h
VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 - 2022

VEILIGHEID EN LEEFBAARHEID

Wat wil de SP voor Venlo?

  1. Betere straatverlichting, een nieuw lichtplan voor de hele gemeente.
  2. Crisisopvang voor thuis- en daklozen in stand houden.
  3. Blijvende inzet voor een dekkend reanimatienetwerk.
  4. Legaliseren wietteelt, hiervoor ruimhartige proef starten in de gemeente.
  5. Veilig en hufterproof straatmeubilair.
  6. Problemen in openbare ruimte aanpakken bij de bron.
  7. Meer handhaving op straat.
  8. Integrale aanpak bij woonmisstanden.
  9. Gemeente Venlo moet nadrukkelijker haar rol pakken in de veiligheidsregio.
  10. Rangeerterrein op snelst mogelijke termijn verplaatsen uit het centrum.
  11. Aandacht voor de dijkverzwaringen langs de Maas.

 

Hoe wil de SP dit bereiken?

  1. Er moet een goed lichtplan komen om zodoende betere en energiezuinigere straatverlichting te krijgen. Daar waar kan, halvering van de buitenverlichting. En daar waar moet (omwille van bijvoorbeeld de (verkeer)veiligheid), buitenverlichting weer aan. Mogelijkheden die er zijn gebruiken en niet onnodig verlichting laten branden (wat te vaak gebeurt), dit is onnodig en energie- en geldverkwistend. Daarnaast in gebieden waar dat nodig is (bijvoorbeeld vanwege vleermuizen) de verlichting zodanig aanpassen dat de natuur er geen hinder van ondervindt.
  2. Crisisopvang voor thuislozen en daklozen hoort elke gemeente goed geregeld te hebben. Dag- en nachtopvang handhaven met een gecontroleerde gebruikersruimte. Hierdoor zijn gebruikers bereikbaar voor de hulpverlening en ontstaat er minder overlast op straat en in wijken.
  3. Venlo heeft grote sprongen gemaakt voor een dekkend netwerk waarbij vrijwilligers ingeval van een reanimatie binnen de cruciale levensreddende tijd sneller ter plaatse kunnen zijn dan de reguliere hulpverlening (112). Inzet hierop blijft een aandachtspunt zoals de verdere uitbouw van opgeleide vrijwilligers en voldoende aanwezigheid van AED’s. Als zij dit willen krijgen scholen steun vanuit de gemeente bij het realiseren van reanimatieonderwijs.
  4. Spoedig reguleren en daarna legaliseren van de wietteelt. Venlo start hiervoor met een proef van georganiseerde teelt, gecontroleerd door de gemeente. Hiermee waarborg je de gezondheid en kwaliteit, krijg je teelt zonder chemicaliën of een te hoog THC-gehalte. Hiermee bannen we de criminaliteit uit en komt er extra inkomsten vrij (scheelt immers politie-inzet en je mag belasting heffen op de geteelde ‘staatswiet’) die ingezet kan worden om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te verhogen door meer capaciteit aan handhaving en politie.
  5. Veilig meubilair in de openbare ruimte. Geen kwetsbare glazen wanden en afscheidingen. Hiermee is het probleem van vandalisme niet opgelost maar wel minder kostbaar en in het straatbeeld ziet het er beter uit, neemt ergernissen weg bij weer een vernieling.
  6. Probleem aanpakken bij de bron. Niet alleen daders straffen maar ook kijken waar de problemen vandaan komen en daar samen met de juiste instanties oplossingen voor zoeken. Hiermee voorkomen we terugval (recidive) of van kwaad naar erger. Naast meer wijkagenten moeten er ook veel meer jongerenwerkers en straatcoaches zichtbaar en aanspreekbaar in de wijken aanwezig zijn om (mogelijke) problemen tijdig te signaleren en aan te pakken. Dikwijls heeft de SP gevraagd om bij problemen ook naar de onderliggende situatie te kijken maar kennelijk staan instanties machteloos of zijn kosten een struikelblok. Door het werkelijke probleem aan te pakken voorkom je erger en daarmee ook hogere en langdurigere (zorg)kosten. Hier blijft de SP op aandringen en met voorstellen komen.
  7. Meer handhaving en hiervoor meer geld reserveren. Nu zijn de medewerkers overbelast en moeten er keuzes gemaakt worden. Pakkans verhogen door meer mensen op straat. Ook ouders van de niet-volwassen vandalen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Deze jongeren aanspreken op hun gedrag en probleemeigenaar laten worden ofwel zelf boeten voor de gemaakte schade/overlast. Geef ze een plek waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. Samen met de jongeren hiervoor aan de slag gaan zodat ze niet alleen repressief worden aangepakt maar er ook van leren, gevolgen onder ogen zien, waardoor er een preventieve werking vanuit gaat.
  8. Integrale inspecties van verschillende diensten bij vermoedens van illegaal kamerverhuur en drugsplantages. Huisjesmelkers worden aangepakt. Wonen in Venlo doe je onder menselijke omstandigheden, betaalbaar, duurzaam. Huurders huren onder het huurrecht, ook bij leegstandsbeheer. Overlast door (illegale) overbewoning van panden wordt aangepakt.
  9. Veiligheidsregio Limburg-Noord bevordert de veiligheid en gezondheid en bestrijdt rampen en crises. Hiervoor bundelt ze de krachten van onder meer brandweer en GGD. Duurzame verbindingen met mensen, organisaties, bedrijven en andere overheden zijn de basis voor samenwerking voor het bereiken van de doelen. Venlo dient hierin meer dan nu nadrukkelijker haar rol te pakken als regiogemeente en daarmee haar stempel te drukken op de werkwijze, aanpak en realisatie van gestelde doelen, binnen het budget.
  10. Het rangeerterrein midden in de stad is een groot risico. Het beleid van de gemeente Venlo moet gericht zijn om op termijn het rangeerterrein te verplaatsen naar een veiligere locatie. De ruimte die vrij komt kan gebruikt worden voor bijv. woningbouw, bedrijven of parkeerplekken. De grondopbrengst hiervoor kan de kosten dekken voor de uitplaatsing van het emplacement.
  11. ‘Mooder Maas’ is een prachtig stuk natuur die van zuid naar noord door onze gemeente slingert. Langs haar oevers zullen de komende jaren ingrijpende veranderingen komen door de geplande dijkversterkingen, in combinatie met meer ruimte voor de rivier op bepaalde plaatsen, uitgevoerd door het Waterschap Limburg. Naast deze nodige veiligheidsmaatregel biedt dit ook kansen voor meer groen en waterrecreatie, nieuwe natuur. (Zie ook hoofdstuk recreatie en toerisme).  Net zo belangrijk blijft het dat het goed wonen blijft voor onze bewoners aan de Maas. Rekening houden met hun wensen en bedenkingen, een taak van de gemeente om in de stuurgroep hier aandacht voor te vragen. Een goede samenwerking zoeken met Waterschap en Provincie in deze, en een goed evenwicht zoeken tussen veiligheid en leefbaarheid.

 

Wat heeft de SP bereikt in Venlo de afgelopen 4 jaar?

  • In 2008 vroeg de SP om een reanimatienetwerk mogelijk te maken. Tussen 2010 en 2015 dienden we talloze moties in om het netwerk van de grond te krijgen. Veel fracties en de PvdA-wethouder vonden het te duur (wat mag het redden van een mensenleven kosten?!?). Maar door vasthoudendheid lukte het ons uiteindelijk toch en kwam er een netwerk dat met de hulp van vele vrijwilligers en stichtingen nu dekkend is voor de hele gemeente. Nu is het zaak om dat vast te houden en uit te bouwen, meer vrijwilligers laten opleiden en scholen betrekken.
  • Na gesteunde moties en lang gesoebat met de Provincie is een enkele donkere weg voorzien van lantaarnpalen zodat het veiligheidsgevoel en de verkeersveiligheid is toegenomen. Maar er zijn nog genoeg plekken waar verlichting ontbreekt, denk aan donkere steegjes tussen woningen.
  • Talloze moties werden ingediend en debatten gevoerd om het softdrugsprobleem in ons aller voordeel om te draaien. We zijn hierbij afhankelijk van landelijke wetgeving en of een proef mag gaan plaatsvinden. Venlo dient te laten zien welke voordelen ze heeft bij een proef met legale teelt, het ministerie overtuigen dat Venlo een van de proefgemeenten dient te worden. Zeker als grensstad die nog steeds kampt met een drugsimago, overlast van dealers en de gevolgen ondervindt van illegale teelt (brand door hennepplantages) moet Venlo deze kans verzilveren en daarmee ook het criminele circuit een slag toebrengen. Een stuk burgerlijke ongehoorzaamheid moet dan maar als het niet anders kan, het belang van een veilig en gezond Venlo staat voorop!
  • Straatmeubilair en verkeersobjecten worden steeds vaker hufterproof uitgevoerd maar nog net niet vaak genoeg. De kosten van het herstellen en opruimen van de schade weegt op een gegeven moment niet meer op tegen de aanschafkosten van hufterproof materiaal. De SP denkt op de lange termijn, en welk geld ons dit kan besparen, en zal voorstellen blijven doen om slimmer met de openbare ruimte om te gaan. Denk daarbij ook aan het vergroenen van nu nog lelijke blinde vlekken. De straatstenen vervangen door beplanting maakt het aanzicht ook mooier en nodigt uit om beter met de omgeving om te springen.
  • De SP kreeg het voor elkaar dat er blijvende aandacht is voor mogelijke radicalisering. Samen met politie en veiligheidsdiensten houdt de gemeente bepaalde casussen directer in de gaten.
  • We wisten de aandacht rondom agressie tegen hulpverleners op de agenda te houden.
  • Regelmatig hebben we het College van B&W verzocht om illegale bewoning en andere misstanden aan te pakken, meer te inspecteren en te handhaven. De afgelopen jaren is echter bezuinigd op juist die inspecties wat maakt dat ze moeilijker hun werk kunnen doen.  Op Handhaving wisten we eind 2016 een geplande bezuiniging van een kwart miljoen euro te voorkomen, anders zou er nog minder gehandhaafd gaan worden en zouden prioriteiten anders gelegd gaan worden. We zien ook dat de afdeling Handhaving meer mensen en middelen nodig heeft om beter hun werk te kunnen doen. Daar gaat de SP voor zorgen zodat problemen met illegale verhuur (en de overlast) van kamers en de onmenselijke manier waarop gastarbeiders gehuisvest worden door hun werkgever vaker en harder aangepakt kan worden.
  • Sinds 2004 maken we ons druk over het rangeerterrein want te vaak zien we dat er ongelukken gebeuren of het weer net goed afloopt. Zeker het rangeren met gevaarlijke stoffen is een groot risico met enorme gevolgen voor als het een keer echt mis gaat. In 2009 kregen we het op een haar na net niet voor elkaar dat er voortaan geen ammoniaktransporten meer dwars door de gemeente zouden rijden. Het was het Venlose gemeentebestuur dat hierin afzijdig bleef! Door regelmatig raadsvragen te stellen hielden we dit onderwerp sindsdien op de politieke agenda.
  • De SP blijft erop aandringend dat gevaarlijke stoffen via andere wegen vervoerd worden (Betuwelijn, rechtstreeks van fabriek naar afnemer, via bestaande pijpleidingen) waardoor Venlo veiliger wordt. Mede doordat we hierover bezig blijven loopt er nu een onderzoek om de oude ongebruikte pijpleiding tussen Chemelot (DSM Geleen) en Venlo weer te gaan benutten. Daarnaast blijft het ons streven om het emplacement uit de binnenstad te verplaatsen en direct op de railterminal aansluit waardoor ook de spoorwegovergangen in Venlo en Blerick (met name Groot Boller) minder belast worden. Dit zal een dure operatie worden maar doordat een fors deel van het emplacement nu vooral gebruik wordt voor (tijdelijke) opslag/parkeren, kan bij uitplaatsing dat terrein te gelde worden gemaakt wat de kosten voor uitplaatsing flink drukt. Een win-win situatie. Ons rapport hierover ligt nog op tafel.

U bent hier