h

Motie van afkeuring na lang debat over Taurus

28 mei 2015

Motie van afkeuring na lang debat over Taurus

Woensdag 27 mei was het interpellatiedebat over Taurus dat van B&W géén bioscoop mag bouwen terwijl de gemeenteraad dat juist mogelijk maakte. De wethouder overleefde opnieuw een moeizaam debat waarin de coalitiepartijen lang zwegen.

 

SP-raadslid Ton Heerschop voerde het woord: "In mei gaf de gemeente Venlo te kennen dat amusementsbedrijf Taurus in Velden géén bioscoop mag realiseren, in welke vorm dan ook. Dit is geheel in strijd met de opdracht die de gemeenteraad vorig jaar gaf om een bioscoop wél mogelijk te maken. Dit is niet de eerste keer dat B&W de plannen bij Taurus frustreert en de wijze waarop het nu weer gebeurde waren te doorzichtig en de redenen zijn zwak."

Daarop heeft de SP een interpellatiedebat aangevraagd, dat met steun van de fracties van GroenLinks, Lokale Democraten en D66 op woensdag 27 mei gehouden werd.

Een interpellatiedebat is een zwaar middel om het College van B&W op korte termijn op het matje te roepen en aan de tand te voelen. Tijdens zulke debatten kunnen meteen (zwaarwegende) moties in stemming worden gebracht.

Heerschop: "SP, LD en D66 kwamen op het einde van het debat met een motie van afkeuring tegen wethouder Teeuwen. De motie kreeg zoals verwacht alleen steun van de indieners, de zwaar beschadigde wethouder heeft opnieuw averij opgelopen en dat geheel aan zichzelf te wijten."

 


 

Niet vreemd dat de coalitiepartijen (VVD, PvdA, CDA, VenLokaal) niet zaten te springen om het debat. Ze zagen de bui al hangen en bleven dan ook erg stil, van een debat was nauwelijks sprake.

Heerschop: "Pas toen ze uitgedaagd werden om hun reactie te geven op de ingediende motie, gaven ze schoorvoetend een algemene reactie die vaak kant nog wal raakte, ze hadden duidelijk geen zin in het debat en ook geen zin om de wethouders weer beschadigd te zien worden."

Vooral de rol van CDA en VenLokaal zijn hierin opmerkelijk. VenLokaal stelde vorig jaar (toen ze nog in de oppositie zat) dat Taurus niets in de weg gelegd mocht worden. Het CDA nam toen zelfs het initiatief om een bioscoop bij Taurus mogelijk te maken, dan maar in de vorm van een adventurescoop dat aansluit bij de activiteiten van Taurus zonder actuele films te mogen vertonen.

Heerschop: "Beide partijen wilden daar nu liever niet meer aan herinnerd worden, hun bijdrage aan het debat was een pijnlijke vertoning, op vragen om verduidelijking kwam enkel gestamel."

 


 

Nadat de SP - als initiatiefnemer - het debat aftrapte, en ook de andere indieners het college van onder uit de kan gaven, begon wethouder Teeuwen met het voorlezen van een algemene verklaring. Hij ging totaal niet in op onze vragen, zoals:

  • Waarom komt B&W met een verbod als er om een adventurescoop is gevraagd? Waarom nam dan B&W de opdracht aan om te onderzoeken of een adventurescoop zonder vertoning van acuele films mogelijk is terwijl men wist dat dit niet te eisen is en er niet op te handhaven is?
  • Waarom is het rapport-Tonnaer, dat stelde dat een adventurescoop juridisch onhoudbaar is, een half jaar in de lade blijven liggen en waarom werd de gemeenteraad (wetende hoe gevoelig dit dossier ligt) niet tijdig en volledig geïnformeerd?
  • Waarom wordt Holland Casino wel gedoogd en mag ze bouwen op een plek waar niet gebouwd mag worden, en wordt Taurus enkel tegen gewerkt? Waarom wordt opnieuw (alleen Primark mag afwijken van het reclamebeleid, nu dit) gemeten met twee maten?
  • Waarom mag in Velden geen bioscoop komen maar doet B&W er alles aan om nog een bioscoop in het centrum van Venlo (kazerneterrein) mogelijk te maken, wetende dat daar geen exploitant voor te vinden is?
  • Daarop aansluitend de vraag of B&W inziet dat een megabioscoop op het kazerneterrein het einde kan betekenen van de bioscoop die pas enkele jaren in de binnenstad ligt, en na veel tijd en moeite, en tegen veel lagere grondverkoop, verrees?
  • Heeft B&W werkelijk een zwak voor het dreigement van de initiatiefnemers op het kazerneterrein dat als de megabioscoop daar niet mag komen dat ze zich dan helemaal terug trekken? Kortom: Vanwaar die willekeur en ook hier het meten met twee maten?
  • Waarom is de wethouder doof voor alle kritiek en doet hij net alsof er niks bijzonders aan de hand is, waar is de politieke antenne gebleven?

 

Heerschop: "Met veel horten en stoten, en na diverse onderbrekingen van het debat voor onderling overleg, kwam de wethouder met iets dat op een reactie op de kritiek leek. Echter kon hij niet beantwoorden waarom hij het rapport voor zich hield, en dat na een WOB-verzoek van de krant pas openbaar maakte.

Ook bleef onduidelijk welke positie het kazerneterrein nu speelt, en ook waarom de ene onderneming alle souplesse krijgt en de ander enkel tegenwerking ervaart."

 


 

"De houding en het gedrag van wethouder Teeuwen (CDA) was voor ons reden om een motie van wantrouwen te overwegen. Na het eerdere gepruts (Floriade, Mikwe, cultuurbeleid, Fort/kazernekwartier, Q4) waren we van mening dat deze wethouder niet de geschikte persoon is om dit dossier goed af te ronden."

 

Heerschop: "We hebben in de schorsing overlegd met de andere aanvragers van het debat hoe nu verder; voor een motie is een aantal opties en daarin is de afweging gemaakt hoe sterk die moet zijn, wat je wil beogen. Een motie van wantrouwen wil zeggen het wegsturen van de wethouder en de coalitie op scherp stellen, daar was geen meerderheid voor."

"Het werd een motie van afkeuring waarmee we wethouder Teeuwen een ernstige waarschuwing geven over de gevoerde handelswijze en de wijze waarop hij heeft geopereerd."

 

"Deze wethouder, na eerdere incidenten en een eerdere motie van treurnis over het gevoerde cultuurbeleid, krijgt nu opnieuw een gele kaart voor zijn houding, gedrag en handelswijze. Ook al werd de motie verworpen (de coalitiepartijen hielden de rijen gesloten) is wethouder Teeuwen opnieuw een veeg om de oren rijker. Hopelijk leert 'Teflon Teeuwen' hier eindelijk iets van."

"In het najaar spreekt de Raad over zowel het gewijzigde bestemmingsplan voor Taurus als voor het kazerneterrein, wil de wethouder dan het vertrouwen houden moet hij met een heel goed verhaal komen.", waarschuwde Heerschop Raad en College alvast.

 
Lees ook:

 

U bent hier