h

SP start actie 'Rood Sein voor de Ammoniaktrein' op station Venlo

12 oktober 2009

SP start actie 'Rood Sein voor de Ammoniaktrein' op station Venlo

12-10-2009 Ammoniakactie 7 SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe startte vandaag samen met Limburgse SP-afdelingen de actie tegen ammoniaktreinen in Limburg. Op station Venlo reikte hij de eerste ammoniakkranten uit aan reizigers. Poppe: “Door de vorige actie is de rest van Nederland inmiddels gevrijwaard van mogelijke rampen. Enkel in Limburg gaat nog 187.000 ton ammoniak dwars door dichtbevolkte gebieden, terwijl er echt andere oplossingen zijn. Dat moet stoppen.”

12-10-2009 Ammoniakactie 1 Tijdens de actie werd naast de ammoniakkrant ook aan reizigers versgemaakte tomatensoep uitgedeeld.

Vanaf 1 januari 2010 rijden als gevolg van een overeenkomst tussen DSM en de overheid er geen treinen met ammoniak meer tussen IJmuiden (Noord-Holland) en Geleen. Remi Poppe Remi Poppe: "Goed nieuws voor de mensen in Brabant, Utrecht en Noord-Holland die met succes actie voerden tegen die trein. Nu rest enkel Limburg nog. Wat de SP betreft brengt DSM de productie en verwerking van ammoniak bij elkaar, of legt zij buisleidingen aan voor het vervoer. Gezien de onveiligheid van de Nederlandse sporen moeten wij de Limburgers niet meer aan deze risico's willen blootstellen."

12-10-2009 Ammoniakactie 2 De mensen van de SoepExpress hadden het er maar druk mee, er gingen vele liters soep doorheen.

Poppe gaat samen met de SP-ers komende weken speciale ammoniakkranten verspreiden. Daarnaast is een speciale website geopend waar mensen een manifest kunnen ondertekenen.

roodsein_ammoniak

Ook de burgemeesters en wethouders van gemeenten langs de route zijn uitgenodigd om het manifest mee te ondertekenen. Poppe: “Op deze manier is de chloortrein verdwenen en ook de ammoniaktrein naar IJmuiden. Actie loont dus.”

12-10-2009 Ammoniakactie 5

Wethouder Verlinden van de gemeente Leudal ondertekende vandaag als eerste bestuurder het nieuwe manifest ‘Rood Sein voor de ammoniaktrein’. Poppe: "Ik reken er op dat bestuurders van alle andere gemeenten de veiligheid van hun inwoners net zo belangrijk vinden en ook het manifest ondertekenen".

12-10-2009 Ammoniakactie 6
SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe staat de pers te woord.

De SP wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de levensgevaarlijke transporten tussen Geleen en Venlo en Geleen en Maastricht. De SP in provinciale staten heeft hierover vandaag 27 vragen ingediend. SP-Statenlid Edwin Bus: “De situatie is nijpend. Al eerder gebeurden er ongelukken op het emplacement van Venlo en onlangs botsten twee goederentreinen in Barendrecht op elkaar. Wanneer er midden in de stad een ongeluk gebeurd met een trein vol ammoniak dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

12-10-2009 Ammoniakactie 3

De kranten en soep vonden gretig aftrek. “Op een gegeven moment hebben we zelfs soep en kranten in toeristenbussen uitgedeeld. Met als gevolg dat passagiers onze krant lazen onder het genot van een heerlijke kop tomatensoep.” Aldus SP-Statenlid Thijs Coppus.

12-10-2009 Ammoniakactie 4

Teken het manifest tegen ammoniakvervoer dwars door dichtbevolkte gebieden: www.sp.nl/roodsein
Bekijk de speciale ammoniakkrant (PDF)
12-10-2009: Bekijk hier de reportage van TV Limburg
12-10-2009: Luister hier naar het interview van Remi Poppe met L1 radio
08-03-2008: SP stelt vragen aan wethouder en DSM over ammoniaktransport
Dossier Ammoniaktrein

U bent hier