h
VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2022

SPORT, TOERISME EN RECREATIE

Wat wil de SP voor Venlo?

  1. De regio Noord-Limburg mag meer uitgedragen en gepromoot worden.
  2. Ontwikkeling buitenzwemmogelijkheden onderzoeken.
  3. Permanente strandjes en recreatieplekken aan de oevers van de Maas.
  4. Niveau toeristenbelasting moet omlaag om de gemeente aantrekkelijker te maken.
  5. De kosten voor parkeren worden verlaagd.
  6. Evenementen die zich bewezen hebben mogen op steun vanuit de gemeente rekenen.
  7. Breedtesport dient bereikbaar te zijn voor iedereen.
  8. Geen verplichte fusies tussen (sport)verenigingen, samenwerken stimuleren.
  9. Gemeente moet sportbeleid uitvoeren en faciliteren, extra aandacht voor de sportvissers.
  10. Uitbreiding SAM-fonds en hulp voor initiatieven vanuit mensen die ondersteuning vragen.

 

 

Hoe wil de SP dit bereiken?

  1. Limburg is een prachtige provincie en de gemeente Venlo kent prachtige natuurgebieden. Hieraan mag meer aandacht besteed worden. We mogen trots zijn op onze mooie natuur en dit dient ook uitgedragen te worden. Dit moet ook bij onze gasten meer bekendheid gaan genieten en daarmee zal ook de toeristische sector er profijt van hebben maar net zo dat recreatieve mogelijkheden benut worden (denk aan bijvoorbeeld picknick faciliteiten).
  2. Natuurzwemmen is erg populair. Mogelijkheid tot een natuur buitenzwemlocatie (eventueel met een bescheiden toilet- en horecavoorzieningen) dient te worden onderzocht. Een oude rivierarm van de Maas zou hiervoor een goede locatie zijn. Recreatiemogelijkheden worden hiermee uitgebreid maar zou ook voor toeristen en dagjesmensen een aanwinst zijn.
  3. In vele steden kent men aan de rivieroevers strandjes en ook Venlo heeft hiermee een tijd geëxperimenteerd. Deze strandjes zijn unieke recreatieplekken en met toevoeging van horeca krijgen deze strandjes een uitgaansfunctie. De SP wil bekijken of het mogelijk is om enkele oeverstrandjes te realiseren en te laten exploiteren met de mogelijkheid tot uitbreiding elders. De plannen voor de dijkversterkingen biedt ook mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Samen met ondernemers, Rijkswaterstaat en het Waterschap moet bekeken worden hoe hierin een win-win situatie kan ontstaan.
  4. De toerist wordt al jaren als melkkoe gebruikt. In vergelijking ligt de toeristenbelasting relatief hoog wat bezoekers kan weerhouden om (langer of vaker) te verblijven in de hotels, B&B, campings enzovoorts. Om toerisme te bevorderen dient men niet een van de duurste gemeenten van heel Limburg te zijn dus willen we een verlaging van de toeristenbelasting naar een gemiddeld niveau.
  5. De parkeerkosten in de gemeente zijn erg hoog, zeker in verhouding tot wat je daarvoor terugkrijgt of wat aan faciliteiten geboden wordt. Toeristen en dagjesmensen worden hierdoor niet gestimuleerd om onze gemeente langer en vaker te bezoeken. Daar heeft bijvoorbeeld de horeca en winkels ook nadeel van. Ook de eigen inwoners zien de kosten jaar na jaar stijgen. De parkeerkosten dienen dan ook teruggebracht te worden naar een redelijk en gemiddeld niveau.
  6. Festivals en andere evenementen die zich in de afgelopen jaren bewezen hebben of een unieke uitstraling kennen zoals het Zomerparkfeest en de Passiespelen mogen blijven rekenen op steun van de gemeente. Ook om hiermee te waarborgen dat de toegang laagdrempelig blijft en de programmering van hoog niveau. Een succesvol evenement straalt immers ook af op de hele gemeente en komt haar imago te goede, maakt haar aantrekkelijker en verleidelijker.
  7. Sporten zorgt voor prestaties maar bovenal ontspanning. Sport moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. Venlo zet in op breedtesport waarbij mensen gestimuleerd worden om deel te nemen aan sport. Inzet van een strippenkaart voor de jeugd zodat kinderen kunnen snuffelen aan verschillende sporten. Hiermee kunnen ze ervaren welke sport het best bij henzelf past. Ook senioren moeten deze mogelijkheid krijgen om zodoende in beweging te blijven (betere gezondheid scheelt ook aan zorgkosten) en om vereenzaming te voorkomen.
  8. Sportverenigingen hebben steeds vaker moeite om het hoofd boven water te houden. Dit komt mede door dalende ledenaantallen, problemen om kaderfuncties gevuld te krijgen, hoge onderhoudskosten en ook door de ingezette bezuinigingen waardoor verenigingen steeds meer zelf moeten doen. Steeds vaker zoeken verenigingen daarom de samenwerking en dat is prima. De SP ziet niks in verplichte fusies maar eerder in het zoeken van mogelijkheden om samen te werken, dubbele lasten terug te brengen (gezamenlijk onderhoud en beheer), verduurzamen van accommodaties en een betere verdeling/gebruiksfrequentie van sportvelden/zalen.
  9. Tarieven voor accommodaties moeten door de gemeente worden vastgesteld tot een dusdanig niveau dat de kosten niet prijsopdrijvend werken voor leden van sportverenigingen. Verenigingen moeten door regelgeving niet met extra kosten en inspanningen worden belast. Venlo kent veel actieve sportvissers. Voor hen zijn er faciliteiten maar deze zijn niet of nauwelijks bereikbaar voor mindervaliden. De gemeente dient in gesprek te gaan met de visverenigingen om zo in kaart te brengen welke voorzieningen er ontbreken en deze dan (in samenspraak) ook te realiseren.
  10. De SP ziet graag uitbreiding van het SAM-fonds (Stad van Actieve Mensen, waarbij mensen ideeën kunnen aandragen voor hun straat/buurt/wijk en daarvoor subsidie ontvangen). Mensen dienen gebruik te kunnen maken van het SAM-fonds maar het budget blijkt vaak al halverwege het jaar op. Het fonds dient daarom structureel verhoogd te worden om zo initiatieven vanuit buurten en wijken te kunnen realiseren. Zo’n kleine bijdrage kan grote positieve gevolgen bewerkstelligen zoals meer interactie tussen buurtbewoners, ontstaan van nieuwe initiatieven, vergroten samenhang en sociaal toezicht. Niet iedereen weet hoe aanspraak te kunnen maken op het SAM-fonds of acht de procedure te ingewikkeld. Hierin hebben bewoners eventueel hulp nodig, die geboden kan worden door medewerkers van de gemeente. Hiermee voorkomen we dat het recht van de sterkste geldt en dat alle buurten aan bod kunnen komen.

 

 

Wat heeft de SP bereikt in Venlo de afgelopen 4 jaar?

  • We hebben regelmatig het probleem aangekaart van de gevolgen van de bezuiniging om het aantal afvalbakken met 40% te verminderen, en dikwijls tevergeefs gevraagd om die bezuiniging terug te draaien. De gevolgen daarvan zijn zichtbaar door een toename aan zwerfafval, ook in recreatie- en toeristische gebieden. Stellen dat het opruimen van afval maar ook zwerfvuil een eigen verantwoordelijkheid van de burger is, is vooral afschuiven van de verantwoordelijkheid die de gemeente in deze heeft. We blijven inzetten op realisatie van meer prullenbakken.
  • Het nationaal park De Maasduinen maakt deel uit van een aaneenschakeling van natuurgebieden van Gennep tot Arcen. Het kan aaneengroeien tot een enorm langgerekt nationaal park wat daarmee een flinke aantrekkingskracht heeft op het toerisme en dagjesmensen. Samen met GroenLinks hebben we enkele keren per motie gevraagd om meer werk te maken van het realiseren van dit nationaal park, kregen moties aangenomen en toezeggingen dat de gemeente met de provincie en belanghebbenden om tafel zouden gaan, maar het wil nog niet echt vlotten dus zullen we dit de komende jaren op de politieke agenda moeten houden.
  • Het Blerickse zwembad De Wisselslag is sterk aan renovatie toe maar het geld daarvoor ontbreekt plus zijn er nog steeds plannen voor de bouw van een nieuw zwembad in Blerick of Venlo (kazerneterrein) maar dat wordt al jaren vooruitgeschoven. Terwijl het buitenbad werd gesloten en afgestoten en de VenLokaal-wethouder doodleuk zei dat als men het buitenbad open wilde houden mensen dat zelf maar moesten regelen, arrogantie ten top. Gelukkig vormden vrijwilligers een stichting die het buitenbad met horten en stoten succesvol heropenden. Des te arroganter dat daarop diezelfde wethouder dat initiatief toejuichte maar van verdere ondersteuning kwam het niet, de stichting mag het bekijken. Zo gaan we niet met zwembaden en vrijwilligers om. Het besluit om het buitenbad af te stoten was niets meer dan een ordinaire bezuiniging en wegkijken voor de wensen van gebruikers. Deze stichting verdient wat de SP betreft fatsoenlijke ondersteuning want zij hebben de gemeente van een probleem afgeholpen, zorgen voor een goede zwemvoorziening maar draaien zelf op voor alle kosten. Dat kan en moet beter door in de toekomst zulke bestuurlijke fratsen met strikte afspraken te voorkomen en door de stichting beter te faciliteren en ondersteunen waar nodig, in samenwerking met het nog steeds naastgelegen gemeentelijke binnenzwembad De Wisselslag.
  • Per motie kregen we samen met andere partijen voor elkaar dat de toeristenbelasting niet verder verhoogd zou worden. Dan nog is die toeristenbelasting in Venlo aan de hoge kant en daar hebben horeca en toeristische branche last van, het kost gewoonweg bezoekers. Dus gaan we ons ook in de komende jaren inzetten om de toeristenbelasting verder omlaag te krijgen.
  • Parkeren blijft een heikel onderwerp, zeker met de spontane sluiting van parkeergarages Roermondsepoort en Arsenaal. Die eerste werd na druk van de gemeenteraad en een kritisch rapport waar we om vroegen, alsnog gerenoveerd en in 2017 heropend voor minstens vijf jaar. De Arsenaalgarage werd alsnog gesloopt, in de hoop op nieuwbouw (dat moeten we nog maar afwachten). Begin 2018 worden die twee garages plus die onder het Mgr. Nolensplein en de gloednieuwe garage Maaswaard onder het in 2016 geopende stadskantoor, alle vier verkocht aan het commerciële bedrijf Q-park. Intussen werden de parkeertarieven verhoogd, werden in verschillende Venlose wijken en in Tegelen en Blerick blauwe zones (parkeerschijf) ingesteld maar werd het parkeer-probleem enkel verplaatst in plaats van opgelost. Door een motie (waar de SP mee instemde) werd In Blerick het betaald parkeren afgeschaft en in Tegelen niet doorgevoerd, maar of dat houdbaar is, is maar de vraag gezien de inkomsten die nodig gemist worden. De parkeerproblematiek blijft ons in de komende jaren bezighouden en we blijven zoeken naar haalbare en betaalbare oplossingen.
  • Evenementen zijn belangrijk voor iedere gemeente, honderden vrijwilligers werken er met plezier aan mee en bezoekers zijn laaiend enthousiast. De gemeente Venlo steekt de loftrompet over de talrijke evenementen maar vertaalt dat niet terug in haar beleid. Het Zomerparkfeest bijvoorbeeld is uniek in Nederland en krijgt driekwart meer subsidie van de provincie dan van de gemeente. Dat is krom én kenmerkend hoe in Venlo met succesvolle producties omgegaan wordt. In debatten kregen we dit weliswaar aangekaart en konden we voorkomen dat bezuinigingen werden doorgevoerd maar het beleid werd er ook niet ruimhartiger op. De SP wil in haar coalitieakkoord afspraken maken voor een nieuw en beter evenementenbeleid.
  • Sportverenigingen moeten steeds meer zelf doen, de gemeente stoot namelijk steeds meer taken (zoals onderhoud van velden) af. Dit gaat met horten en stoten. Bij sommige clubs loopt het nu soepel maar bij velen ook niet. Dit kregen we op de agenda en zo werden bijvoorbeeld (kortstondig) combifunctionarissen breder ingezet in plaats van wegbezuinigd. Ook werd afgedwongen dat sportvelden die nodig vervangen moesten worden, dat daar ook geld voor beschikbaar komt. We voorzien meer hulpvragen vanuit de sportverenigingen zeker nu een proef met het door de gemeente gewenste en opgelegde zelfbestuur van sportparken in Venlo-oost faliekant mislukte. Reden: de gemeente zelf werkte de samenwerking tegen. De wil was er, geef het kans van slagen. Met betere afspraken kan een nieuwe sof voorkomen worden. Een raadsmeerderheid wilde de gemeentelijke sportafdeling afstoten en als commercieel bedrijf de gemeentelijke taken laten uitvoeren. De SP waarschuwde voor een mislukking en dat werd het ook; het sportbedrijf kwam er niet maar intern en extern was er daardoor al flink wat schade en wantrouwen ontstaan. Onlangs opperde de VVD opnieuw om de sportafdeling te verzelfstandigen en B&W zei toe dat opnieuw te gaan onderzoeken, ondanks het vernietigende rapport uit 2013 en 2015 dat stelde dat sport binnen de gemeente dient te blijven en verzelfstandiging weliswaar kortstondig geld oplevert maar op lange termijn vooral problemen. Sommigen zijn hardleers en dus blijft de SP vechten dat het gezonde verstand zegeviert en daarmee de sportverenigingen garandeert van fatsoenlijke gemeentelijke ondersteuning.
  • Na aandringen werden er voor sportvissers betere voorzieningen getroffen zoals parkeerplekken in de buurt van visstekken en paden daarnaartoe. Maar ook strengere controle op illegale (vaak buitenlandse) vissers (en wildkampeerders).
  • Eind 2016 dreigden 5 seniorengroepen van dames die samen een gymgroep hebben, uit de gymzaal aan de Hoogstraat in Tegelen te worden gezet omdat die gesloopt zou gaan worden. Tussen sloop en nieuwbouw zou een gat vallen van ongeveer een jaar waarin de dames niet konden gymmen. De dames werden van het kastje naar de muur gestuurd, twee ambtenaren wezen doorlopend naar elkaar. De dames moesten zelf maar iets regelen, ze voelden zich in de steek gelaten omdat er maar geen alternatief kwam. Daarbij kwam dat de gemeente stelde dat de tegemoetkoming die nu van toepassing is zou vervallen als de dames onderdak vonden op een andere locatie dan een gemeentelijke accommodatie. Ten einde raad vroegen de dames de SP-Hulpdienst om hulp. Door interventie van de SP ging de PvdA-wethouder overstag, werd de sloop uitgesteld en konden de gymgroepen blijven sporten in de gymzaal. 
  • De gemeente kan geen financiële steun verlenen aan betaalde sportclubs vanwege de schijn van staatssteun. Zo werden de tophockeyclubs wel geholpen met de realisatie van hun onderkomen en kantine, en werd onlangs al de grond onder het VVV-stadion voor een prikkie aan de club verkocht. Dat kan wel en als we op die manier sportclubs kunnen ondersteunen en helpen in het voortbestaan, dan is dat te billijken. Eerder wisten we te voorkomen dat de gemeenteraad akkoord zou gaan met een zeer risicovolle miljoenenlening voor de bouw van een nieuw stadion voor VVV-Venlo aan de Blerickse kant. We bleven pleiten voor renovatie van het huidige stadion omdat dat meer kans van slagen heeft. Zowel VVV als de gemeente zagen dat uiteindelijk ook in. De gemeente faciliteert het parkeerterrein bij het voetbalstadion maar dat is in erg slechte staat en moet rap gerenoveerd worden. Zeker als het stadion zelf gerenoveerd en uitgebreid wordt kan een goede parkeervoorziening niet uitblijven. Aanpassen van de infrastructuur is een wettelijke taak van de gemeente maar dat is wat anders dan een club steunen met staatssteun. In die zin lopen we als gemeente steeds op eieren bij wat wel en niet mogelijk is. VVV is belangrijk voor Venlo maar de breedtesport verdient net zo veel aandacht en steun. Als de gemeente VVV financieel tegemoet komt dan verwachten we van de club daar in verhouding hetzelfde voor terug via bijvoorbeeld haar maatschappelijke doelstellingen en promotionele activiteiten voor Venlo. B&W wilde de topsportsubsidie in 2014 afschaffen maar we kregen het voor elkaar dat die nog tot 2018 gehandhaafd blijft zodat clubs meer tijd krijgen om alternatieven te zoeken. De topsport als ambitie loslaten is tegenstrijdig met de eerder aangenomen Sportvisie en daarom blijft de SP zich sterk maken om ook voor de topsport financiën opzij te zetten.
  • We kregen afgedwongen dat de kosten voor het onderhoud en de tarieven voor het gebruik van sportaccommodaties niet verhoogd werden. Net zo dat de contributies voor jongeren op hetzelfde niveau bleven. Voor volwassenen werd dit onder druk van de VVD echter afgeschaft en ook zijn er plannen om de uurtarieven voor sporthallen alsnog te verhogen (kostendekkend maken) en de subsidies te verlagen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er minder mensen (kunnen) gaan sporten, verenigingen voor enorme kosten komen te staan en sportfaciliteiten minder gebruikt gaan worden, waardoor de gemeente met haar verhogingen op termijn juist duurder uit is. De SP blijft zich verzetten tegen drastische prijsverhogingen.
  • Ondanks diverse debatten bleef B&W stug van mening dat er gewoon op sport bezuinigd kan worden. Na stevige kritiek zei de VenLokaal-wethouder alsnog alle suggesties mee te nemen en in gesprek te gaan met de sportverenigingen. Ook zei hij dat de gemeenteraad niet enkel een informatiebrief krijgt (zoals eigenlijk de bedoeling was) maar een geheel nieuw voorstel. Zo kregen we het voor elkaar dat er in 2018 een nieuwe sportvisie komt voor de komende jaren, waarbij alle belanghebbenden bij de realisatie ervan betrokken worden (draagvlak/co-creatie).
  • Ondanks hevige kritiek bleef de bezuiniging op de sport van 3 ton structureel overeind. Maar we kregen wel voor elkaar dat de pijn verzacht wordt door het niet ineens maar een deel vooruitgeschoven en afgeschoven wordt over volgende jaren, in de hoop dat er dan wel geld is. Daarbij werd er helaas wel vanaf 2016 en daaropvolgende jaren jaarlijks 3 ton gekort op de sportverenigingen. In plaats van de sportparken af te stoten en aan hun lot over te laten kregen we afgedwongen dat er een onderzoek komt hoe sportvelden beter te benutten en worden de sportclubs ontzien en hun subsidie vooralsnog niet verlaagd. Maar alle andere bezuinigingen maken dat de sportclubs de verschraling wel degelijk gaan voelen. Ook bereikten we dat B&W het voorstel omarmde om met de provincie te onderzoeken welke (on)mogelijkheden er zijn voor een meer gezamenlijk gedragen sportbeleid.

U bent hier