h

Gemeente verliest de regie

29 oktober 2014

Gemeente verliest de regie

De gemeente Venlo lijkt steeds meer de controle over haar eigen dossiers te verliezen aan de provincie. En dat terwijl diezelfde gemeente per januari juist verantwoordelijk is voor dossiers als zorg, jeugdzorg en beschermde werkplekken. De regie op het museum en grondbedrijf lijkt 'ingepikt' en kazernekwartier dreigt Venlo ook kwijt te raken.

 
column door SP-raadslid Ton Heerschop
 

Vorige week had ik een tv-debat bij Omroep Venlo met gedeputeerde Koopmans (CDA) over diens uitlatingen over de mogelijke samenwerking van museum van Bommel van Dam met het Limburgs Museum. Dit met name omdat CDA-wethouder Teeuwen in Venlo een totaal ander voorstel doet als dat door de provincie wordt voorgestaan.

De gedeputeerde bood zowaar een opening door te stellen dat hij geen bijdrage wilde doen aan de exploitatie van alleen een gemeentelijk museum maar wel wilde kijken naar de totale omgeving. 

Daarmee lijkt wethouder Teeuwen voor de derde keer gered van een vroegtijdige pijnlijke afgang. Na Tajiri en 'Mikwe' zou nu een blunder over het museum niet meer door de gemeenteraad geaccepteerd worden. Of toch?

PvdA en VenLokaal lijken teveel aan het pluche gehecht om coalitiepartner CDA te laten vallen. Het is de VVD die wel de nek uitstak (en CDA tot een coalitiecrisis bewoog) en met D66 en SP een poging deed een onmogelijk voorstel nog enigszins uitvoerbaar te maken.

Als SP gaan we daarin mee want wat hebben we als we wethouders op pad sturen met onmogelijke opdrachten? Dat is idioot.

Achter de schermen is er echter meer aan de hand. Niet voor niets haalt gedeputeerde Koopmans het Continium naar Venlo. Voor een paar maanden in het oude postkantoor, wat dan ineens een museumfunctie krijgt! Een opmaat naar meer?

Koopmans kan namelijk wapperen met gereserveerd provinciaal geld - van een oude motie om de Tajiricollectie in Venlo een plek te geven - want zijn oog lijkt te zijn gevallen op de leegstaande bankgebouwen in de omgeving, die ook als kunstmuseum ingericht kunnen gaan worden. Om daarmee dadelijk bij de verkiezingen voor Provinciale Staten te kunnen zeggen: "Kijk dat heb ik geregeld. Ik heb het centrum van Venlo gered".

Ondertussen is de andere Venlose gedeputeerde Beurskens (VVD) bezig om het buitengebied over te nemen van wethouder Satijn (VVD). De vorming van een regionaal grondbedrijf is een lang gekoesterde wens van de SP.

Ook de VVD ziet nu de voordelen, vooral op korte termijn. Want niet alleen het voorkomen van concurrentie met andere gemeenten wil men regelen, nee de provincie gaat er straks over. Deputé Beurskens als redder van de grondexploitatie en daarmee de begroting van Venlo. Ook dat motto doet het vast leuk in verkiezingstijd.

Ondertussen ploeteren de overige wethouders door. Geen gedeputeerde die even flink met de geldbuidel rammelt om te garanderen dat de zorg in Venlo gegarandeerd blijft. Geen gedeputeerde die daar de regie wil of kan nemen. Want décentraal is dus per definitie bij de gemeente, lees: de wethouder.

Al die dossiers zullen de raad opslokken en ondertussen bepalen ze op het CDA en VVD pluche in Maastricht hoe Venlo zich ontwikkelt.

Met het oog al op het volgende snoepje waar Venlo niet uit gaat komen, het kazernekwartier. En alweer is CDA-wethouder Teeuwen de dupe, weer een dossier waarin de risico’s groot zijn en dat is toegewezen aan de meest beschadigde wethouder.

Zonder twijfel liggen ook hiervoor de plannen in Maastricht al klaar, hoe sterk gedeputeerde Koopmans dat ook ontkende in het tv-debat.

Koopmans wil doen voorkomen alsof ze bij het CDA niets bespreken in achterkamertjes. Vast, maar ze steken elkaar wel in het openbaar het politieke mes in de rug als dat op korte termijn handig is voor de verkiezingswinst. Dat is het ware gezicht van de heren die bestuurlijk Venlo ontvlucht zijn maar op afstand nog aan de touwtjes trekken.

 

Venlo is de regie op enkele lastige dossiers en de controle over zichzelf kwijt, een andere conclusie kan ik niet trekken. Reden voor de SP om met in de gemeenteraad met een voorstel te komen om te zorgen dat Venlo het heft in eigen hand houdt.

 

Kijk ook:

U bent hier