h

Reizigers willen dubbelspoor op de Maaslijn

11 oktober 2012

Reizigers willen dubbelspoor op de Maaslijn

Onlangs heeft de SP langs heel de Maaslijn een onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van de reizigers op de Maaslijn, de spoorverbinding tussen Roermond en Nijmegen. Afgelopen dagen heeft de SP handtekeningen verzameld maar ook hebben wij een film uitgebracht!

In mei heeft de SP al een onderzoek gehouden onder de reizigers van de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond. In totaal werden bijna 1700 enquêtes opgehaald. Belangrijkste conclusies zijn dat 66 procent van de reizigers vindt dat er te weinig zitplaatsen zijn en dat bijna 60 procent van de reizigers dit een probleem vindt. Door de drukte maakt bijna een derde van de reizigers regelmatig gebruik van een alternatieve reisroute of een alternatief vervoersmiddel. Het onderzoek is onlangs aangeboden aan de gedeputeerde maar ook is het rapport voor de SP aanleiding om verder actie te voeren voor verdubbeling van het spoor.

De film die we maakten, en het interview, geeft een goed beeld van de dagelijkse situatie op de Maaslijn. Veel reizigers zijn ontevreden over de overvolle treinen. Op sommige stations blijven zelfs mensen achter omdat ze niet meer in de trein passen. maaslijn_reizigers De SP vindt dit niet kunnen. Doordat de Maaslijn maar één spoor heeft, is het aantal treinen dat kan rijden beperkt en ontstaan er gemakkelijk vertragingen waardoor de dienstregeling regelmatig in het honderd loopt. Door een langere trein in te zetten had Veolia dit al kunnen voorkomen. ”Maar het blijft kwakkelen”, zoals een van de reizigers het benoemt; dubbelspoor lost veel problemen op en er komt een snelle verbinding tussen Nijmegen-Venlo-Roermond.

Er is maar één goede oplossing voor al deze problemen en dat is dus verdubbeling van het spoor. De provincie en Veolia moeten als het aan de SP ligt samen optrekken om de Maaslijn snel te verdubbelen.
De SP wil met de opgehaalde handtekeningen er voor zorgen dat de verdubbeling van de Maaslijn hoog op de politieke agenda komt te staan.

Elke handtekening is daarvoor een bijdrage. Ondersteun ook de actie en zet hier digitaal een handtekening.

Lees hier het gehele rapport De Maaslijn; dood spoor of dubbel spoor(PDF)
20-09-2012: Handtekeningenactie SP voor verdubbeling Maaslijn
25-06-2012: Enquête: “Overvolle treinen Maaslijn zijn een probleem”

U bent hier