Breuk mag niet leiden tot minder zorg
Breuk mag niet leiden tot minder zorg
Per 1 juli wordt de samenwerking met de Mutsaersstichting voor de uitvoering van Veilig Thuis beëindigd. Wat betekent dit voor de hulpverlening, gaat het ten koste van de kwaliteit en succesvolle aanpak? De SP-fractie heeft hier vragen over gesteld.
Woensdag 19 mei jl. ontving de gemeenteraad een brief van het gemeentebestuur over Veilig Thuis, het centrale advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In die brief staat dat de 14 gemeenten in Noord- en Midden Limburg per 1 juli aanstaande de samenwerking met de Mutsaersstichting voor de uitvoering van Veilig Thuis beëindigen. Deze samenwerking was evenwel pas vanaf januari gestart.
Als reden voor de breuk wordt gesteld "het ontbreken van een goede samenwerkingsrelatie met de verantwoordelijke gemeenten en mede-uitvoeringspartner Bureau Jeugdzorg Limburg". Deze laatste neemt de uitvoering van Veilig Thuis vanaf 1 juli voor de rest van dit jaar over, vanaf 2016 wordt gezocht naar een definitieve oplossing.
In de brief staat dat de gemeenten zich ergeren dat, ondanks gemaakte afspraken, de medewerkers niet zijn verhuisd naar het Veiligheidshuis maar nog steeds kantoor houden bij de Mutsaersstichting die daarnaast “geen functies scheidt” ofwel zowel opdrachtgever als opdrachtnemer is.
Raadslid Alexander Vervoort: “Vanuit diverse partners binnen het project Veilig Thuis (die liever anoniem blijven) vernemen we dat ze altijd tevreden zijn geweest hoe in onze regio de Mutsaersstichting het project aanpakt. Het voordeel zat hem - volgens deze partners - in de doorverwijzingen naar de eigen hulpverlening, de expertise van de Mutsaersstichting is groot op dit gebied, zo geeft men aan maar is ook te lezen in diverse beleidsstukken van de gemeente Venlo.”
“Maar”, zo stelt men ook, “de Mutsaersstichting is duur en mogelijk is dat het grootste pijnpunt, zie ook de moeilijke (financiële) onderhandelingen onlangs in Midden Limburg voor het afsluiten van contracten voor de jeugdzorg.”
Raadslid Petra Raijer: “De SP vraagt zich dan ook af of enkel het scheiden van functies en de verhuizing naar het Veiligheidshuis of ook financiën de doorslag gaven in de keuze om niet langer met de Mutsaersstichting samen te werken.”
“De SP is van mening dat het belangrijkste argument het adequaat oplossen van conflicten in de huiselijke sfeer zou moeten zijn, en bij de keuze welke partij deze hulpverlening biedt alleen de kwaliteit en niet financiële overwegingen de doorslag moet en mag geven.”
Het scheiden van functies is belangrijk maar gezien de werkwijze binnen het Veiligheidshuis, waarbij 'de lijntjes' kort zijn tussen signaleren, delegeren en oppakken, is het niet zo vreemd dat opdrachtgever en opdrachtnemer dezelfde kunnen zijn, zolang dat in goede afstemming tussen alle partijen gebeurt. Kennelijk is dat de afgelopen maanden niet gebeurd.
Raijer: “We willen weten of er nog meer instanties/ hulpverleners zijn waarbij zulke functies niet gescheiden zijn, en hoe B&W, na de breuk, voortaan gaat waarborgen dat de functies (opdrachtgever en opdrachtnemer) gescheiden zijn.”
De Mutsaersstichting neemt in huiselijk geweld casussen het hele gezin mee in de hulpverlening (slachtoffer, dader en eventuele kinderen, middels de methodiek 'systeem therapie') en dat maakt dat ze een zeer goed slagingspercentage heeft.
Vervoort: “Nu de samenwerking met hen is opgezegd hoopt de SP dat de succesvolle werkwijze wordt voortgezet. Het maakt niet uit wie het uitvoert, als de hulpverlening die geboden wordt maar goed is en mensen niet de dupe worden van de ontstane situatie.”