h

Vragen SP over bezuiniging op inburgering

15 maart 2011

Vragen SP over bezuiniging op inburgering

inburgeringsles Het kabinet bezuinigt zwaar op de budgetten voor inburgering. De uitvoering van de inburgering ligt bij de gemeenten. Vandaag gaf de gemeente Venlo aan dat zij 90% gaat korten op de door hen ondersteunde inburgeringstrajecten, en wat wel nog voorrang krijgt. Over deze schijnbare tegenspraak in het beleid heeft de SP vragen gesteld.

Het is vreemd dat een kabinet dat de mond vol heeft van het indammen van migratiestromen, immigranten laten integreren en inburgeren, zwaar gaat bezuinigen op de budgetten voor gemeenten voor de uitvoering van diezelfde inburgering. Gemeenten worden opgezadeld met deze tegenstrijdigheid in het kabinetsbeleid. Gemeenten kunnen de bezuiniging niet opvangen wat betekent dat ze gaan korten op de door de gemeente ondersteunde inburgeringstrajecten. Zo ook in Venlo.

De gemeente Venlo gaf vandaag te kennen dat de mate van inburgering vanaf dit jaar zal afnemen met circa 90 procent. Waar in 2010 nog 400 personen werden geholpen, zullen dat er dit jaar 100 worden en vanaf 2012 zijn dit er 40 per jaar. Testroote "Het leren van de Nederlandse taal en kennis van de normen en waarden in de Nederlandse maatschappij, blijven belangrijk voor de integratie van nieuwe inwoners van Venlo. We zullen echter prioriteiten moeten stellen. We kunnen alleen nog een financiële ondersteuning bieden aan mensen die het niet zelf kunnen betalen," licht wethouder Testroote (PvdA) in een persbericht toe.

Ton Heerschop SP-fractievoorzitter Alexander Vervoort: "Het aantal immigranten dat zich vestigt in Nederland neemt sinds 2002 behoorlijk af maar voor die groep mensen die hier blijft is het wel noodzakelijk dat ze de taal leren spreken en schrijven. Taalonderwijs is naar mening van de SP het begin van inburgering en niet het eindstation. Zeker op de werkvloer is het belangrijk om de (veiligheid)regels te begrijpen en contact te kunnen leggen met collega's. Het is dan ook onbegrijpelijk dat aan nieuwe Nederlanders nu wordt gezegd dat ze het maar zelf moeten uitzoeken maar hen wel verplicht wordt om een (vaak erg dure) inburgeringscursus te gaan volgen, terwijl deze mensen in eerste instantie bezig zijn met overleven en een plek in de maatschappij te verwerven, wat dus lastig gaat wanneer je de taal niet machtig bent."

Vervoort: "Met het korten op de inburgeringstrajecten schiet de overheid zichzelf in de voeten, en herhaalt ze de mislukte integratie met de eerste generaties gastarbeiders. integratie Dat is zonde, onnodig en in totale tegenstelling met wat gemeenten en kabinet zeggen te willen bereiken, namelijk dat elke nieuwe Nederlander inburgert. Ik kan dit niet plaatsen en hoop dat de wethouder in 'Den Haag' aan de bel gaat trekken om een herhaling van eerder gemaakte fouten te voorkomen."


Lees hieronder de brief die de SP-fractie stuurde:

Aan: College van B&W gemeente Venlo (via griffie)
Betreft: Schriftelijke vragen conform artikel 37 RvO
Onderwerp: Bezuiniging op budgetten voor inburgering
Datum: 15 maart 2011

Vandaag gaf de gemeente Venlo een servicebericht uit over de manier waarop zware rijksbezuinigingen op de inburgeringsbudgetten worden opgevangen. Onder het motto ‘inburgeren wordt (meer) de eigen verantwoordelijkheid van mensen’, laat de gemeente Venlo weten dat zij 90 procent zal korten op de inburgeringstrajecten. Men verwijst hierbij naar landelijk beleid. Venlo zegt in 2011, dit jaar dus, de prioriteit te leggen bij mensen zonder werk of vast inkomen en dan in het bijzonder jongeren. Dit bericht is reden voor de SP tot het stellen van de volgende vragen:

1. In 2010 werden 400 mensen geholpen met hun inburgeringstraject, in 2011 zijn dit er 100, en vanaf 2012 worden dat 40 per jaar. Kan het college aangeven hoeveel mensen in 2011 wél recht hebben vanuit de gemeente op inburgering maar deze door de bezuiniging niet kunnen deelnemen aan het traject?

2. De SP begrijpt dat de nadruk ook op jongeren komt te liggen, kan het college aangeven hoe de effecten zijn van de inburgering als wel de jongeren van een gezin hierin voorzien worden en niet de (groot)ouders?

3. De wethouder stelt nadrukkelijk in zijn berichtgeving dat ‘mensen dan maar op de werkplek de Nederlandse taal en gewoonten moeten aanleren’. Heeft het college in deze rekening gehouden met de veiligheid op de werkvloer in bijvoorbeeld de industrie of agrarische sector als het gaat om de beheersing van de Nederlandse taal?
En is de wethouder met de SP van mening dat het kennen en kunnen toepassen van de taal een basis is bij het verkrijgen van een baan, en het kunnen begrijpen en correct uitvoeren van de werkzaamheden? Zo nee, waarom niet?

4. Door te stellen dat de mensen dan maar ‘op de werkvloer de Nederlandse taal en gewoonten moeten leren’, verlangt het college feitelijk een bijdrage van de werkgever in de inburgering van deze mensen. Immers dient er tijd en ruimte te zijn om de taal en gewoonten in Nederland te leren. Heeft het college de ‘economische schade’ en (extra)kosten in beeld die dit met zich kan meebrengen? Heeft het college met werkgevers afspraken gemaakt om de ruimte in tijd te realiseren om de Nederlandse taal en gewoonten te leren?
Zo nee, hoe denkt het college dat deze inburgering dan wel (alsnog) zal plaatsvinden?

Het bezuinigen op inburgering treft vooral mensen die niet vanuit de Europese Unie naar Nederland zijn gekomen (immers zijn inwoners van landen uit de EU wettelijk vrijgesteld van inburgering). Het is raar om te veronderstellen dat bijvoorbeeld Oost-Europeanen sneller zouden inburgeren dan bijvoorbeeld Zuid-Europeanen. inburgering Laat staan dat het vanzelfsprekend is dat deze beide groepen sneller of juist minder snel inburgeren dan mensen uit bijvoorbeeld (Noord-)Afrika of Azië. De inburgering zelf betalen zal niet vanzelfsprekend zijn. Toch houdt het college vast aan het landelijk beleid dat feitelijk vooral mensen van Noord-Afrikaanse afkomst zal benadelen. De SP is al jaren van mening dat er een aantal zaken zijn die de inburgering tot op heden nadelig beïnvloeden. In de eerste plaats worden buitenlanders vaak in de sociaal armere wijken bij elkaar gezet waardoor gettovorming ontstaat, daarnaast ontbreekt het aan goed taalonderwijs. Taalonderwijs wat naar mening van de SP het begin is van inburgering en niet het eindstation.

5. Deelt het college de mening van de SP dat nu bezuinigen op inburgering, een verdere verwijdering van buitenlanders in bovenstaande inleiding genoemde wijken, eerder zal versterken dan dat hier ook maar sprake is van het begin van een oplossing? Zo nee, waarom niet?

6. Kan het college aangeven welke maatregelen men gaat nemen om juist deze wijken weerbaar te maken tegen het niet-ingeburgerd zijn van grote groepen bewoners? Zo nee, waarom niet?

7. Deelt het college de mening van de SP dat taalonderwijs voor iedereen het begin is van goede inburgering en dat hierbij geen verschil zou moeten worden gemaakt tussen de herkomst/afkomst van mensen? Zo nee, waarom niet?

De referentie van het college naar de rijksbezuinigingen op het gebied van inburgering geven de richting aan die het huidige kabinet heeft gekozen als het gaat om migratie. Deze maatregelen zijn naar het zich laat aanzien nadrukkelijk gericht tegen slechts 1 vorm van migratie en dat is die uit Noord-Afrika, immers lijken de migranten uit de EU van harte welkom maar uit overige gebieden blijkbaar niet.
Inburgering is wettelijk verplicht voor mensen uit bepaalde landen, die in die landen vaak al een deel van het inburgeringstraject dienen te volgen. inburgering Ook mag men van migranten verwachten dat ze zich de taal eigen maken en leren omgaan met de gebruiken en gewoonten in dit land. Echter wordt die verplichting een last wanneer men niet weet ‘hoe en wat’, niet gestimuleerd wordt, er toe aangezet moet worden, er geen geld er voor kan missen, of het nu geen prioriteit vindt. Hierdoor loopt de inburgering onnodige vertraging op, wat als onwenselijk gezien wordt door ditzelfde kabinet. De bezuiniging op het inburgeringstraject is in onze ogen dan ook een paradox.

8. Wat is de sanctie die migranten krijgen als zij niet inburgeren, hoe gaat u het niveau van inburgering controleren, wat zijn de kosten van deze controle en de handhaving rondom de sanctie?

Door de immigratie niet te reguleren en mensen zelf verantwoordelijk te maken voor hun inburgering, kennis van de taal, gebruiken en gewoonten, zijn grote groepen immigranten in de afgelopen 50 jaar slecht geïntegreerd. De meeste mensen van de eerste generatie gastarbeiders destijds zijn vrijgesteld van inburgering, latere generaties ondervinden nog steeds hinder vanwege hun matige inburgering.
inburgering De nieuwe toestroom aan gastarbeiders uit vooral Oost- en Zuidoost-Europa zijn vrijgesteld van inburgering en taalonderwijs vanwege hun EU-paspoort. Veel ‘nieuwe gastarbeiders’ (met namen Polen, Bulgaren, Roemenen en Russische Grieken) hebben aangegeven graag in Nederland te blijven wonen en werken.
Ook in de regio Venlo zien we een toename van gastarbeiders die zich permanent willen vestigen, en werkzaam zijn in de landbouw, tuinbouw, assemblage en schoonmaaksector. Deze mensen zijn ideaal om de gevolgen van de krimp op te vangen, maar zullen niet snel inburgeren of zich de Nederlandse taal eigen maken.

9. Wat kunnen gemeenten doen om te zorgen dat deze mensen niet in een isolement belanden en ook volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen (en dus ook de taal leren), en wat gaat de gemeente Venlo hieraan doen?

10. Bent u met de SP van mening dat de bezuiniging op de inburgering een herhaling van zetten mogelijk maakt zoals met de eerste generaties gastarbeiders en hun gezinnen, terwijl er politiek breed overeenstemming was dat deze ‘fout’ niet weer gemaakt mag worden? Zo nee, waarom niet?

11. Is het college van plan om actie te ondernemen richting het kabinet om de bezuiniging op de budgetten voor door de gemeente ondersteunde inburgeringtrajecten, terug te draaien of te verminderen? Zo nee, waarom niet?

12. Is het college bereid om binnen de (aanstaande) begroting te zoeken naar mogelijkheden om de bezuiniging (deels) op te vangen, zodat de ondersteunde inburgeringstrajecten voor een grotere groep mensen (alsnog) doorgang kan vinden? Zo nee, waarom niet?

In afwachting van uw beantwoording, met vriendelijke groet,
Fractie SP-Venlo, Alexander Vervoort en Ton Heerschop


15-03-2011: Website Omroep Venlo: Minder mensen geholpen bij inburgering
12-11-2010: Problemen met Oost-Europeanen?
15-09-2010: ‘Bezuiniging inburgering zet rem op integratie’

U bent hier