h

Opnieuw vragen over tankcleaning

14 september 2024

Opnieuw vragen over tankcleaning

Begin dit jaar stuurden we een set vragen aan het gemeentebestuur over Claessens Tankcleaning. Dit bedrijf, dat onder meer de opslagtanks van vrachtwagens schoonmaakt, is meermaals in opspraak geweest omdat de veiligheid in het geding zou zijn. Dit weekend schreef het NRC over haar onderzoek naar tankcleaning waarbij ook het bedrijf in Venlo wederom negatief in beeld kwam. De SP klimt opnieuw in de pen om het gemeentebestuur te wijzen op haar verantwoordelijkheid.

 

Na wederom verontrustende berichten in het NRC en De Limburger, die in lijn liggen met verhalen van (ex)medewerkers die wij te horen krijgen, maakt de SP zich nog grotere zorgen over de veiligheid van de betreffende werknemers, omwonenden van Claessen Tankcleaning en ons Venloos milieu.
Afdelingsvoorzitter Laila Kuiper: "Op 25 januari jl. hebben wij vragen gesteld aan de gemeente Venlo over het vrijkomen van blauwzuurgas (HCN). Uit de beantwoording kwam naar voren dat er onderzoek naar gedaan wordt om precies te achterhalen of het om blauwzuur ging en hoe dit kon gebeuren."

"Ook werd aangegeven dat Claessen Tankcleaning onder verscherpt toezicht staat. Dat zou volgens de SP altijd zo moeten zijn als er met chemische stoffen wordt gewerkt en niet naar aanleiding van ongelukken of onverwachte incidenten."

 

"We sturen nu nieuwe vragen. We willen van het gemeentebestuur weten wat nu de stand van zaken is, wat betreft de vergunning voor Claessen Tankcleaning voor de verschillende gevaarlijke werkzaamheden met (onbekende) chemische stoffen. Dit omdat er (nieuwe) werknemers zijn die blijkbaar niet genoeg kennis over de chemische stoffen hebben."

Ook omdat niet altijd de juiste stof wordt gemeld bij de tank die gereinigd moet worden. En omdat er door het bedrijf kennelijk nog steeds vervuild afvalwater geloosd wordt op het oppervlaktewater, waardoor het milieu en de drinkwaterzuivering mogelijk in het geding zijn.

 

"Met de publicaties in NRC en De Limburger, over nieuwe misstanden, vragen we de gemeente Venlo of zij de veiligheid voor werknemers, omwonenden en het milieu vanaf nu wel als vereiste zien voor het geven van een vergunning, of verlenging van bestaande vergunningen?"

 

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft enkele weken om onze vragen te beantwoorden. Wordt vervolgd.

 

Zie ook:
 
Publicaties:

 

U bent hier