h

Samenwerking draait alle bezuinigingen terug

5 november 2016

Samenwerking draait alle bezuinigingen terug

De begroting kende wederom een hoog kaasschaafgehalte. Het gemeentebestuur liet zich met haar voorstellen opnieuw zien als kampioen inwoners pesten. Dit werd voorkomen in een unieke samenwerking tussen alle fracties. Daarnaast haalden we veel eigen punten binnen.

 

Woensdagavond en vrijdagmiddag besprak de gemeenteraad de begroting van Venlo. Een begroting van 390 miljoen euro die sluitend moest worden met enkele tonnen aan bezuinigingen.

Het College van B&W wilde dit opnieuw doen met een salamitactiek van steeds weer kleine bezuinigingen op bijvoorbeeld groen in de wijken of op de sportverenigingen. Iets waar de normale burger last van heeft.

 

 

Dat terwijl het gemeentebestuur er eens verstandig aan doet om eerst naar het grote geheel te kijken en waar geld te besparen is. Logisch dus dat na de eerste vergaderronde alle raadsfracties de behoefte hadden om zaken te herstellen. Waar het geld vandaan te halen, was leidend in de discussie.

 

Intensief contact tussen alle raadsfracties maakte dat het College van B&W op vrijdagmiddag de voorstellen vanuit de Raad met een aantal andere financiële onderbouwingen zag dan dat ze op de woensdagavond in beeld had.

Zowel burgemeester als wethouders speelden hier niet op in, wezen alles af en deden net alsof ze de nieuwe voorstellen niet kenden. Met als gevolg flinke irritatie, totale chaos en een boze Raad die op de achterste poten stond.

 

Foto: SP

 

De SP verweet het College absoluut niet mee te gaan in de beleving van de raadsfracties. Gevolg was dat na een uur (blijkbaar in totale paniek) er een extra fractievoorzittersvergadering en twee lange schorsingen nodig waren. Leuk voor de pers maar weinig effectief.

 

Toen uiteindelijk het stof neerdaalde, het in haar bezuinigingsvisie vastgeroeste College de oogkleppen af had en toch wilde meewerken, waren na de stemmingen een aantal zaken duidelijk.

Zoals een unieke samenwerking tussen alle fracties, coalitie en oppositie, die de gemeenteraad vleugels gaf want als één blok kon ze alles afdwingen.

 

 

Het College kreeg een keuzemenu van de Raad waar het geld vandaan te halen en moest het tandenknarsend overnemen. Daarmee zijn alle voorgestelde bezuinigingen van tafel!

Daarnaast wist de SP heel wat belangrijke verbeteringen en reparaties binnen te slepen.

 


 

Zo werd een unaniem aangenomen SP-motie uit 2012 nog verder aangescherpt. Hiermee wordt de gemeente gedwongen dat de uit de klauwen groeiende kosten voor specifieke en reguliere externe inhuur niet meer dan 8% van de totale personeelslasten mag bedragen.

B&W moet zuiniger omspringen met deze kosten, tevoren nadenken wat zaken kosten voordat er ingehuurd wordt en ontbrekende expertise als personeel aannemen. Alleen PvdA en GroenLinks stemden tegen.

 

 

Ook werd een voorstel voor het verder ontwikkelen van relaties met Duitsland unaniem aangenomen. Venlo kan via bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden hier economisch voordeel bij hebben zoals betere aansluitingen op de arbeidsmarkt, bedrijfsinvesteringen en werkgelegenheidsprojecten. Evenals een motie om toptalenten aan Venlo te binden in samenwerking met het (hoger) onderwijs.

 

De teruggedraaide bezuinigingen zijn: Kunst in de openbare ruimte, groenonderhoud, verwijderen van 23 kilometer aan hagen en struiken, informatievoorziening via Omroep Venlo, SAM-fonds en buurtbudgetten, verschuiven van eigendom, tarieven en onderhoud sportaccommodaties.

Ondanks dat bleef B&W stug van mening dat er gewoon op sport bezuinigd kan worden maar de opdracht van de Raad moet ze nu uitvoeren.

 

 

Een aantal zaken wisten we ondanks alles niet te voorkomen. Een voorstel van de Lokale Democraten om leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs te vergroten kreeg alleen steun van de SP.

Ook een voorstel van GroenLinks voor een cultuurmanifest haalde het niet en kreeg alleen onze steun. Volgens B&W kan Venlo zich een bezuiniging op cultuur “permitteren”. Dat u het weet…

 

 

Een verzoek om leges te schrappen om duurzame projecten aan te jagen, en een motie om geld te zoeken voor het daadwerkelijk uitvoeren van het gemeentelijk duurzaamheidsprogramma werd beide keren verworpen doordat CDA, PvdA en VVD tegen stemden.

En dat in het ‘Cradle-to-cradle jaar’ en vlak na de opening van het stadskantoor (duurzaamste gebouw ooit), dat ook door deze tegenstemmers zo gepropageerd wordt. Kennelijk wordt duurzaamheid alleen met de mond beleden.

 

 

Gelukkig haalden we dus ook heel veel zaken binnen. Ons verzoek te starten met een lobby voor een directe intercityverbinding tussen Maastricht en Zutphen/ Zwolle via Venlo werd overgenomen. Hierbij heeft realisatie van elektrificatie en verdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen prioriteit.

 

 

Ook werd ons pleidooi overgenomen om de spreiding van nieuwkomers te bevorderen en daarvoor een meer divers woningaanbod te realiseren.

Ons verzoek dat werken moet lonen en het tegengaan van de armoedeval wordt betrokken bij de arbeidsmarktanalyse die in 2017 verschijnt.

 

 

De SP zorgde ervoor dat de bezuiniging van een kwart miljoen euro op handhaving niet doorging. Alleen PvdA en CDA wilden eerst bezuinigen en dan pas kijken of de gemeente veilig blijft. De compleet omgekeerde wereld. Gelukkig wisten we dat te voorkomen en blijft het toezicht (voorkomen van misstanden en overlast) en controle (op bijvoorbeeld vergunningen) overeind.

 

De wethouders wilden echter niet ingaan op onze vragen om het stoppen van marktwerking in de zorg te onderzoeken en daarvoor met voorstellen te komen. Letterlijk zei wethouder Tax (PvdA, zorg): “Wij denken anders over marktwerking en raden een onderzoek af, dat gaan we niet doen.” Dit is tegenstrijdig met haar voorganger (Testroote) die juist marktwerking “uit de zorg wilde slopen”. Dat is een enorme draai!

 

 

Ook ons voorstel over het tegengaan van misstanden bij en misbruik van arbeidsmigranten haalde het niet.

Beiden keren stond de SP daarin volkomen alleen. Dat geeft ook aan hoeveel deze thema’s de overige raadsfracties en College interesseert.

 


 

Ondanks de samenwerking tussen alle fracties en de wil om zoveel mogelijk eigen voorstellen ineen te schuiven als signaal naar B&W en om niet dezelfde financiële dekkingen aan te spreken, bleven er partijen met moties komen die vooral voor de eigen achterban bedoeld waren.

Zoals moties om mensen aan het werk te helpen of eentje ter bestrijding van overlast in Venlo-zuid, zaken die door de gemeente allang uitgevoerd worden.

Zulke showelementen zijn onoverkomelijk bij politieke beschouwingen. Zeker met de verkiezingen in zicht.

 


 

Achteraf waren enkele fracties boos dat de SP niet instemde met de totale begroting. "Er waren toch wijzigingen in aangebracht", zo redeneerden zij. Maar het gaat niet om een paar wijzigingen.

 

Het steekt ons dat andere partijen niets willen doen aan bijvoorbeeld de marktwerking in de zorg, dat zij blind zijn voor de manier waarop de keukentafelgesprekken gaan waarbij de kosten leidend zijn.

Dat zij niet op een creatieve manier willen kijken naar wat de gemeente kan doen om misstanden bij arbeidsmigratie te beteugelen.

En zo nog meer zaken die niet verbeterd worden.

 

 

Dat maakt allemaal dat de meeste raadsfracties het neoliberaal beleid van het casinokapitalisme ook in Venlo willen behouden. Ook al beleiden ze anders, in stemmingen blijkt dat 'meer voor de markt en minder zeggenschap voor de mensen', eerder hun betoog is.

 

Maar echte macht voor de mensen, dat is er niet bij. Daarom stemt de SP niet in met dit foute beleid.

Noem ons principieel maar we maken een duidelijke keuze want het kan en moet zoveel beter dan dit. Gelukkig wisten we toch veel bezuinigingen te voorkomen en andere zaken te verbeteren of voorstellen daartoe af te dwingen.

 

Kijk ook:

U bent hier