h

Gezelligheid troef in 't Peske

6 augustus 2009

Gezelligheid troef in 't Peske

5-8-2009 bezoek t Peske 6 Gisteren bracht de SP een bezoek aan de dagverzorging in het woonzorgcomplex 't Peske aan de Schoolstraat in Tegelen, een markant gebouw dat ook wel bekend is als het voormalige ziekenhuis. Na een valse start mochten we de gezelligheid ervaren bij de krasse ouderen.

De dagverzorging is een project van de Zorggroep Noord-Limburg dat hiermee een combinatie van dagbesteding en ontspanning aanbiedt in de vorm van activiteiten, voor de thuiswonende ouderen in het woonzorgcomplex. Bewoners krijgen de gelegenheid om onder de mensen te komen en om thuis een stukje zorg uit handen te nemen. Het is ook bedoeld voor iemand die wil aansterken na ontslag uit een ziekenhuis of verpleeghuis. Door een of meerdere dagen naar de dagverzorging te komen, blijft het tevens gemakkelijker om langer thuis te blijven wonen.

5-8-2009 bezoek t Peske 1 Vooraanzicht van 't Peske, tot 1984 het Sint Willibrord ziekenhuis.

De dagverzorging in 't Peske in Tegelen vindt elke dag plaats van 09.30 tot 16.30 uur. Elke dag kent z'n eigen groep van 15 bezoekers, wat ook het maximale is dat de ruimte kan herbergen. Voor de schijnbaar populaire donderdaggroep is zelfs een wachtlijst.

“Je zit hier niet voor niks”, aldus een bewoonster en dat klopt want deelname aan de dagverzorging wordt betaald uit AWBZ-gelden. De dagverzorging kent geen open inloop; voor deelname heeft men goedkeuring (indicatie) met ‘ondersteunende begeleiding’ nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ, voorheen RIO). Dat is meteen een pijnpunt.
Een bewoonster die anoniem wil blijven uit angst voor maatregelen vertelt: “Het CIZ weet niet wat er speelt, mensen worden telefonisch benaderd en dat geeft een sterk vertekend beeld, ze praten mensen naar de mond waardoor de conclusie van het CIZ over iemands situatie niet klopt met de werkelijkheid. Ik neem het de meisjes aan de telefoon niet kwalijk want die worden ook maar met een opdracht de wei in gestuurd maar aan het hele beleid schort het aan alle kanten!” Andere aanwezigen knikken instemmend.

5-8-2009 bezoek t Peske 2 De 'woensdaggroep' van de dagverzorging.

Deze houding kenmerkte ook de 'valse start' die de SP ervoer bij binnenkomst. Want de bewoners dachten dat er mensen op bezoek zouden komen van de gemeente en CIZ en zaten in angst omdat ze eerder vernamen dat het CIZ demente ouderen wil weghalen uit 't Peske. Toen we aangaven dat we zowel met gemeente als CIZ niks te maken hebben maar van de Socialistische Partij zijn, was het ijs snel gebroken en spraken de ouderen honderduit.

Mevrouw Schreurs ergert zich dat er steeds een ander de thuiszorg bij haar verzorgt. Tot een jaar geleden had ze een vaste hulp, ze kenden elkaar door en door en hadden aan een half woord genoeg. Ze heeft haar toevallig deze week voor het eerst in een jaar weer gezien, omdat ze bij haar buurvrouw moest zijn...

5-8-2009 bezoek t Peske 6 In haar woning in gesprek met mevrouw Schreurs (links) over haar ervaringen in 't Peske, met de dagvoorziening en de thuiszorg.

De dagverzorging probeert het nuttige met het aangename te verenigen. Samen eten en drinken, praten, meedoen aan gezelschaps-, behendigheids- en vragenspelen, muziek, koken, wenskaarten maken, servetten vouwen of gezamenlijk de boodschappen doen. Maar er zijn ook bewegingsactiviteiten en groepsgesprekken. Bij de organisatie van de activiteiten, proberen de begeleiders rekening te houden met de persoonlijke wensen en interesses van de bezoekers.

5-8-2009 bezoek t Peske 4 De verblijfruimte kent een aangename zithoek waar men kan uitrusten en ontspannen.

Volgens een bewoner/bezoeker begint het dagprogramma met een belangrijk ding: koffie drinken. En natuurlijk praten, de vorige dag doorspreken en de plannen van eenieder of wie er allemaal op bezoek komt. Een andere bezoekster vertelt ons dat de dagverzorging nooit verplicht is maar wel aangenaam want wie eenmaal een keer is geweest blijft niet meer weg. Deze maand bestaat de dagverzorging dan ook al 12,5 jaar. Een bezoekster van 95 jaar oud wist zich nog te herinneren dat er bloemen waren bij de mijlpaal van 10 jaar. Ze hoopte nu bij het 'koperen jubileum' op vlaai en bloemen voor elke bewoner van 't Peske.

Het programma wordt begeleid door professionele krachten, vrijwilligers en stagiairs. De locatie van de dagverzorging is in het woonzorgcomplex zelf. De Zorggroep heeft daarvoor twee ruimtes gehuurd van de verhuurder; een ruimte voor de activiteiten en spellen en een kookruimte waar ook gezamenlijk de maaltijd bereid en genuttigd wordt.
Begeleidster Annemie vertelt: “In deze groep zitten veel keukenprinsessen die onderling recepten uitwisselen en nog koken zoals ze het zelf geleerd kregen, dus een sausje wordt helemaal zelf gemaakt met verse ingrediënten. Wanneer we gezamenlijk koken bestaat het menu veelal uit oer-Hollandse pot want de meeste bewoners waren al op leeftijd toen we in Nederland kennis maakten met de gerechten afkomstig uit landen van de immigranten en gastarbeiders. Macaroni of nasi zal niet snel klaargemaakt worden, eerder boerenkool en stamppot, allemaal vers en naar eigen recept, heerlijk!”

5-8-2009 bezoek t Peske 5 De keuken met eetkamer is uitgerust met voor de bewoners vaak te moderne apparaten zoals een elektrisch fornuis en een stoomoven.

De leeftijd van de bewoners en dus bezoekers van de dagverzorging ligt ver uiteen; de jongste is een meneer van 73 jaar en de oudste een mevrouw van 95 jaar, de gemiddelde leeftijd ligt ver in de 80. Begeleidster Annemie: “Dit is de generatie die aanleerde om altijd de handen uit de mouwen te steken, ze willen zich nog nuttig voelen. Als ze moeten stilzitten worden de meesten rusteloos en gaan zich vervelen. Daarom is de dagbesteding ook populair onder de bewoners.” Mevrouw Koopmans verwoordt het als volgt: “Ik heb altijd een druk leven gehad, zeker met vier kinderen. Met mijn man runde ik een eigen zaak in snoep en speelgoed, we boerden goed, niets te klagen, in 1983 verkochten we de winkel want het was mooi geweest. Mijn man is inmiddels 21 jaar dood, een fikse klap, maar ik moet wat om handen hebben anders word ik maf.”

5-8-2009 bezoek t Peske 3 De verblijfruimte is van alle gemakken voorzien.

In 't Peske heeft de Zorggroep Noord-Limburg 4 parttime medewerkers in loondienst en daarnaast enkele vrijwilligers. Elke dagverzorgingsgroep kent 2 begeleiders waarvan minimaal 1 met een achtergrond in de hulpverlening of verpleging. Begeleidster Truus vertelt trots: “Afgelopen maand hebben we helaas afscheid moeten nemen van een vrijwilligster die al jaren meehielp, maar ze was dan ook al 80 jaar! Ze is nu 'gewoon' deelnemer.”

Meldt uw ervaringen bij het Meldpunt Thuiszorg
24-08-2007: SP roept gemeente op om zelf de zorg te indiceren en het CIZ buitenspel te zetten

U bent hier