h

B&W Arcen teruggefloten door rechter: project ‘Polencamping’ onwettig

23 april 2008

B&W Arcen teruggefloten door rechter: project ‘Polencamping’ onwettig

logo Maasvallei De ruimtelijke onderbouwing door het gemeentebestuur van Arcen&Velden van het ‘vrijstellingsbesluit’ voor de huisvesting van 510 Poolse gastarbeiders op camping De Maasvallei in Arcen deugt niet, zo concludeerde de rechtbank in Roermond op 12 maart jl.

De schuldbekentenis hierop van B&W in Arcen klinkt nogal vals vergeleken met de laatdunkende toon waarop deze het project destijds aan de verontruste bewoners trachtte te verkopen. Ook de SP Venlo werd met haar verweer door B&W neergezet als bemoeizuchtig en werden kritische brieven hierover niet, of veel te laat en ondermaats beantwoord.

In het kort komt het broddelwerk van B&W neer op een al te wenselijke uitleg van de gestelde voorwaarden aan een zogenaamd vrijstellingsbesluit. Geen aantoonbaar onderzoek is er door haar uitgevoerd naar de gevolgen voor de omwonenden, de omliggende natuur, het maatschappelijke draagvlak, of zijn er eisen gesteld aan een verantwoordelijk beheer van een dergelijk geconcentreerde massa huisvesting op zo’n klein perceel. Bovendien moet er bij elke wijziging in een recreatief bestemmingsplan sprake zijn van een kwalitatieve verbetering van de leefomgeving!

De uitspraak van de rechter levert mogelijk jurisprudentie op voor soortgelijke zaken die er overal op de loer kunnen liggen en wie weet op dit moment al binnen Limburgse gemeentes worden voorgekookt. De laatste nieuwe die onlangs in de media is verschenen, is een ‘Polencampus’ voor 500 Polen in Ysselstein bij Venray. Daar gaan we weer...

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een vrijstellingsbesluit is, dat er een optimaal en aantoonbaar evenwicht moet zijn tussen het aantal te huisvesten mensen en het maatschappelijk draagvlak van een bepaalde locatie. Met andere woorden, burgers moeten aantoonbaar zijn gehoord op hun voor èn tegen in elke ontheffing.

De algemene conclusie is: burgerprotesten en beroepsprocedures vinden bij de rechter weldegelijk gehoor als deze door een doof gemeentebestuur niet worden gehoord.
Inmiddels heeft B&W Arcen (tegen alle verwachting in) bij de rechtbank hoger beroep aangetekend. Hoog spel dus, waarbij de inzet en de uitspraak nog meer impact (rechtspraak) zal krijgen op huisvestingskwestie van de 'nieuwe gastarbeiders'; ten goede of ten kwade…
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

06-08-2007: SP Venlo boos over uitblijven inhoudelijke antwoorden ‘gastarbeidersgetto’ Arcen
27-07-2007: SP hekelt lakse houding overheid inzake ‘polencamping’ Arcen
06-04-2007: SP stelt vragen bij omstreden huisvesting buitenlandse arbeiders in Arcen

U bent hier