h

Analyse verkiezingsuitslag

20 november 2009

Analyse verkiezingsuitslag

rood potlood De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is definitief. De SP kwam op geheel eigen kracht zonder kopstukken uit Den Haag vanuit het niets op 2 zetels. En daarbij kregen we het vertrouwen van 5,66% van de kiezers, een mooie prestatie waar we de afgelopen jaren hard voor hebben gewerkt.

We hebben als SP de VVD van harte gefeliciteerd met hun enorme overwinning. Andere overwinningen waren wat bescheidener, zoals die voor het CDA en D’66. De laatste partij profiteert van de lijstverbinding met liberale broer VVD en krijgt een restzetel cadeau.
Waar winnaars zijn, zijn ook partijen die verliezen. GroenLinks is keihard afgerekend door de kiezer en halveert. De PvdA keerde terug naar een wat normalere weergave van haar vertrouwen onder de bevolking en verloor drie zetels. Natuurlijk zullen de partijleden van deze partijen balen maar een dergelijk verlies kan ook zuiverend werken.

De vraag is welk bestuur er zal komen
Dat de combinatie VVD en CDA de meerderheid heeft is een gegeven. Als beide partijen eruit komen dan zullen ze waarschijnlijk een derde partij erbij willen hebben om de coalitie een stabiele basis te geven.
Wie komen daarvoor in aanmerking? Na een lijstverbinding met de VVD lijkt het logisch dat D’66 een serieuze kandidaat is, maar zijn 2 zetels voldoende? De Lokalen Democraten zouden een stevigere meerderheid geven maar hoe regel je die combinatie van deze drie partijen dan fatsoenlijk, gaan ze eindelijk op in één partij?

Dan is er de optie om de PvdA erbij te halen. De partij hangt altijd met de neus aan het pluche maar heeft een stevig verlies gehad, wat kan zij in het geweld van VVD en CDA dan inbrengen?
Voor de Realisten is het duidelijk, een enkele zetel van een partij in de marge, daar lopen VVD en CDA zeer waarschijnlijk niet warm voor.

En stel nu dat VVD en CDA er niet uitkomen wat dan?
Dan is er een andere combinatie nodig. PvdA, VVD en Lokale Democraten komen bij elkaar op 23 zetels. En in alle mogelijke combinaties van drie of vier partijen wegen alle zetels even zwaar. Het is daarom verstandig van VVD-lijsttrekker Verheijen om met alle partijen het gesprek aan te gaan. Het lijkt allemaal erg voorspelbaar hoe een en ander gaat lopen, maar de werkelijkheid kan veel weerbarstiger zijn.

De SP schuift dus ook aan bij de gesprekken met Mark Verheijen. Ons uitgangspunt is dat wij met iedere partij willen samenwerken die Venlo menselijker en socialer wil maken. We weten waar we staan als vijfde partij in de gemeente en nemen de gesprekken uiterst serieus. Voor dit moment wensen we Verheijen veel succes met deze op het oog misschien eenvoudige klus, die wellicht toch complexer kan worden dan men op in eerste instantie denkt!

Burgemeester Bruls Burgemeester Bruls feliciteerde gisteren ook de SP met onze overwinning, tijdens dat gesprek sprak hij de woorden “Verkiezingen winnen is één ding, de coalitieonderhandelingen winnen een totaal ander”. Zelden zijn we het meer met hem eens geweest.

19-11-2009: SP opnieuw vertegenwoordigd in gemeenteraad
18-11-2009: Mooie winst voor de SP maar we zijn er nog lang niet

U bent hier