h

Rohan eist dat minister zich uitspreekt voor studiefinanciering

13 februari 2013

Rohan eist dat minister zich uitspreekt voor studiefinanciering

stufiactiekamer Scholieren, waaronder drie uit Venlo, hebben minister Bussemaker (Onderwijs) vanochtend foto’s aangeboden van honderden scholieren die zich uitspreken voor studiefinanciering. Zij voeren met ROOD, jong in de SP, actie voor toegankelijk onderwijs. Ze eisen dat de studiefinanciering en de OV-studentenkaart behouden worden.

“Ook de scholieren van nu moeten het maximale uit hun toekomst kunnen halen zonder enorme financiële drempels. Met het overhandigen van de foto’s in de vorm van een roeptoeter vragen wij aan de minister om zich uit te spreken voor toegankelijk onderwijs en voor de studiefinanciering”, aldus ROOD-voorzitter Lieke Smits.
Rohan Nagel, ROOD-lid uit Tegelen en leerling op het Blariacumcollege in Blerick, was met twee vriendinnen bij de actie aanwezig en overhandigde namens vele duizenden scholieren het protest aan minister Jet Bussemaker (PvdA).

stufiactiebussemaker Lieke (links) en Rohan (met zwart shirt) in gesprek met de minister.

 

“Het kabinet van VVD en PvdA wil de studiefinanciering afschaffen en vervangen door een schuldenstelsel. Daardoor gaan studenten een schuld van gemiddeld €30.000 aan om te kunnen studeren. Daar bovenop komt nog eens het plan om de OV-studentenkaart af te schaffen, waardoor studenten enorme reiskosten van gemiddeld €5.000 gaan maken.”, zegt Nagel.
“Scholieren en ROOD vinden dit onverstandige en oneerlijke plannen. Uit onderzoek van de HBO-raad blijkt dat het voor tienduizenden jongeren onmogelijk wordt gemaakt de studie te doen die ze zouden willen doen. We moeten als samenleving investeren in ons onderwijs en jongeren niet vroegtijdig de arbeidsmarkt opjagen”, aldus Smits.

stufiactiekamer Rohan biedt minister Bussemaker woensdag een petitie aan om zich uit te spreken voor (aanstaande) studenten.

 

ROOD voert actie in het hele land om de afbraak van het onderwijs tegen te gaan. In veel steden hebben scholieren zich verenigd in actiecomités of voeren scholieren actie om hun schooldirectie uit te laten spreken tegen het schuldenstelsel. bannerspreekjeuit “Als alle scholieren zich uitspreken voor toegankelijk onderwijs en de scholen volgen, is het een logische stap dat de minister zich ook uitspreekt. Ook als je niet in een gouden wieg geboren bent, moet je de studie van jouw keuze kunnen volgen", aldus Rohan Nagel.

 

Lees ook:

 

U bent hier