h
VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2022

ONDERWIJS EN JONGEREN

Wat wil de SP voor Venlo?

  1. Jongeren betrekken bij het beleid daar waar het hen aangaat.
  2. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn.
  3. Leerlingenvervoer op peil houden.
  4. Voldoende en goede stageplaatsen en leerwerkplekken.
  5. Scholen moeten hun rol kunnen nemen in wijken en buurten.
  6. Meer en betaalbare woonruimte voor studenten en jongeren (tussen 18 en 23 jaar). Verhuurders dienen hun panden te onderhouden en anders wordt vergunning ingetrokken.
  7. Meer jongerenwerkers in de buurten en wijken.
  8. Schoolzwemmen terug.
  9. Gymnastieklessen gegeven door vakdocenten. Sportverenigingen profiteren hiervan.
  10. Strippenkaart om sporten te ontdekken.
  11. Venlo is de meest Duitse stad van Nederland, dan dienen we ook te stimuleren dat vooral Duits als examenvak gekozen wordt en de taal geen belemmering vormt voor samenwerking.

 

 

Hoe wil de SP dit bereiken?

  1. Er wordt te weinig geluisterd naar wat de jeugd bezighoudt. Zo wordt er veel gepraat over en beleid gemaakt vóór jongeren in plaats van mét hen de verbinding aan te gaan.  Jongeren dienen net zo te worden betrokken bij het armoedebeleid in hun gemeente. Schulden van jongeren worden door de gemeente opgekocht. Zij betalen tegen een redelijk bedrag in 3 jaar terug en/of leveren een maatschappelijke tegenprestatie. We streven binnen de gemeente naar het afschaffen van 0-uren contracten en het beperken van flexwerk. Dat geeft ook jongeren meer zekerheid en stabiliteit en perspectief op een echte en vaste baan. De gemeente geeft hiertoe het goede voorbeeld, net als dat jongeren tot 23 jaar een fatsoenlijk loon ontvangen in plaats van het discriminerende minimumjeugdloon. Er moet aandacht zijn voor goede begeleiding van schoolverlaters, zoals Wajongeren naar passend werk, anders vallen zij tussen wal en schip. Zeker sinds het afsluiten van de toegang tot de sociale werkvoorziening.
  2. Onderwijs dienen we betaalbaar te houden, speciaal ook voor ouders met een minimuminkomen. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor leerlingen met ouders met een ‘smalle beurs’. Iedereen moet hieromtrent gelijke kansen hebben.
  3. Onderwijs is van cruciaal belang, ook zodat onze jeugd later op de arbeidsmarkt een kans krijgt. Er is in de afgelopen jaren enkele keren bezuinigd op het leerlingenvervoer door bijvoorbeeld de tarieven te verhogen en de kilometergrens te verlagen. Een voorstel van de Lokale Democraten om leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs te vergroten kreeg alleen steun van de SP. We zien dat ouders en kinderen de dupe zijn van het nieuwe beleid en gaan dat in de komende raadsperiode herstellen.
  4. Stageplaatsen zijn belangrijk voor leerlingen. Voldoende stageplaatsen en leerwerkplekken zijn van belang voor goed onderwijs. De gemeente Venlo moet bedrijven actief activeren om stageplaatsen mogelijk te maken en zelf het goede voorbeeld hierin geven.
  5. Scholen hebben een centrale rol in de wijk. Onze kinderen krijgen er niet alleen onderwijs maar maken er ook vrienden en spelen ook na school op de schoolpleinen. Scholen krijgen steun bij het betrekken van ouders en kinderen in de buurt en bij het starten van nieuwe initiatieven die de wijk beter maken. Hierdoor raken wijkbewoners ook meer betrokken bij hun wijk.
  6. Volop aandacht om studenten naar Venlo te lokken maar te weinig aandacht voor hun wensen en behoeften, ook na afronden van de studie en de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Er dient daarom een integrale visie te komen om studenten beter te boeien en te binden voor Venlo. Studenten zijn een aanwinst voor de hele gemeente. Maar dan moeten deze studenten wel de mogelijkheid hebben om in de gemeente Venlo te kunnen wonen en na afronden van hun studie ook te kunnen blijven wonen. Er is veel te weinig betaalbare woonruimte voor studenten en jongeren in onze stad. Woningcorporaties hebben wel voorzichtig initiatieven genomen maar het is onvoldoende om de vraag te dekken. Er zijn ook particuliere initiatieven, particulier verhuur kan mooi zijn als deze op een goede manier verloopt. Voor huisjesmelkers is in onze gemeente geen plaats meer. Geen uitbuiting van studenten/huurders door te hoge huur of slecht tot geen onderhoud. Vergunningen dienen te worden ingetrokken als men geen fatsoenlijke huisvesting levert. Vanaf 23 jaar kunnen jongeren in aanmerking komen voor een huurhuis maar voor jongeren tussen 18 en 23 jaar is er niet tot nauwelijks aanbod op de woningmarkt. Bestaande woningen zijn te duur en mogen niet toegewezen worden aan jongeren van 23 jaar en jonger. De gemeente dient in overleg met de woningcorporaties dit probleem aan te pakken en naar oplossingen te zoeken. De gemeente heeft verschillende (leegstaande, onverkoopbare) panden in bezit die mogelijkerwijs met kleine aanpassingen (al dan niet tijdelijk) geschikt gemaakt kunnen worden voor jongeren tot 23 jaar om te wonen.
  7. Jongerenwerk is een vak, momenteel wordt in de gemeente geen specifiek jongerenwerk meer aangeboden. Sterker, het is wegbezuinigd en bewonersondersteuners moeten dat er maar bij doen. Van de zotte! Er zijn te weinig plekken voor onze jongeren en zij hebben nauwelijks aanspreekpunten die aansluiten bij hun belevingswereld, wensen en behoeften. Jongerenwerk moet weer terug in de buurten. Net zo dient het aantal straatcoaches uitgebreid te worden, liefst naar minimaal een straatcoach per grote wijk. De kosten hiervoor verdienen zichzelf terug wanneer door hun actieve en preventieve benadering er overlast of erger, schoolverlating of werkloosheid (uitkering) voorkómen wordt.
  8. Schoolzwemmen moet voor elk kind beschikbaar zijn, in principe mag geen kind de basisschool verlaten zonder zwemdiploma. Het vervoer naar een zwembad (en de kosten daarvoor) mag geen belemmering vormen. Scholen krijgen hierbij steun als zij dit nodig hebben. De SP heeft gepleit om schoolzwemmen terug te krijgen op scholen maar het gemeentebestuur achtte dit te duur. Politiek is keuzes maken en de SP kiest ervoor dat men in een waterrijk land als Nederland zwemles dient te krijgen en niet alleen voor diegenen die het kunnen betalen.
  9. Gymnastieklessen voor onze jeugd moet gegeven worden door vakkrachten. Docenten moeten dit niet er even erbij hoeven te doen. Sport en bewegen is belangrijk, zeker voor de jeugd die gemiddeld steeds minder buiten speelt of beweegt. Hiermee houden we onze jongeren fit en gezond. Tevens kunnen de lessen een stimulans zijn om een sport te gaan beoefenen. Sportverenigingen kunnen zich op scholen presenteren en jongeren enthousiast maken. Dit voorkomt verdere daling van ledenaantallen, houdt de verenigingen levendig, zorgt voor meer betrokkenheid en kan ook (op termijn) meer kaderleden opleveren.
  10. De SP wil daarnaast een strippenkaart waar kinderen gebruik van kunnen maken om te ontdekken welke sport(vereniging) het beste bij hen past. Zo voorkomen we dat kinderen bij een eerste teleurstelling helemaal afhaken en zelf ervaren welke sporten er zijn en wat men zelf leuk vindt om mee verder te gaan. Ook bereiken we hiermee de kinderen die anders geen lid kunnen worden van een sportclub omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Ook kan de sport- en cultuurkaart eraan bijdragen dat verenigingen vitaal blijven en nieuwe gemotiveerde aanwas krijgen. De SP heeft vaker gepleit voor een sport-strippenkaart maar een raadsmeerderheid van andere partijen wilde niet verder gaan dan de mogelijkheden die het jeugdsportfonds biedt. In de nieuwe raadsperiode wil de SP de opties voor een sport- en cultuur-strippenkaart opnieuw verkennen.
  11. Grensstad Venlo profiteert (economisch) enorm van Duitsland als naaste buur. Toch blijven nog veel kansen onbenut zoals samenwerking op cultureel gebied maar ook economische mogelijkheden. Reden is (naast regelgeving die niet aansluit) dat dikwijls de taal als drempel wordt gezien om contacten te leggen of werk te vinden in het buurland. Indien scholieren (en studenten en andere inwoners) geen vreemde taal meer leren, dan zijn hun kansen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt onnodig beperkt, zeker in het buitenland. Ook de grensoverschrijdende sociaal-culturele samenwerking verreist kennis van de buurtalen. Naast goed onderwijs in de Nederlandse taal voor nieuwkomers (om de integratie te bevorderen en de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren) dient er meer aandacht te zijn dat scholieren naast het Engels ook Frans of bij voorkeur Duits als examenvak nemen.

 

 

Wat heeft de SP bereikt in Venlo de afgelopen 4 jaar?

  • Sinds 1-1-2017 kunnen ook minderjarigen een OV-studentenkaart aanvragen. Daar ging een lange strijd aan vooraf. Een jonge leeftijd of de financiële situatie mag geen belemmering vormen om te kunnen gaan studeren waar je dat wil. Eerder waren er succesvolle experimenten met gratis OV voor 65+’ers maar dat werd teruggedraaid omdat het volgens de provincie ‘te duur’ zou zijn; het ging aan haar eigen succes ten onder. Het openbaar vervoer is provinciaal of landelijk geregeld maar dat wil niet zeggen dat we er lokaal of regionaal niets mee kunnen. Dus waarom niet voor bepaalde doelgroepen opnieuw bekijken of gratis OV een optie is? De SP wil samen met de provincie en vervoerders dit onderwerp opnieuw gaan oppakken en voortbouwen op eerdere successen.
  • De SP lanceerde eerder het idee om de oude ambachtsschool terug te brengen om zodoende weer en meer gekwalificeerde vakmensen op te leiden in juist die sectoren waar de komende jaren grote behoefte aan is (denk aan bijvoorbeeld de bouw, techniek, (fijn)metaal, maakindustrie). Voorwaarde om het een kans van slagen te geven is wel dat er dan in afspraak met het bedrijfsleven voldoende opleidings- en stageplekken komen. Dit idee is opgepikt waardoor er in Steyl en Venlo-zuid ambachtsscholen gaan komen maar het aantal stageplekken blijft achter waardoor leerlingen in de knel komen, kennis en ervaring missen en mogelijk zelfs de opleiding niet kunnen afronden. Dit punt wil de SP meer aandacht gaan geven, de gemeente moet bedrijven actiever benaderen en aansporen om stageplekken te creëren, de bedrijven profiteren er immers zelf door omdat op die manier ook vacatures ingevuld gaan worden.
  • Volop aandacht om studenten naar Venlo te lokken maar te weinig aandacht voor hun wensen en behoeften, ook na afronden van de studie en de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Er dient daarom een integrale visie te komen om studenten beter te boeien voor en te binden aan Venlo.
  • We stelden raadsvragen om de illegale verhuur aan te pakken, om leegstandsbeheerders (anti-kraak) te laten zorgen voor normale afspraken met hun huurders (die nu nergens aanspraak op kunnen maken en daarmee in onzekerheid wonen), om huisjesmelkers te weren en om ook voor jongeren betaalbare huisvesting mogelijk te maken. We zien hierop onvoldoende actie dus moet dit de komende vier jaar echt verbeterd en dus aangepakt gaan worden.
  • Met regelmaat vroegen we aandacht voor het jongerenwerk en het aantal straatcoaches maar er kwamen er niet meer bij en op het jongerenwerk werd bezuinigd. De SP wil geld uittrekken om via het welzijnswerk weer voldoende jongerenwerkers actief op straat en in de wijk aanwezig te hebben en ook om meer straatcoaches aan te stellen die tevens als ogen en oren kunnen fungeren voor bijvoorbeeld de politie en andere instanties.
  • Bezuinigingen op het jeugdsportfonds (en ook jeugdcultuurfonds) wisten we te voorkomen. Dit fonds zorgt er al voor dat ieder kind, ongeacht het inkomen van de ouders/verzorgers, aan een sport kan deelnemen. Dit moeten we verder stimuleren en uitbouwen door meer mensen actief op dit fonds en andere mogelijkheden te gaan wijzen.
  • De SP diende een motie in om werken onder het minimum(jeugd)loon te voorkomen en dat actief te bestrijden, te beginnen binnen de gemeente zelf. Daar werkt inmiddels iedereen naar volwaardig loon zoals elke volwassene van boven de 23 jaar.
  • Over de overplaatsing van 47 leerlingen van het Blariacumcollege naar College Den Hulster ontstond in april 2017 een onwenselijke (en gespannen) situatie met aan de ene kant het OGVO-bestuur en basisscholen en ouders van leerlingen aan de andere kant. Een oplossing leek lange tijd niet voorhanden, juridisch getouwtrek hing in de lucht. De SP stelde raadsvragen en een dag later was de school al om; er zou niet meer geloot worden, ouders en leerlingen zouden beter betrokken worden bij de 1e en 2e keus van de school van voorkeur en er is tijdelijke huisvesting (lokalen) gerealiseerd op het schoolterrein voor de extra leerlingen. Blijkt weer eens; actie loont.

U bent hier