h

SP begrijpt maar betreurt afzegging PVV aan raadsverkiezingen

15 augustus 2009

SP begrijpt maar betreurt afzegging PVV aan raadsverkiezingen

Geert Wilders Het is jammer maar begrijpelijk dat de partij van Wilders er voor gekozen heeft om niet mee te doen aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Venlo. Het besluit van de PVV is terecht, best logisch maar een partij die hoog van de toren blaast, een enorme overwinning haalt en vervolgens niet mee kan doen, heeft inderdaad wat uit te leggen aan haar kiezers.

    Column door Alexander Vervoort, SP-lijsttrekker.

Verstandig van Wilders om in Venlo af te zien van een PVV-vertegenwoordiging. Het is een 'partij' in opbouw met volgens Wilders weinig goed politiek geschoolde, loyale en betrouwbare kandidaten. Kandidaten waarbij Wilders graag de touwtjes in eigen hand houdt. Dat hij die mensen in zo'n korte tijd niet wist te vinden en binden is niet vreemd maar wél spijtig voor alle kiezers die hun vertrouwen aan de PVV dachten te kunnen geven.

Een gemeentelijke coalitie met daarin de PVV blijft dus uit, de PVV zal opnieuw geen verantwoordelijkheid nemen. De SP staat voor haar principes en is niet bang om haar oplossingen uit te voeren en daar verantwoording voor te nemen. Het zou zonde zijn wanneer bij de verkiezingen aanstaande november veel mensen niet gaan stemmen want juist die groep dient ook gehoord en vertegenwoordigd te worden in de gemeenteraad.

Mission impossible
De PVV begon met een bijna onmogelijke opdracht want het zou knap zijn geweest wanneer Wilders' partij in zo'n korte voorbereidingstijd er wel klaar voor zou zijn. Het is ook wel een beetje herkenbaar want ook de lokale SP heeft in 2006 de pijnlijke afweging moeten maken om niet deel te nemen omdat we er destijds nog niet klaar voor waren, een te kleine basis die onvoldoende politieke scholing genoten. Nu is de SP er wél klaar voor. Het is jammer dat het debat, dat de PVV nu op veel fronten mijdt, de komende jaren niet op lokale thema's in Venlo kan worden gevoerd.

Er zouden meer partijen een voorbeeld moeten nemen aan de afweging om wel of niet deel te nemen aan verkiezingen. Je moet er klaar voor zijn anders pleeg je het ergste kiezersbedrog dat denkbaar is, namelijk de illusie geven aan de kiezer dat zij op een goede vertegenwoordiging van de partij stemmen terwijl in werkelijkheid er intern verdeeldheid heerst of onduidelijke verbindingen worden gesmeed die aan niemand meer uit te leggen zijn. Kijk naar hoe D’66 de zaken aanpakt, zonder principes handelen ze enkel naar omstandigheden. Of de nauwelijks meer geloofwaardig te noemen manier waarop de Lokale Democraten zichzelf opdelen om vervolgens toch weer samen een fractie te vormen. Om nog maar te zwijgen over de lokale soap bij de PvdA. Alle drie deze partijen zouden zich achter de oren moeten krabben en afvragen of zij het vertrouwen van de burger op deze manier nog wel waard zijn.

Eerlijke campagne te verwachten?
Het besluit van Wilders is tevens een zegening voor de komende campagne die dreigde te verzuren en verzanden in van alles behalve de belangrijke lokale thema's. De emmers met modder die D'66-voorman Pechtold voor zijn lokale afdeling had klaargezet om richting de PVV te gooien kunnen weg. De lokale D'66 zal, nu Pechtold thuis kan blijven, moeten laten zien wat zij zelf waard is.


Persoonlijke noot 15-8-2009: Blijkbaar zijn er mensen die aanstoot nemen aan zoiets journalistieks als een artikel als bovenstaande dat enkel weergeeft wat er is gebeurd en gezegd door Wilders zelf, een vaststelling van feiten. Blijkbaar zijn deze feiten zo onaangenaam voor bepaalde mensen dat ze denken dreigementen te moeten neerleggen bij onze mensen. Voor de SP is het debat en open discussie het niveau waarop wij met verschillen omgaan binnen onze samenleving. Van bedreigingen doen wij altijd aangifte.


Aanvulling 16-8-2009: Bovenstaande artikel is niet bedoeld om de PVV in een kwaad daglicht te zetten of te benadelen. We vinden het oprecht jammer dat de PVV niet meedoet, we hadden met hen aan oplossingen kunnen werken waar deze stad om vraagt, op onderwerpen waarop dat mogelijk zou zijn.
De informatie voor het artikel komt uit openbare bronnen, met name vanuit de PVV zelf. Vandaag ontvingen we extra informatie van enkele PVV-aanhangers in Venlo waarmee we het artikel konden aanvullen.


15-08-2009: Nu.nl: "Wilders laat gemeenteraadsverkiezingen lopen"
15-08-2009: website PVV: "PVV wil Eerste Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden Almere en Den Haag in"
15-08-2009: Opinie Erasmus-politicoloog: "D66 zou PVV moeten volgen"
13-07-2009: Spannend jongensboek: 'De slag om Venlo'

U bent hier