h

Op bezoek bij de brandweer in Belfeld

21 april 2012

Op bezoek bij de brandweer in Belfeld

Kazerne-Belfeld-wagens Afgelopen donderdag 19 april ging de fractie op werkbezoek bij de brandweerpost in Belfeld. Gewoon eens buurten, kijkje nemen in de kazerne en praten over de ontwikkelingen. Na een goed gesprek kregen de raadsleden een rondleiding en mochten ze een oefening bijwonen.

De afspraak stond al langer in de agenda maar door extra ingelaste raadsvergaderingen moest ze een paar keer worden verzet. Maar afgelopen donderdag was het dan zo ver, raadsleden Ton Heerschop en Alexander Vervoort namen een kijkje op de brandweerkazerne gevestigd aan de Craenakker in Belfeld.

19-04-2012 bezoek brandweer Belfeld 4 Alexander en Ton worden door Peter Bloemers (v.l.n.r.) bijgepraat.

Na een uitleg over de geschiedenis van de post, gesprek over de politiek-bestuurlijke perikelen rondom de brandweer en uitleg bij materieel en tankautospuit door postcommandant Peter Bloemers en zijn plaatsvervanger Guido van Herten, werden de raadsleden gevraagd of ze mee zouden willen kijken bij de geplande oefening ‘hulpverlening’. Daar kon de SP-fractie natuurlijk geen nee tegen zeggen. Samen met Peter reden we achter de Belfeldse brandweerwagen aan naar een in scène gezet verkeersongeval.

19-04-2012 bezoek brandweer Belfeld 3 Peter Bloemers (links) vertelt over de diverse beschikbare materialen. Ton, Guido en Alexander (v.l.n.r.) luisteren aandachtig.

Een ‘fietser’ ligt langs de weg. Wat verderop een personenwagen op de zijkant in het weiland. Nu in dit scenario de brandweermensen als eerste ter plaatse zijn is het ook hun taak eerste hulp te verlenen aan de fietser terwijl de ploeg ook direct hulp moet verlenen aan het slachtoffer in de auto (beide slachtoffers waren speciale oefenpoppen). Fictief kwam de ambulance erbij en kon de gehele ploeg zich richten op de bevrijding van het ‘slachtoffer’ in de auto.

19-04-2012 bezoek brandweer Belfeld 1

Na enkele minuten blijkt hoe snel en vakkundig een brandweerploeg een auto kan bevrijden van ramen en dak. Het slachtoffer gaat er redelijk soepel uit en kon afgevoerd worden door de fictieve ambulancedienst.

De brandweerpost telt momenteel 18 vrijwilligers. Tot afgelopen najaar was er een vacaturestop vanwege de onduidelijkheid of de post in Belfeld open zou blijven na de bezuinigingen en regionalisering van de brandweerkorpsen. Op raadsvragen van de SP afgelopen najaar antwoordde burgemeester Bruls boos dat Belfeld open zou blijven; “sluiting is niet aan de orde.” Met die uitspraak werd de vacaturestop meteen opgeheven en een wervingsactie gestart.
Het streefgetal is 24 vrijwilligers zodat er steeds twee volledige teams paraat kunnen staan (volledige dekking) en de indeling van werkzaamheden soepeler verloopt. En ook zodat de volledig bezette post Belfeld niet ‘zo maar’ alsnog opgeheven kan worden.

19-04-2012 bezoek brandweer Belfeld 5 Peter toont de geavanceerde boordcomputer in de brandweerauto.

De brandweer Belfeld rukt gemiddeld 80 keer per jaar uit, steeds vaker voor verkeersongevallen op de A73, maar veel mensen weten dit allemaal niet. Om de mensen in (vooral) Belfeld kennis te laten maken met de brandweer, hield ze enkele weken elke donderdagavond open huis. Burgers konden zo laagdrempelig zien wat de brandweerpost op het bedrijventerrein Geloërveld doet en het werk van de vrijwilligers leren kennen.
Het was de eerste keer dat de brandweer dit organiseerde en van de vijftien bezoekers hebben zich vier aangemeld als nieuwe vrijwilligers. Mooi meegenomen door de open dagen terwijl eerder advertenties en een postkaartenactie nauwelijks respons opleverden. Mensen willen liever zien, voelen en ruiken, vragen stellen en een beeld vormen. De open dagen krijgen dan ook navolging.

19-04-2012 bezoek brandweer Belfeld 2 Het dak moest er af om het ‘slachtoffer’ stabiel uit de auto te halen.

De oefening maakt duidelijk hoe professioneel maar ook hoe betrokken de vrijwilligers, naast de beroepskrachten, bij de brandweer zijn. Dit is absoluut vrijwillig maar niet vrijblijvend. Iedereen heeft zijn eigen specialisme of bijzondere taak waarvoor hij ook is opgeleid en getraind. Er wordt veel gevraagd van vrijwilligers en dat mag ook want als mensen de brandweer nodig hebben wordt een 100% professionele inzet verwacht. En die krijgt men bij de brandweer Belfeld!

Als de oefening is afgelopen is het tijd voor de evaluatie, de leerpunten moeten besproken worden. Tijd voor de SP-raadsleden om terug te trekken, want de leerpunten zijn voor de mensen zelf, niet voor ons. Ons leerpunt was kennis te maken met de brandweerpost Belfeld en dat was meer dan de moeite waard. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust ook eens een kijkje. Stap gewoon binnen als de deuren open zijn, de brandweer staat voor u klaar.

Onofficiële website van de Belfeldse brandweer
27-02-2012: Zorgen over kwaliteit en beleidswijzigingen bij de brandweer
30-11-2011: SP vraagt opheldering over opkomsttijden brandweer Venlo
31-08-2011: Onderzoek SP naar mening brandweermensen Regio Limburg Noord

U bent hier