h

Wanneer helpt gemeente ook de kleine ondernemer?

20 oktober 2016

Wanneer helpt gemeente ook de kleine ondernemer?

Foto: SP
Over de wijk Q4 is veel te doen maar zelfs bij het opknappen en opnieuw verhuren gaan er zaken niet zoals het hoort. Ondernemers zijn er de dupe van. Wanneer trekt de gemeente dit recht? De SP sprak met twee jonge creatieve ondernemers over de problemen met hun huurpand.

 

 

Column door fractievoorzitter Ton Heerschop

 

Ton Heerschop vertelt: Afgelopen woensdag, 19 oktober, was ik op bezoek in De Snoepwinkel van Nina Bellen en Crissy Fila. Twee jonge ondernemers in de wijk Q4, met leuke creatieve ideeën voor de wijk en voor Venlo. Van Wildart tot Escape Room, fotostudio en groepsactiviteiten, ze lijken voor iedere vraag wel een ander creatief iets te weten.

 

Dat ondernemerschap is niet alleen goed voor de ontwikkeling in dit gebied, maar ook goed voor de levendigheid. En als een wijk levendig is dan trekken schimmige figuren die Q4 vroeger gebruikten voor minder mooie zaken weg.

Kortom, ondersteunen dergelijke ondernemers, zou je zeggen.

 

Blik vanaf het Mgr.Nolensplein op de wijk Q4

 

Zou je zeggen maar het pand dat deze ondernemers te huur kregen voldoet niet aan datgene wat je van een verhuurder (in dezen de gemeente) mag verwachten daar het op veel plekken gebreken vertoont. Op veel plekken zijn de stenen letterlijk uit de muur gevallen en groeien planten naar binnen. Niet het ideale uithangbord voor een serieus bedrijf. Desondanks maken Bellen en Fila er het beste van.

 

In tegenstelling tot ondernemers die alle medewerking krijgen van de gemeente, of waar de gemeente een pand van binnen opknapt voordat ze het verhuurt, hebben deze twee jonge ondernemers geen bakken met geld en werd hun min of meer gezegd “hier heb je de sleutel en zoek het maar uit”. En dat voor een torenhoge maandelijkse huur, waar je mag betalen voor de gebreken?

 

Foto: SP

Nina Bellen, Ton Heerschop en Crissy Fila. "Ton heeft echte interesse en begrijpt wat goed is voor Q4 en Venlo. Venlose raadsleden komen jullie ook kijken?"

 

Zonder reclame te willen maken, maar Bellen en Fila werken keihard om leuke dingen neer te zetten voor de stad en daarmee tevens in hun levensbehoefte te voorzien. En dat lijkt in de gemeente Venlo wel vaker niet dan wel belangrijk voor de bestuurders in het nieuwe stadskantoor. Want wat blijkt, de wethouders willen nauwelijks serieus in gesprek gaan over de huur van het pand.

 

Menig ondernemer had de handdoek al lang in de ring geworpen. Maar niet Nina en Crissy, die zetten gewoon een tandje bij. Respect voor deze dames! Maar bestuurlijk Venlo moet zich schamen.

 

Ik daag de andere raadsleden uit om ook ter plaatse te gaan kijken en dan te beoordelen of hier sprake is van een eerlijke behandeling van ondernemers. Benieuwd of de gemeenteraad die handschoen oppakt.

 

U bent hier