h

De aanhouder wint, de BuufBazaar kan nu echt van start!

29 juni 2009

De aanhouder wint, de BuufBazaar kan nu echt van start!

29-5-2009 werkbezoek Op de Heide 4 Mensen maken het verschil, het is bijna een cliché maar zo enorm waar! Want waar wij als actieve SP-afdeling af en toe tegenaan lopen is echt verbazingwekkend. Gelukkig zijn er dan mensen, die echt niet allemaal lid van de SP zijn, die toch weer in staat zijn door te gaan tegen iedere tegenwind in en met een enorm enthousiasme. Een voorbeeld daarvan is de BuufBazaar.

Na maanden wachten heeft de BuufBazaar eindelijk subsidie toegekend gekregen om haar activiteiten mee te kunnen ondersteunen. Activiteiten gericht op het samenbrengen van mensen in de wijk Op de Heide (Tegelen), om het sociale contact tussen buren en wijkbewoners op gang te brengen, om een culturele markt en burenhulp op te zetten. Dingen die ooit vanzelfsprekend waren maar die tegenwoordig nog amper voorkomen in de wijken, waar het 'ieder voor zich' zo kil en hard heerst.

Het idee voor de BuufBazaar kwam van Linda en Rianne, twee energieke vrouwen uit Tegelen. Zij zagen dat alleen de carnaval zo ongeveer het moment was waarop Tegelen en Venlo zich verzamelden en echt met elkaar in contact kwam. We bedoelen dus niet de vluchtige gesprekjes in supermarkten en bij school maar echte saamhorigheid. Een klein probleempje was dat niet iedereen zo enorm mee feest met vastelaovend. Sommigen omdat ze er niets mee hebben en anderen omdat ze er gewoon nooit mee bezig zijn vanwege bijvoorbeeld hun geloofsovertuiging.

Beide dames willen een verschil maken en bedachten de BuufBazaar. Een laagdrempelige manier om mensen hun talenten te laten delen met anderen en daarbij met name 'ontmoeten' centraal te stellen. Linda en Rianne willen hiermee de samenhang in wijken versterken en verankeren. Ze deden mee aan de marathon van uitzendingen voor het programma “Het beste buurtplan” van de NCRV en belandden op de 7e plaats! Een prestatie van formaat en toen men een subsidie ging aanvragen bij de gemeente waren de dames dan ook erg positief dat zij verdere steun zouden krijgen.

29-5-2009 werkbezoek Op de Heide 9 29 mei jl: In gesprek met de initiatiefnemers van de Buuf Bazaar Rianne (rechts) en Linda Krooder (2e van rechts) geflankeerd door SP'ers Ton Heerschop (links) en Alexander Vervoort (2e van links).

Jammer genoeg wilde de gemeente er niet aan
Het bleef ernstig stil van de zijde van gemeente Venlo. Inmiddels was de SP betrokken geraakt bij het project met als enige doel het te ondersteunen. Dus vanuit die hoek gingen we maar weer eens ouderwets een onderzoekje doen. En wat bleek, de gemeente had de subsidies voor dit soort projecten al vastgelegd voor bepaalde (andere) wijken.

Niet geheel toevallig kwam in dezelfde periode SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen op bezoek in de Tegelse wijk Op de Heide en hij hoorde het verhaal van de beide dames aan. Het was dan ook niet vreemd dat Paulus hierover vragen stelde aan minister van der Laan. Medewerkers van de minister belden vervolgens met de BuufBazaar, niet veel later gevolgd door een ambtenaar van de gemeente. De BuufBazaar krijgt een stevige subsidie! De brieven vanuit de gemeente volgen nog en natuurlijk verontschuldigingen voor de vertraging.
Tsja, wat moeten we er allemaal van denken? Het zegt wel iets dat het ministerie eerder wist dat de BuufBazaar subsidie kreeg dan de gemeente zelf en dat het ministerie de gemeente wakker schudde om de bevestigingsbrief die dag nog te versturen.

Belangrijkste in het hele verhaal is dat dankzij de samenwerking tussen mensen die het verschil willen maken in de samenleving, de SP-afdeling en de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer er een groot succes is geboekt. Alle eer en lof gaan naar de dames van de BuufBazaar, het was en is hun idee en zij gaan er zonder twijfel een prachtig succes van maken.
De SP blijft natuurlijk waakzaam voor het geval de gemeente weer even 'vergeet' om een (aan)vraag fatsoenlijk te beantwoorden.

30-05-2009: Kamerlid op bezoek in wijk Op de Heide
Weblog Paulus Jansen: "Op de Heide" (met een verwijzing naar de BuufBazaar en nieuws daarover)
17-11-2008: Het zijn vaak de kleine dingen die het doen!

U bent hier