h

SP blij met komst StadspasVenlo

14 juni 2019

SP blij met komst StadspasVenlo

De gemeente wil bevorderen dat ook minima meedoen in de Venlose samenleving. Met de nieuwe StadspasVenlo kunnen zij op een simpele en laagdrempelige manier deelnemen aan sport, cultuur en maatschappelijke activiteiten. Ook het mantelzorgcompliment wordt voortaan via de StadspasVenlo georganiseerd. Een goede ontwikkeling, volgens de SP.

 

De gemeenteraad besloot op 12 juni om het raadsvoorstel ('Verordening maatschappelijke participatie minima') na een goed debat over twee weken zonder verdere beraadslaging aan te nemen (hamerstuk). Daarmee wordt vanaf 1 januari de StadspasVenlo geïntroduceerd.
De pas bevat voor mantelzorgers een tegoed van 75 euro en voor minima een tegoed van 100 euro, dat verzilverd kan worden bij aangesloten organisaties en verenigingen.

 

SP-wethouder Alexander Vervoort: “Het aantal regelingen op de pas kan in de toekomst verder worden uitgebreid. Zoals de afvalpas, vervoer en wat nog meer mogelijk is. Doordat de pas meerdere regelingen gaat combineren is deze minder stigmatiserend, het verlaagt de drempel om de pas aan te vragen en te gebruiken.”

“Daarnaast is de pas veel gebruiksvriendelijker. We hopen dan ook dat deze Stadspas voor veel mensen met een laag (of geen) inkomen en mantelzorgers in Venlo een welkom steuntje in de rug is.”

 

De pas vervangt per 1-1-2020 de Geld-Terug-Regeling die voor veel rompslomp en hoge kosten zorgde. Het grote voordeel van de nieuwe pas is dat gebruikers geen geld meer hoeven voor te schieten. Dat leidde bij minima vaak tot problemen. Ook het achteraf declareren en controleren van gemaakte kosten is dan verleden tijd. Ook het mantelzorgcompliment wordt met de StadspasVenlo eenvoudiger in gebruik.

 

Omdat de Stadspas alleen binnen de gemeente gebruikt kan worden, kan (gratis) deelname voor lokale ondernemers een vergroting van hun omzet en klantenbestand betekenen. Bij welke aanbieders men precies terecht kan, wordt later dit jaar bekendgemaakt via een aparte website.

 

Fractievoorzitter Angelique Weingarten: "De SP is erg tevreden met deze Stadspas, die een verdere verbetering van het armoedebeleid kan worden. Tevens is hiermee ook weer een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogramma ingevuld."

 

Bekijk ook:

U bent hier