SP: geen verdeelposten PostNL in wijken
SP: geen verdeelposten PostNL in wijken
De SP wil voorkomen dat PostNL (voorheen TNT) in Venlo een netwerk van garageboxen en huisadressen uitrolt van waaruit het bedrijf post distribueert. Met deze nieuwe werkwijze overtreedt het bedrijf mogelijk de wet. De SP heeft het college van B&W gevraagd of ze hiermee bekend is en opgeroepen tot handhaving.
Fractievoorzitter Alexander Vervoort: “De SP heeft kunnen vaststellen dat minstens 19 adressen worden gebruikt als verdeelpost voor de postbezorging. Dit lijkt onderdeel te zijn van een nieuwe werkwijze. Een werkwijze waarbij vast personeel wordt vervangen voor goedkopere medewerkers die voor een laag salaris vanuit deze depots aan het werk gaan. Een goede werkplek wordt dus vervangen voor een plek die niet aan Arbo-normen voldoet. Bovendien is het maar de vraag of op deze huisadressen en garageboxen dergelijke bedrijfsactiviteiten niet strijdig zijn met het bestemmingsplan. De SP wil van het college weten wat zij tegen deze nieuwe werkwijze van PostNL gaat ondernemen.”
Bezorgers van TNT/PostNL halen de postzakken op bij een garage in een woonwijk. (foto: Rikkert Harink)Waar voorheen postbezorgers bij de sorteercentra hun werk kwamen voorbereiden en ophalen, worden nu door busjes de te bezorgen spullen naar garageboxen en huisadressen gebracht, verspreid over de wijken, die dienen als tussenstation waar vanuit bezorgers hun werk dienen te collecteren.
Vervoort: “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente Venlo daarvoor toestemming heeft gegeven. Dergelijke bedrijfsactiviteiten zijn strijdig met het bestemmingsplan en in andere gemeenten is juist om die reden overgegaan tot het sluiten van dergelijke depots.”
Om niet te hoeven voldoen aan arbeidsvoorwaarden en bestemmingsplannen spreekt PostNL liever niet over werkplekken maar over verdeelpunten of afleverplaatsen, zoals bij het bezorgen van de stapels reclameblaadjes bij de folderjongen. Vervoort: “Het bedrijf kan wel meer beweren, postbodes hebben mij bevestigd dat op die plekken wel degelijk wordt gewerkt, 6 dagen in de week, conform de rittenorders en werkopdrachten van het bedrijf. Deze truc van PostNL is bedoeld om kosten te besparen, over de rug van haar werknemers.”
Na klachten van omwonenden over geluidsoverlast van vrachtverkeer in de wijken heeft de gemeente Enschede eerder dit jaar de depots van PostNL daar gesloten. Vervoort: “In Venlo zijn dergelijke klachten ons nog niet bekend maar dat lijkt wanneer PostNL deze werkwijze over de stad uitrolt slechts een kwestie van tijd. Voorkomen is dan beter dan genezen.”
Een 'gewone' autogarage vol losse postzakken en containers. Moderne flexibele werkplek of uitbuiting over de rug van de postmedewerkers?In de garageboxen is geen toilet of andere normale/gebruikelijke voorzieningen voor werknemers aanwezig. Elektriciteit en verlichting moet men dikwijls verkrijgen door een klem aan te sluiten op een vrijstaande accu. Vervoort: “Met wat geluk staat er ook een straalkacheltje of ventilator maar meestal is die door de postbezorger zelf geplaatst. Postbodes ergeren zich groen en geel over deze nieuwe werkwijze, dat hun vak nog verder uitholt. De SP wil dit voorkomen en maant het college tot actie.”
Ten gevolge van de privatiseringsdrift en gekunstelde concurrentie worden bij PostNL (het voormalige TNT, TPG, en staatsbedrijf PTT) sinds enige tijd duizenden gediplomeerde postbodes ontslagen en vervangen door postbestellers die geflexibiliseerd moeten werken tegen stukloon en verslechterde arbeidsvoorwaarden. Onder het mom van de zogenaamde marktwerking zijn ook andere bedrijven toegelaten op de traditionele postmarkt. Waarschijnlijk om reden van kostenbesparing (winstbejag) heeft PostNL besloten om haar medewerkers via depots te voorzien van de te bezorgen post en reclamefolders in hun werkgebied. De overheid dient hier tegen op te treden.
Lees hier de vragen die de SP vandaag heeft ingediend. (PDF)
Bekijk de actiewebsite van ‘Red de postbode’
16-11-2010: SP steekt stakende postbodes een hart onder de riem
10-09-2010: Red de postbode, nu het nog kan