h

Paarden Ravensheideweg Tegelen gered

5 juli 2013

Paarden Ravensheideweg Tegelen gered

paarden De paarden aan de Ravensheideweg, vlak buiten de wijk Op de Heide, mogen blijven waar ze staan. Hiervoor was wel een motie van de SP nodig want het hobbymatig houden van paarden aan de bosrand van de wijk dreigde onmogelijk te worden terwijl de wijk de paarden graag wil behouden op die plek. Nu is er eindelijk zicht op een definitieve oplossing.

Vorig jaar was het de SP die vragen stelde over de paarden die in de bossen bij Tegelen aan de Ravensheideweg staan en weg dreigden te moeten. De eigenaren waren al enkele keren moeten verkassen vanwege de aanleg van de A73 en A74. De wijkraad Op de Heide was van mening dat de paarden moesten blijven want wijkbewoners, wandelaars en vooral kinderen vinden het enig om de paarden naast de wijk te hebben, te zien grazen, ze zijn niemand tot last.

Ook de bijdrage van de eigenaren bij diverse festiviteiten in de wijk, door bijvoorbeeld kinderen te laten paardrijden, kon veel waardering ontmoeten. Maar in de ‘stad van actieve mensen’ (lees: de gemeente Venlo) pasten paarden niet in het ‘natuurdoeltype’, wat dat dan ook mag zijn.
Zodoende werd de eigenaar aangezegd de paarden wederom te verkassen. zandwinning-Tegelen Dat even verderop de natuur werd afgegraven voor klei en grind past blijkbaar wel in dat ‘natuurdoeltype’. Erg krom en tegen de zin van de wijk en haar bewoners in. De SP kwam voor hen op.

In mei 2012 stelde SP raadsvragen, de antwoorden van B&W daarop waren bedroevend. Dus kwam het uiteindelijk in oktober dat jaar tot een motie. Die kon steun vinden bij de gehele gemeenteraad. De toen net nieuw aangetreden wethouder van den Beucken zegde toe een oplossing te zoeken, “zolang deze maar binnen de wet bleef”.

Nu, juli 2013, heeft de wethouder woord gehouden. Door de eigenaren van de paarden kan een zogenaamde omgevingsvergunning worden aangevraagd. paardenwei Beetje omslachtig maar daarmee lijkt het mogelijk dat de paarden behouden blijven en mensen uit Op de Heide als gebruikelijk hiervan kunnen genieten. Klein succes wellicht maar wel een stukje behoud van leefbaarheid in een wijk.

Een kleine terugblik op de afgelopen jaren VVD-CDA-PvdA beleid maakt duidelijk dat er door dit gemeentebestuur al voldoende is afgebroken en uit handen gegeven. Jammer dat we iedere keer op de bres moeten springen maar naar nu wederom blijkt: actievoeren loont.

Doe mee en steun de SP. Nu is de tijd. Sluit je aan.
01-11-2012: Motie SP voor behouden paarden unaniem aangenomen
29-09-2012: Volgens Venlo passen paarden niet in het ‘natuurdoeltype’, kleiafgraving wel...


U bent hier