h

Laat kinderen meer buiten spelen

9 juni 2021

Laat kinderen meer buiten spelen

Buitenspelen staat al lange tijd onder druk. Steeds minder kinderen spelen buiten en veel kinderen voldoen niet aan de richtlijn van voldoende bewegen. Sinds het ontstaan van de coronapandemie zijn kinderen nog veel minder aan het sporten en bewegen. Middels raadsvragen willen we te weten komen of dit ook in Venlo speelt en wat we lokaal hieraan kunnen doen.

 

Fractievoorzitter Angelique Weingarten: “Om kinderen in ieder geval de mogelijkheid te geven om buiten te spelen in de eigen buurten, is het tijd dat we aandacht hebben voor onze buitenspeelruimte.”

“Buitenspelen draagt bij aan gezonde, fittere en gelukkige kinderen. Daarom is het belangrijk dat zij ook de kans krijgen om zich te ontwikkelen en buiten kunnen spelen.“

 

Vandaag is het de Nationale Buitenspeeldag. Voor de SP een mooie gelegenheid om met concrete voorstellen te komen om het buitenspeelbeleid in onze gemeente te verbeteren.

Dat doen we met het manifest maar ook met onze raadsvragen.

  • Zo stellen we voor om een norm in de gemeente te maken van tenminste 3% buitenspeelruimte.
  • Ook stelt de SP voor om schoolpleinen en speelruimten in goed overleg na schooltijd openbaar toegankelijk te maken voor spelende kinderen.
  • Daarnaast wenst de SP dat er speelplekken komen die ook voor kinderen met een beperking toegankelijk en te gebruiken zijn.

 

Lees meer over de raadsvragen die we vandaag naar het College van B&W stuurden. B&W dient onze vragen binnen dertig dagen te beantwoorden.
 

Voormalig SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant, eerste ambassadeur van de 3VO Nationale Straatspeeldag, diende in 2003 de Wet Buitenspeelruimte in. Hierin staat dat in iedere wijk minimaal 3% van de ruimte (300 m2 buitenspeelruimte per hectare) gereserveerd moet zijn voor kinderen.

Op 7 april 2006 opende zij in Venlo de BuurtpleQ, met haar speeltoestellen en inrichting met mooie muurschilderingen van Silvia Smets en het speeldesign van Mieke Ummels gaf het de buurt een flinke oppepper. Inmiddels staat op deze speelplek aan de Noord-Buitensingel een parkeergarage…

 

Bekijk ook:

U bent hier