h

Voorlichtingsavond over vervoer van ammoniak per spoor

28 februari 2010

Voorlichtingsavond over vervoer van ammoniak per spoor

Rood sein voor de ammoniaktrein Maandag 8 maart geeft de SP een voorlichtingsavond over de gevaarlijke ammoniaktransporten op de Maaslijn tussen DSM in Geleen en Venlo. Onder meer SP-Kamerlid Remi Poppe is aanwezig om de bewoners langs de Maaslijn bij te praten over de ontwikkelingen van de ammoniaktransporten en de risico’s hiervan.

Remi Poppe Remi Poppe: "Vanaf 1 januari 2010 zal door DSM via de route Sittard-Geleen, Roermond en Venlo tot 242.000 ton ammoniak worden vervoerd. Na afbouw van de kunstmestfabriek in Geleen wordt nog steeds 126.000 ton vervoerd over het Limburgse spoor. De getallen zeggen niet veel maar als men bedenkt dat in een ketelwagon tussen de 50 ton vervoert kan worden, dan komen er in 2011 dus jaarlijks 4840 ketelwagons uit de DSM-fabriek over het spoor langs dichtbevolkt gebied. Een risicovolle situatie die in de rest van Nederland als ongewenst wordt gezien!"

In een oplage van 6000 stuks wordt daarom deze dagen bij bewoners die in de buurt van de Maaslijn wonen, de huis-aan-huis informatieflyer over deze voorlichtingsavond bezorgt.
Eerder publiceerde de partij al de speciale informatiekrant ‘Rood sein voor de ammoniaktrein’ over de eis voor ammoniakvrije transporten, verantwoord ondernemen door DSM, de “tikkende tijdbom” en een interview met het actievoerende SP-Tweede Kamerlid Poppe.

roodsein_ammoniak

Daarnaast is een speciale website geopend waar mensen een manifest kunnen ondertekenen. Ook burgemeesters en wethouders van gemeenten langs de route zijn uitgenodigd om het manifest mee te ondertekenen. Poppe: “Op deze manier is de chloortrein verdwenen en ook de ammoniaktrein naar IJmuiden. Actie loont dus.”

De voorlichtingsavond is op maandag 8 maart in café-zaal de Maagdenberg, Maagdenbergplein 11 in Venlo. We nodigen u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn. Aanvang 19.30 uur (eindtijd 21.30 uur), de zaal is voor iedereen toegankelijk, een ruime parkeerplaats is aan de overkant. Graag tot dan!

Deze voorlichtingsavond vindt binnenkort ook plaats in Roermond en Sittard-Geleen, om ook daar de bewoners langs het spoor te informeren en vragen te beantwoorden.

Bekijk de huis-aan-huis informatieflyer (PDF)
Bekijk de speciale ammoniakkrant (PDF)
12-10-2009: SP start actie 'Rood Sein voor de Ammoniaktrein' op station Venlo
08-03-2008: SP stelt vragen aan wethouder en DSM over ammoniaktransport
Dossier Ammoniaktrein

U bent hier