h

Alle MBO'ers recht op OV-kaart

30 augustus 2010

Alle MBO'ers recht op OV-kaart

treinrovers_banner HBO'ers en universitaire studenten krijgen een OV-jaarkaart. Waarom niet alle 16- en 17-jarige MBO-studenten? Veel MBO'ers laten hun studiekeuze afhangen van de reiskosten. De dikte van je portemonnee mag nooit bepalen of je de studie naar keuze kan doen. Laat onze jongeren studeren, iedere student recht op gratis OV.

Leerlingen die deelnemen aan een MBO-opleiding hebben het recht op een OV-jaarkaart. Met deze kaart kunnen leerlingen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer om van en naar school te kunnen reizen. Dit geldt echter niet voor álle MBO-leerlingen!
MBO´ers van 18 jaar en ouder krijgen vandaag de dag de mogelijkheid om van deze kaart gebruik te maken, maar niet de 16- en 17jarige leerlingen.
Minderjarige MBO'ers geven maandelijks gemiddeld 104 euro uit om met het openbaar vervoer naar hun opleiding te komen. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ook blijkt dat 13% van de MBO'ers een studie doet die niet de eerste keuze is, vanwege de reiskosten. actie Meer dan 17.000 MBO'ers eisten vorig jaar een OV-jaarkaart van het kabinet. Maar dat kon de regering niet overtuigen. Zelfs de kleine vergoeding voor sommige MBO'ers, beloofd door de Christenunie, komt er niet. Het kabinet komt niet met een oplossing en laat veel MBO'ers in de kou staan.

Onze jongerenorganisatie `ROOD´ is landelijk bezig met het ophalen van handtekeningen logo ROOD om ook voor deze leerlingen een OV-kaart te realiseren. Zo zijn er verschillende ROOD-afdelingen op scholen te zien geweest met handtekeningenlijsten. Samen met studenten wordt er gewerkt aan vervolgacties zodat alle MBO-leerlingen een OV-kaart gegund wordt. Zet daarom je handtekening en eis een OV-jaarkaart voor alle studenten!

Leeftijdsdiscriminatie
Leerlingen die naar het HBO gaan krijgen een OV-kaart, ongeacht hun leeftijd. `ROOD, jong in de SP´ vindt dat hier op twee fronten wordt gediscrimineerd. Discriminatie op leeftijd en discriminatie op niveau van opleiding. Daarnaast mag de dikte van je portemonnee niet bepalen of je wel of niet aan een opleiding kan beginnen. Er zijn namelijk heel veel leerlingen die zich afvragen of ze wel of niet naar een bepaalde school gaan, omdat de reiskosten erg hoog zijn. Dit is natuurlijk eeuwig zonde!

treinrovers_banner Speel het spel! Stap op de trein en pak het geld voor een OV-kaart van drie politici die de MBO'ers dwars zitten: Cohen, Wilders en Balkenende!

OV voor MBO: Teken de petitie voor een OV-jaarkaart

U bent hier