h

Veteranendag pas in augustus?

26 juni 2019

Veteranendag pas in augustus?

Niets ten nadele van het evenement Roze Zaterdag maar op diezelfde 29 juni zou ook de landelijke Veteranendag worden gehouden. Zou, want de gemeente verplaatst dit naar augustus. Maar waarom is onduidelijk. Daarom heeft de SP om opheldering gevraagd.

SP-raadslid Stefan Hugues: “Afgelopen week werd ineens bekend dat de Veteranendag, die in heel Nederland op 29 juni gehouden wordt, in Venlo naar augustus verplaatst is vanwege Roze Zaterdag dat op dezelfde dag plaatsvindt in de binnenstad. Veteranendag is een dag die belangrijk is voor veel mensen die vaak in lastige missies dienden voor vrede en veiligheid.”
“De lokale invulling vraagt niet veel inzet van de gemeente. Over het verzetten van Veteranendag heb ik woensdag (26 juni) in de gemeenteraad vragen gesteld aan de burgemeester.”

 

  • Zo vroeg ik: “Waarom het niet mogelijk is om op 29 juni gelijktijdig met Roze Zaterdag lokaal aandacht te besteden aan veteranen?”
  • En: “Op welke manier veteranen zelf, of organisaties die de belangen van veteranen behartigen, bij deze beslissing betrokken zijn?”
  • “Waarom de mededeling van het verplaatsen slechts enkele dagen voor de betreffende datum naar buiten is gebracht, terwijl men al geruime tijd weet op welke datum beide evenementen gehouden worden?”

 

Burgemeester Scholten gaf als reactie dat hij het niet gepast vond dat beide evenementen maar gedeeltelijke aandacht zouden krijgen wanneer ze op dezelfde dag zouden plaatsvinden. Door ze apart te organiseren heeft iedereen de mogelijkheid om beide evenementen bij te wonen. Zo stelde de burgemeester.

 

Daarnaast zei Scholten dat er al op de Veteranendag 2018 bij de aanwezige veteranen is aangegeven, dat de Veteranendag verplaatst zou worden in verband met de Landelijke Roze Zaterdag die dan in Venlo plaatsvindt. Wel gaf hij aan dat er misschien eerder een mededeling had moeten worden gepubliceerd.

 

Burgemeester Scholten zei in overleg te zijn met de veteranen hoe de lokale dag in augustus tot een succes te maken en te bekijken of daarvoor een prominente locatie gevonden kan worden.
Ook vertelde hij dat hij net zo met de veteranen in gesprek is, hoe het door de SP gewenste Veteranencafé in de gemeente te realiseren.

 

Stefan Hugues: “Deze beantwoording was voor de SP voldoende om te vertrouwen op zowel een geslaagde Roze Zaterdag als een geslaagde Veteranendag.”

 
Bekijk ook:

U bent hier