. Vrijwel de gehele raad brandde dit voorstel af. De PvdA gaf zelfs toe dit te doen omdat het juist het denken in de neoliberale trend is geweest die ons deze ellende heeft gebracht. Zowaar leek het socialistische vuur bij de PvdA weer ontbrand te zijn of kwam het door onze aanwezigheid?

22-4-2009 Essent stadhuis 2 Ook dit raadslid kreeg een nuts, lichtje en pamflet mee als denkwerk.

Ten slotte kwam de behandeling van Essent. Een wat vreemd gedoe omdat er geen echt uitsluitsel komt. Maar het gemeentebestuur dat de inbreng van de raad overweegt en dan een beslissing neemt. De resultaten van het rondje langs de fracties gaf enkele opvallende elementen. Lokale Democraten was/waren deels voor, deels tegen; logisch bij het ontbreken van enige ideologische achtergrond. Het CDA was na een ellenlang betoog voor verkoop maar gaf wel aan om na de verkoop invloed te willen blijven uitoefenen op onder andere duurzaamheid. Vreemd als je dan het middel van die invloed -namelijk je aandelen- uit handen geeft, maar bij het CDA snappen ze dat blijkbaar wel.

De fracties van Cornelissen en Realisten'82 waren voor verkoop zonder feitelijke argumenten. Ook dat zegt weer genoeg. Wel riep raadslid Cornelissen dat hij daarmee “moed en vertrouwen” toonde, voor ons eerder politieke lafheid. GroenLinks kwam met een duidelijk betoog om tegen de verkoop te zijn. Elementen van controle en duurzaamheid stonden daarin voorop.

9-4-2009 Essent stadhuis 2 Aan het hekwerk van het stadhuis hing de SP spandoeken met een duidelijke oproep.

Maar de meest opmerkelijke reactie was die van de VVD en de PvdA. De VVD was voor verkoop daar waar ze eerder in de staten van Limburg en Brabant tegen stemden; leg dat de kiezer maar eens uit! De PvdA gaf aan een lange ideologische discussie te hebben gevoerd binnen de fractie. Moet je vaker doen denken wij dan. En de PvdA kwam inderdaad op basis van de argumenten, die de SP al tijden aangeeft, tot de conclusie tegen te moeten stemmen.

Hiermee ontstond een redelijk unieke situatie want B&W is aandeelhouder. De meerderheid van de achterban was tegen verkoop: PvdA en GroenLinks. Maar de meerderheid van de raad was voor verkoop. Heel begrijpelijk dat de wethouder nog even wenste te schorsen. Wat er tijdens die schorsing is besproken is niet duidelijk maar de wethouder gaf in zijn betoog aan dat B&W bij haar besluit blijft om te verkopen, niet met zoveel woorden maar dat was duidelijk. Wel gaf de wethouder een sneer naar de PvdA: "Ik begrijp niet waar de draai vandaan komt of is de PvdA misschien bang was voor de SP?!" Game, set and match! Want inderdaad onze aanwezigheid maakte verschil, onze actie geeft aan waar het om gaat!

Veel partijen gaven tijdens hun betoog aan dat het niet uitmaakte wat Venlo stemde omdat men toch te weinig invloed had op de eindbeslissing. Maar juist het standpunt “tot hier en niet verder” zou juist in de gemeenteraad vertrouwen aan de bevolking moeten geven. Jammer genoeg kozen de lokale partijen en het CDA voor deze 'easy way out!'

Bekijk de actiewebsite: www.zezijnnuts.nl
22-4-2009: Hoe hard is een principekwestie bij de lokale VVD?
16-4-2009: Duizenden handtekeningen tegen verkoop Essent
10-4-2009: De raad zelf is toe aan nieuwe energie

U bent hier