h

Spannend jongensboek: 'De slag om Venlo'

13 juli 2009

Spannend jongensboek: 'De slag om Venlo'

De slag om Venlo, zo noemt Frans Aerts van D'66 de aankomende verkiezingsstrijd voor de gemeenteraad. Als de Partij voor de Vrijheid meedoet zal er volgens Aerts een waar slagveld ontstaan in Venlo. Het lijkt wel oorlog in verkiezingstijd...

Pechtold D'66 heeft haar politiek voorman Alexander Pechtold voor twee weken uitgeroosterd, 14 hele dagen heeft Pechtold over voor Venlo en de strijd om de macht. Hij laat het landsbelang voor wat het is want in Venlo doet het er blijkbaar echt toe. Blijkbaar zijn de beslommeringen die wij in Venlo hebben veel belangrijker dan de beslissingen rondom bijvoorbeeld de aanpak van de economische crisis.

Het is natuurlijk totale onzin te spreken over een slag, maar het toont de toon waarmee D'66 de gemeenteraadsverkiezingen wil benaderen. En daarbij worden duidelijk de eigen mensen in Venlo te licht geacht voor de klus. Want wat doet Pechtold in Venlo, Lomm of Steyl als hij vervolgens zich weer terugtrekt in Den Haag waar de camera’s hem kunnen volgen en het hele volk kan zien hoe hij met opgeheven vingertje veel spreekt en weinig zegt?
Het gaat Pechtold slechts om de profilering, reclame voor hem en zijn partij en daarmee zo snel mogelijk weer op het regeringspluche te zitten. Thom de Graaf Pluche waarop hij als minister van "bestuurlijke vernieuwing" de brokken van partijgenoot en afgetreden minister Thom de Graaf mocht oppakken maar waar hij nooit echt het verschil heeft kunnen maken...
Thom de Graaf trouwens... D'66-minister die steeds pleitte voor een gekozen burgemeester om vervolgens zelf door de Kroon benoemt te worden tot burgemeester van Nijmegen... hoezo pluche-geil?

De zure manier waarop D'66 van zich laat horen toont aan hoe haar campagne zal gaan lopen. Ook de coalitiepartijen PvdA en VVD zitten elkaar in de haren. Steeds duidelijker wordt dat het enige wat er in de Venlose gemeenteraad nodig is, een frisse wind is. Een ploeg die niet de Haagse top nodig heeft om haar standpunten en alternatieven uiteen te zetten.

U bent hier