h

Terugblik thema-avond Provinciale Staten, wat doen ze en wat doet de SP

17 februari 2012

Terugblik thema-avond Provinciale Staten, wat doen ze en wat doet de SP

Statenzaal_Limburg Afgelopen dinsdag organiseerden we een discussieavond over wat Provinciale Staten doet. Onder de noemer ‘Alles wat u altijd wilde weten over het Limburgs Parlement, maar nooit durfde te vragen’ ging Statenlid Ben Rewinkel het debat aan en beantwoordde vragen uit de zaal.

Ben Rewinkel (Statenlid, raadslid en afdelingsvoorzitter in Landgraaf en werkzaam als maatschappelijk werker in de gezondheidszorg), Ben_Rewinkel begon de thema-avond met een presentatie over het ontstaan van Limburg, dat via diverse overheersingen en bezetters sinds 1839 een Nederlandse provincie is. Een provincie is een bestuurslaag tussen de gemeenten en de Rijksoverheid en heeft eigen taken zoals ruimtelijke ordening, water en milieu, wegen en infrastructuur, natuur en landschap, cultuur, jeugdzorg en ook het kiezen van de Eerste Kamer.
Hij legde uit dat via verkiezingen 47 leden zitting nemen in Provinciale Staten die samen het algemeen bestuur vormen (vergelijk het met de Tweede Kamer of gemeenteraad). Daarnaast zijn er 5 dagelijks bestuursleden: Gedeputeerde Staten (te vergelijken met ministers en wethouders) voorgezeten door de gouverneur.

Rewinkel: “Provinciale Staten hebben kaderstellende en controlerende bevoegdheden en kunnen daarbij gebruik maken van een aantal rechten zoals het recht van onderzoek, interpellatie, initiatief, vragenrecht, motie (dwingende oproep) en amendement (wijzigingsvoorstel) en het recht op ambtelijke bijstand. Via die functies kan ze het dagelijks bestuur om opheldering vragen en taken meegeven.” In die zin zit er weinig verschil met de taken van de Kamer en gemeenteraad, alleen is dit op een ander bestuursniveau.

Rewinkel: “Statenleden zijn parttimers/vrijwilligers in een wereld van fulltimers en professionals. Een stuk waar ambtelijk vaak maanden aan gewerkt is moet een Statenlid binnen twee weken voor zichzelf hanteerbaar maken. Sharon_Nigeria Maar politiek werk is niet alleen het lezen van Statenstukken of vergaderen, maar ook maatschappelijke contacten aanboren en onderhouden, op werkbezoeken gaan etc. Als SP’ers staan we met de voeten in de klei en willen we van de mensen zelf horen hoe het beleid in de praktijk uitpakt. Waar nodig komt de SP dan met verbetervoorstellen.”

De speerpunten van de SP in het Limburgs Parlement werden ook besproken.
Het is belangrijker dan ooit om als provincie invloed te hebben op de manier waarop energie wordt geproduceerd. Veel meer dan nu moet gebruik worden gemaakt van duurzame energie. Daarom wil de SP dat de provincie weer een eigen energiebedrijf opricht. Dit kan al bijvoorbeeld door de waterkracht in de Maas te gebruiken en zo elektriciteit op te wekken.

De SP maakt zich ook sterk voor beter openbaar vervoer. In Venlo is het openbaar vervoer beter verzorgd dan in de dorpen waar minder inwoners zijn. De bussen en treinen in Limburg moeten ook de buitengebieden bedienen en voor iedereen toegankelijk zijn. SpandOVvr16jr MBO’ers jonger dan 18 en 65-plussers moeten gratis kunnen reizen. Dit SP-voorstel uit 2005 is eindelijk doorgevoerd. Vooral voor MBO-leerlingen is dit een opsteker omdat ze onder de 18 jaar geen recht hadden op een OV-kaart maar wel veel moeten reizen om naar school te kunnen. Aan die ongelijkheid is een einde gemaakt.

In tegenstelling tot andere provincies, vinden CDA, PvdA en VVD het prima dat er in Limburg megastallen worden gebouwd voor duizenden tot tienduizenden vooral kippen, varkens en runderen. Rewinkel: “De SP is hier fel tegenstander van omdat hierdoor kleine boerenbedrijven in de knel komen, het landschap ontsiert wordt door grote stallen, en doordat die vaak vlak bij woningen zijn gepland megastal_kippen de lucht ongezonder wordt door de uitstoot van al die duizenden dieren. Tevens speelt de infrastructuur ook een rol, dit door het transport van vee, veevoeder en mest. De PVV zegt dat ze ook tegen megastallen is maar wenst daar geen referendum over, erg jammer.”

Door de bevolkingsafname worden er in gemeenten goede en betaalbare woningen afgebroken. Hierdoor wordt het voor steeds meer mensen moeilijker om een betaalbaar huis te vinden en vertrekken jongeren uit onze provincie. De SP wil dat goede woningen niet worden gesloopt maar opgeknapt.

Op initiatief van de SP gaat Limburg als eerste Nederlandse provincie de instellingen en bedrijven op hun subsidie korten als ze mensen in dienst hebben die meer dan de minister-president verdienen. geld_in_handen Rewinkel: “Het is van de zotte dat bijvoorbeeld een thuiszorginstelling de zorg versobert, medewerkers ontslaat en tegelijkertijd een onnodig nieuw kantoor bouwt en de directie een megasalaris en bonussen uitkeert. Hopelijk volgen ook de andere provincies en de rijksoverheid ons voorbeeld zodat aan die uitwassen een eind komt.”

Als laatste gaf Rewinkel mee dat het afgelopen moet zijn met de machtspolitiek en de geldverslindende prestigeprojecten van enkele partijen. Na tientallen jaren CDA, aangevuld met PvdA en/of VVD, is het tijd voor nieuwe ideeën en een nieuw Limburg. De PVV stelt daarin teleur, maakt vooral ruzie en doet gewoon mee aan de ‘oude politieke kliek’ die ze zegt te verafschuwen. Rewinkel: “Zo verandert er niets, dus moet de bezem eens flink door het provinciehuis, de SP is er klaar voor.”

We kijken terug op een geslaagde discussieavond. De aanwezigen zijn bijgepraat over wat het Limburgs Parlement doet en wat de SP daarin betekent.


Op maandag 16 april is een thema-avond over de crises betreffende EU, banken, krediet, en de euro. Meer informatie daarover volgt te zijner tijd.


Vindt u ons goed bezig? Maak de SP groot en steun ons
Website SP-Statenfractie Limburg
03-02-2012: Thema-avond over provinciale politiek
09-01-2012: Paulus Jansen bespreekt de politieke barometer voor 2012

U bent hier