h

Busje komt zo, of toch niet?

12 december 2009

Busje komt zo, of toch niet?

bus_veolia_station De zegeningen van de vrije markt zullen we het maar noemen, het nieuwe openbare vervoer in Limburg. Maar na al die tijd maakt Veolia nog geen winst en is bezuinigen het eerste woord wat op de lippen ligt van de managers. Beter werd het er niet op, ik mocht het zelf ervaren.

    Column door Wendy Wilms, SP-lid uit Tegelen

Hijgerig wisten de gedeputeerden te melden dat het allemaal zoveel beter zou worden. Maar diezelfde hijgerige types wilden niet geloven in de valkuilen van de ‘vrije markt’. Dus maar eens een verslag van zomaar een woensdagmiddag in Tegelen.

Met het oog op Sintermerten vraagt onze kleine meid of het niet leuk is om samen met mamma een lampion te maken? Ja natuurlijk is dat leuk en dus gaan we met de bus naar het centrum van Tegelen. Na het station drukt de kleine meid gewoontegetrouw op de stopknop. Maar in plaats van rechtdoor het centrum in te gaan draait de rood-witte kolos af in de richting Steyl. Paniek in de ogen van mijn dochtertje; “Mamma de chauffeur rijdt verkeerd!” In Steyl draaien we weer richting de Rijksweg naar Tegelen en ver voor het centrum stopt de bus. We stappen maar uit want deze nieuwe route kennen we niet en wie weet waar de volgende halte is.

80418OVrapport Na een flinke wandeling hebben we het vliegerpapier voor de lampion. Meisje blij en terug naar de Raadhuislaan voor de bus terug. Gelukkig een vertrouwde plek waar al sinds jaar en dag onze bus stopt. We wachten en wachten en wachten nog langer. Een medereiziger kijkt me verward aan; “De bus komt toch altijd hier om het half uur?” Eens kijken op de halte, nee er zit een gat van ongeveer drie uur tussen de laatste bus in de ochtend en de eerste in de middag. Ben ik nu een dom blondje? Nee want ik had vooraf echt de website ‘OV 9292’ gecheckt hoe laat de bussen gaan.

We lopen maar naar het station Tegelen, daar zal onze vertrouwde bus toch wel stoppen? Niet dus! Net een minuutje te laat en voor onze neus draait de Veolia-bolide weg naar de Heide. Weer een half uur wachten. Dat doen we dus niet, kleine meid wil een lampion en die zal er garumbel! komen ook!! Dus wandelen we maar naar huis. In plaats van een half uur te wachten wordt het een half uur lopen.
Als iemand mij vraagt hoe ik mijn figuur hou, dan verwijs ik in de toekomst naar de bussen van Veolia en de vrije markt!

18-04-2008: Onderzoek SP: openbaar vervoer minder betrouwbaar door marktwerking
18-04-2008: Het SP-rapport ‘Komt de bus wel zo?'

U bent hier