h

SP stelt vragen over zwemvaardigheid

2 september 2020

SP stelt vragen over zwemvaardigheid

Foto: SP
De SP in Venlo blijft zich zorgen maken over de zwemvaardigheid van kinderen en strijd voor de terugkeer van zwemlessen in het basisonderwijs. De noodzaak van zwemlessen wordt wederom bevestigd in het gepubliceerde witboek ‘De rol van de school bij zwemveiligheid’ door NL Zwemveilig.

 

 

Fractievoorzitter Angelique Weingarten: “In een waterrijk land als Nederland is het van levensbelang dat iedereen kan zwemmen. Jong geleerd is oud gedaan, maar niet als je de verkregen zwemvaardigheid niet op peil houdt. Voor de SP heeft hier de basisschool een centrale rol.”

 

Het witboek ‘De rol van de school bij zwemveiligheid’ gepubliceerd door NL Zwemveilig bevestigd wederom de belangrijke rol van basisscholen. Het behalen van zwemdiploma’s is van levensbelang maar ook het op peil houden van zwemvaardigheid. Alleen door te doen behoud je deze vaardigheid. Het zwemmen in een zwembad is onvergelijkbaar met het zwemmen in open water, wat ook veel kinderen doen. Ook hiervoor moeten vaardigheden aangeleerd worden.

 

Angelique Weingarten: “Jaarlijks komen te veel mensen in problemen in het open water, vele verdrinkingen hadden mogelijk voorkomen kunnen worden als mensen wisten hoe om te gaan in het water met bijvoorbeeld stromingen, dit wordt maar al te vaak onderschat.”

 

 

In het Witboek worden een aantal praktijkvoorbeelden gegeven hoe het beleid in andere gemeenten is ingericht om kinderen zoveel mogelijk te leren zwemmen en hen zwemvaardig te houden.

“De SP is van mening dat deze goede praktijkvoorbeelden ook in de gemeente Venlo navolging zouden moeten vinden. Ook stelt de SP de vraag aan het College van B&W om de minimavergoedingen voor het behalen van een zwemdiploma te verruimen.”

 

“Momenteel is het mogelijk een zwemvoucher aan te vragen via de minimaregeling bij Stichting Leergeld. Echter is deze ontoereikend, het maximaal haalbare is het A-diploma. Met alleen een diploma A ben je niet zwemvaardig. Het A en B-zwemdiploma zou behaald moeten kunnen worden met een zwemvoucher, dit is toch wel het minste.”

 

De SP hoopt dat het gemeentebestuur positief zal reageren op onze suggesties en het witboek als leidraad neemt om de zwemvaardigheid te bevorderen.

 
Bekijk ook:

U bent hier