h

Het M&M gebouw wordt gesloopt

26 maart 2009

Het M&M gebouw wordt gesloopt

Eindelijk is het zover. Een doorn in het oog van de buurt en van iedereen die met de trein Venlo binnenkomt gaat tegen de vlakte. In de gemeente Venlo staan veel verpauperde gebouwen, vaak mooie of historisch belangrijke gebouwen die zeker gerestaureerd dienen te worden, maar ook enkele steenpuisten die het beste tegen de grond kunnen.

Het M&M gebouw aan de Sloterbeekstraat in Venlo-zuid staat al ruim 15 jaar leeg en is ten prooi gevallen aan weersinvloeden, vernielingen, vandalisme, werd gebruikt als illegaal kraakpand en is plaats van allerlei criminele activiteiten. Het betonnen gedrocht zorgt daardoor voor overlast in de buurt. Terecht dat de wijkraad al jaren pleit om er iets mee te doen (jeugdhonk) of af te breken. De SP is blij dat de gemeente 550 duizend euro over heeft om de betonnen kolos aan te kopen en vervolgens uit het zicht te nemen.

Het voormalige kantoorgebouw staat op een opmerkelijke plek. Het ligt in de schaduw van de nieuwbouwwijk Venlo-zuid en in de schaduw van het rangeerterrein. Ideale plaats voor woningbouw of een bedrijfsgebouw. Er zijn nu plannen om de grond na sloop in te richten (kosten 200 duizend euro) samen met de buurt. Hartstikke goed idee; de SP ziet een groenpark met picknickplek, fontein en speelvoorzieningen voor ogen als rustplek en ontmoetingsplaats voor jong en oud. Hoe dan ook moet de herinrichting samen met de buurtbewoners plaatsvinden, zij wonen daar en weten het best wat goed is voor de wijk.

De SP ziet graag dat er op de plek iets zinnigs gebeurt, daarop hebben we een stevige visie. Nu de wens om het M&M gebouw te slopen in vervulling is gegaan, laat dan ook die andere wens van de buurt vervult worden: het rangeerterrein eindelijk verplaatsen naar een industrieterrein (bijvoorbeeld Trade Port Noord).

Grootse nadeel zijn de hoge kosten (geraamd rond de 370 miljoen euro) en dat er opnieuw een bouwput ontstaat. Maar zet dit in het licht van de voordelen en dan valt dat weg: Bedrijven profiteren van een spoorvoorziening in de directe omgeving wat goed is voor de logistiek en transport van goederen en tevens komen er minder vrachtwagens op de toch al drukke wegen. Daarnaast wordt er een enorm risicofactor midden uit de stad weggenomen waardoor in een cirkel van 5 kilometer rondom het spoorcomplex de boel een heel stuk veiliger wordt (zeker nu er ook ammoniaktransporten de komende jaren door Venlo komen). Wel hypocriet van wethouder Janssen om te stellen dat er pas gebouwd kan worden nadat de milieugevaarlijke treintransporten niet meer via het rangeerterrein rijden, terwijl hijzelf de milieuvergunning daarvoor afgeeft! Hij heeft het gouden lot in handen maar laat het liggen, erg jammer voor de veiligheid en leefbaarheid van Venlo en Venlo-zuid in het bijzonder.

Vervolgens komt er veel grond vrij langs het spoor waar de SP graag kantoor- en woonvoorzieningen ziet verschijnen. Dat is goed voor de stad en haar aanzicht, het forensenverkeer en de woonbeleving. Ook voorkomt dit dat er opnieuw kostbare grond elders opgeofferd wordt aan weer een nieuw industrieterrein (de huidige voldoen nog prima en kunnen goed gerenoveerd worden). Ook volledige woningbouw is mogelijk net als de combinatie met kleine horeca en andere voorzieningen voor een wijk (huisarts, tandarts, kraamzorg, ontmoetingsruimte, school, kinderopvang, noem maar op). Er is een gebrek aan sociale woningbouw en betaalbare huurwoningen. Met de uitbreiding van de Hogeschool is studentenhuisvesting ook een alternatief.

De SP heeft deze visie in gedachten en laat zich graag inspireren door wat nog meer mogelijk is. Belangrijkste is dat Venlo-zuid een stuk leefbaarder en veiliger gemaakt wordt en dat als het even kan ook de sluimerende vulkaan die rangeerterrein heet, verplaatst gaat worden. Daar heeft de wijk recht op.

Alexander Vervoort, voorzitter SP Venlo

Deze opiniebijdrage werd gepubliceerd in het Zondagsnieuws editie Venlo op 29-03-2009.

2-11-2008: Buurtonderzoekje rond rangeerterrein
Buurtonderzoek SP

U bent hier