h

Opheffen duikteams brandweer zonder enig overleg is niet acceptabel

5 september 2012

Opheffen duikteams brandweer zonder enig overleg is niet acceptabel

brandweerduiker De door bezuinigingen gedreven partijen menen dat de duikteams overbodig zijn omdat ze eerder bezig zijn met bergingen en nauwelijks reddingen uitvoeren en dit specialistische werk ook door privébedrijven uitgevoerd kan worden. Dat dit voor hogere kosten en meer onveiligheid zorgt, dringt niet door. De gemeenteraad is voor de gek gehouden, reden te meer om opnieuw vragen te stellen.

In februari kwamen de eerste geruchten dat er duikteams zouden worden opgeheven. De fracties van SP, PvdA en VVD in de Venlose raad stelden vragen aan toenmalig burgemeester Bruls. Omroep Venlo interviewde brandweerduikers (die hun ongenoegen en zorgen uitten) en vroeg de burgemeester om commentaar. Zijn antwoord was stellig: “Het is onzin er zijn nog geen besluiten gevallen”.
Zoals vaker in de politiek bleken de woorden van de burgemeester halve waarheden. Er was wellicht nog geen formeel besluit genomen maar de ideeën daartoe waren wel degelijk aan de orde, binnenskamers werd gesproken over een herverdeling van de teams naar Weert of Bergen waardoor er 1 team zou overblijven, maar de burgemeester bleef ontkennen dat er iets gaande zou zijn.

Gisteren, 4 september, meldde L1 dat alle duikteams in Noord- en Midden-Limburg brandweerduiker_auto_te_water ineens zijn opgeheven. Zomaar ineens weg, verdwenen. De politieke keuze om bij waterongevallen per definitie te kiezen voor berging in plaats van redding. Oftewel een slachtoffer bij een waterongeval heeft een kleinere kans op overleven door een langere opkomsttijd van duikers.

Bezuinigingen op veiligheid zijn dus buiten het gezichtsveld van de gemeenteraad genomen en voormalig burgemeester Bruls heeft geen open kaart gespeeld toen hij in februari de vragen van SP, PvdA en VVD beantwoordde. Reden voor deze drie partijen om, op initiatief van de SP, wederom opheldering te vragen aan het college van B&W.


Al enige tijd is er discussie in de politiek en bij de brandweer over de inzet van de duikteams van de brandweer. Speciaal opgeleide brandweermensen dragen zorg voor reddingen en bergingen van drenkelingen op en vlak onder water. De speciale pakken, materieel en inzet van deze vakmensen kost geld en dus kijken de door bezuinigingen gedreven bestuurders of deze vorm van brandweerzorg niet goedkoper kan. Prima om dat te bekijken maar het rigoureus wegbezuinigen levert op lange termijn niets op.
Daarnaast kan men dit specialisme niet overlaten aan particuliere duikbedrijven want die hebben geen recht tot het voeren van blauwe brandweerduiker_op_ijs zwaailichten en sirene (in een geval van een redding kunnen zij dus niet met de snelheid van de brandweer ter plaatse zijn) en dragen niet de verantwoordelijkheid die de brandweer wel heeft (denk aan bevoegdheden en bergingen). Het exclusief op elk moment optrommelen van privébedrijven (die personeel steeds stand-by moeten houden) zal zeker doorberekend worden terwijl de brandweerduikers ook andere brandweertaken uitvoeren.

Daarnaast is voor de SP een ander belangrijk onderwerp aan de orde. De bezuinigingen die vanuit het demissionaire kabinet-Rutte worden doorgevoerd, al dan niet met steun van de KunduzCoalitie (VVD, CU, GL, D66 en CDA), raken met name gemeenten en daarmee ook de Veiligheidsregio. In plaats van de veroorzakers binnen de financiële wereld aan te pakken moeten door de Haagse besluiten de gemeenten korten op zaken zoals duikteams van de brandweer.

De volgende stap is ongetwijfeld de discussie of er niet te veel brandweermensen op de voertuigen zitten en of het aantal brandweerposten niet minder kan. Net zoals eerder al vele wijkverpleegkundigen en politieposten in stadsdelen verdwenen. Ook brandweerduiker de discussie of de brandweer niet geprivatiseerd kan worden gaat aan de orde komen, zo vreest de SP. De ‘Haagse werkelijkheid’ wil op de korte termijn geld bezuinigen maar staat niet stil bij de reële grote gevolgen op de lange termijn.
Juist daarom is het zaak om bij iedere wijziging in het brandweerbeleid vooraan te staan in de strijd om samen met brandweermensen en andere betrokken burgers te blijven strijden voor goede brandweerzorg, veiligheid en andere publieke voorzieningen.


De raadsvragen aan het college van B&W Venlo leest u hier (PDF-link).


Op 3 september stelde Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) ook al Kamervragen over het dekkingspercentage en sluiting van posten in de veiligheidsregio Limburg-Noord. De minister antwoord binnen 30 dagen.


Nog geen lid? Doe mee en steun de SP
27-02-2012: Zorgen over kwaliteit en beleidswijzigingen bij de brandweer
21-04-2012: Op bezoek bij de brandweer in Belfeld
31-08-2011: Onderzoek SP naar mening brandweermensen Regio Limburg Noord

U bent hier