h

Kadernota biedt kansen voor financieel evenwicht

27 juni 2018

Kadernota biedt kansen voor financieel evenwicht

In juni konden de partijen in de Venlose gemeenteraad zich uitspreken over de voorjaarsnota die de kaders meegeeft voor de begroting van de komende jaren, ofwel waaraan we wel en geen geld (meer) kunnen besteden in Venlo. Het opgelopen miljoenentekort hangt als een vallend zwaard boven alles maar zorgde er ook voor dat alle partijen waren doordrongen van de ernst om te komen tot een oplossing.

 

Miljoenentekort

Fractievoorzitter Ton Heerschop: “Venlo is een prachtige gemeente die financieel in zwaar weer zit. Niet omdat de ambtelijke organisatie niet goed werk levert. Nee, omdat politieke beslissingen op landelijk en hier op lokaal niveau tot gevolg hebben gehad dat er fouten gemaakt zijn. Fouten die hersteld moeten worden door dit college.”

“De aangedragen ideeën daarvoor zien we bij de begroting in het najaar terug, dan zullen we beoordelen of die toereikend zijn en eventueel zelf met alternatieven komen om te voorkomen dat extra bezuinigingen de bevolking hard gaan raken.”

 

Werk

Ton Heerschop: “Er zijn werkgevers die om het hardst roepen dat het echt noodzakelijk is om meer arbeidsmigranten naar deze regio te halen. De onderbouwing is dat er een tekort aan arbeidskrachten zou zijn. Dat is slechts de halve waarheid. Want als er een tekort is aan arbeidskrachten waarom hebben we dan de afgelopen jaren geen stijging gezien in de lonen? Waarom bestaan er dan nog nul-uren-contracten? Waarom is flex de norm, in plaats van vaste banen? En waarom blijft een nog te grote groep werkloze Venlonaren langs de kant staan?”

 

 

Betere arbeidsvoorwaarden

“Het antwoord is eenvoudig, er is geen tekort aan arbeidskrachten er is een tekort aan goedkope arbeidskrachten. De werkgevers die zo hard vragen om arbeidsmigranten profiteren zelf van de bloeiende economie en weigeren om de samenleving een deel van die winst te gunnen. Want door de arbeidsmigratie zo te promoten en loondumping zo aan te jagen zijn zowel de arbeidsmigrant als de werkloze de dupe. De SP riep dit college dan ook op om stevig gesprekken te voeren met lokale ondernemingen die op deze manier handelen.”

“Die toezegging kregen we. Sterker, onze eigen wethouder zei al in gesprek te zijn met bedrijven en dat er al enkele bedrijven zijn die in plaats van Oost-Europeanen steeds nadrukkelijker kijken naar de werkzoekenden met een uitkering uit de regio Venlo.”

 

 

Wonen

Ton Heerschop: “De huizenprijzen rijzen de pan uit. Het is voor starters moeilijk een huis te kopen en sociale huurwoningen komen we tekort. Jongeren kunnen niet starten en blijven langer thuis wonen.”

“Het zou goed zijn om te beoordelen, samen met maatschappelijke partners, of gemeentelijk vastgoed niet in aanmerking komt voor verkoop en gebruik als woning. De SP wil dat de gemeente nogmaals naar haar eigen bestand aan leegstaand vastgoed kijkt, en welk potentieel er is voor het uitbreiden van het aantal (met name sociale huur)woningen.”

 

 

Sport en evenementen

“We genieten elk jaar weer van de vele sportevenementen in de gemeente. In juli kent de omgeving Nijmegen weer de Vierdaagse, met ieder jaar bijna 50.000 lopers, zo’n 1,5 miljoen mensen die Nijmegen bezoeken, een omzet van ruim 40 miljoen euro in die dagen. Dat zijn behoorlijke cijfers en de vraag is hoe kan Venlo zichzelf daar promoten? Zou het niet slim zijn om juist in Nijmegen mensen te wijzen op bijvoorbeeld een Venloop. Of de bezoekers aan de Vierdaagsefeesten op ons Zomerparkfeest? Hier liggen economische en toeristische promotiekansen.”

De wethouder zei toe er eens naar te gaan kijken.

 

 

Veiligheid, groen, wijken

“Laten we ook vooral kijken naar datgene wat de mensen in Venlo als ballast ervaren. Laten we met die ballast stoppen en ons focussen op datgene wat de mensen echt belangrijk vinden. Een buurt waar veiligheid in het bijzonder van het verkeer prioriteit heeft. Een buurt die groen en onderhouden is. En laat mensen daarin vooral bijdragen en bepalend zijn.”

 

 

Oppositie

Ton Heerschop: “Burgemeester en wethouders schreven driftig mee en gaven aan diverse voorstellen over te nemen die de komende tijd worden uitgewerkt.”

“De oppositiepartijen VVD, CDA, PVV, D66 kwamen tijdens de besluitvorming (27 juni) met vooral stekelige opmerkingen of weinig verheffende betogen. Misschien dat ze nog moeten wennen aan hun nieuwe rol. Rancune is geen goede raadgever, jammer dat ze nu nauwelijks eigen kaders meegaven om te komen tot een breed gedragen begroting in het najaar.”

 
Bekijk ook:
 

U bent hier