h

SP stelt vragen naar beschikbaarheid van zorg

6 december 2018

SP stelt vragen naar beschikbaarheid van zorg

Op 21 november kwam in het nieuws dat patiënten verzekerd bij VGZ voor een eerste bezoek aan een medisch specialist niet meer terecht kunnen bij het Zuyderland ziekenhuis. In 2016 deed zich nagenoeg hetzelfde voor in Venlo. Nu dreigt de zorg in Venlo weer in gevaar te zijn. Daarover willen we opheldering en actie om problemen in de zorg te voorkomen.

 

In 2016 stelden we al eens vragen toen bleek dat de VieCuri-ziekenhuizen operaties en eerste polikliniekbezoeken uitstelden vanwege problemen met de budgettering vanuit de verzekeraars. In het geval van het Zuyderland nu zijn overigens alle verzekerden die onder VGZ vallen de dupe. Dus ook de verzekerden bij Univé, ZEKUR, Bewuzt, VGZ voor de zorg, Zorgzaam, UMC en IZA worden benadeeld.

 

SP-raadslid Ton Heerschop: “Het nieuwsbericht van 21 november was voor de SP aanleiding om verder onderzoek te doen naar de situatie van verzekerde zorg in Venlo. Tot onze verbazing kregen wij signalen dat in Venlo mogelijk ook diverse zorgaanbieders aan hun plafonds zitten. Er zou zelfs sprake zijn van uitstel van zorg, in het voorbeeld dat wij ontdekten jeugdzorg, tot het tweede kwartaal van 2019. Spoedzorg en zorg voor kinderen valt gelukkig buiten deze budgetproblemen.”

 

Er zijn zorgelijke signalen ook betreffende de plafonds in Venlo. De SP stelt daarom raadsvragen aan het college van B&W in Venlo.

Ton Heerschop: ”Marktwerking in de zorg is een perverse prikkel waarmee de zorgverzekeraars hun winsten en zorginstellingen hun budgetten willen veiligstellen. Dit moeten wij een halt toeroepen. Ik vraag het gemeentebestuur daar waar mogelijk actie te ondernemen.”

 

 
Bekijk ook:

U bent hier